Около 35% от българите декларират съгласие да станат донори на

...
Около 35% от българите декларират съгласие да станат донори на
Коментари Харесай

35% от българите биха станали донори

Около 35% от българите заявяват единодушие да станат донори на органи, в случай че с тях се случи акцидент с съдбовен край. По-голяма част от сънародниците ни обаче избират авансово да не дават сходно единодушие, с цел да не провокират ориста. Това демонстрират данни от изследване на " Алфа рисърч " по поръчка на Министерството на здравеопазването. Изследването бе показано през днешния ден при откриването на акцията " Да! За живот ", което би трябвало да разпространява донорството.
От изследването излиза наяве, че българинът е едва осведомен по тематиката и не приказва по тези въпроси. Близо 40% от запитаните са срещали информация за донорството на органи, само че по-голяма част - 59,9% настояват, че в никакъв случай не са се сблъсквали с сходна информация. Една трета са разговаряли по въпросите на донорството на органи и трансплантациите със свои близки, другари, медицински експерти. Повечето интервюирани желаят да има повече информация по тематиката - 74%.
5,2% са изрично срещу, като са на мнение, че такава информация единствено би травмирала хората.
Основно хората се опасяват от корист. Страхът е подбуден от недоверието към медицинските експерти, че при възможен случай няма да бъдат положени задоволително старания съответният човек да бъде избавен. 57,3% споделят този боязън.
42% се опасяват да не провокират ориста. В това имат вяра по-ниско образованите групи. Всеки пети има морално-религиозни аргументи. Проучването демонстрира още, че три четвърти от българите биха потърсили опция за трансплантация при потребност, само че едвам една трета биха дали единодушие за донорство на органи. 74,1% споделят, че в случай че им се наложи - на тях или на техен непосредствен - биха потърсили опция за трансплантация. 8% не биха се възползвали от трансплантация при потребност.
Към момента 35,2% заявяват единодушие да станат донори на органи при възможен случай или акцидент с съдбовен край. Столичани (52%), хората с по-високо обучение (49%) и дамите (53%) са с близо 20 на 100 по-склонни да дарят органи в сравнение с междинното за популацията.
Мнозинството от интервюираните са безапелационни, че е нужна повече информация по тези въпроси. Затова националната акция " Да! За живот " подчертава и върху нуждата да приказваме за донорството с околните си.
В рамките на самодейността са отпечатани 50 000 броя „ донорски карти “, попълването на които няма юридическа стойност, а само демонстрира волята на техните притежатели. Картите ще бъдат популяризирани на всички събития – част от акцията, както и посредством Българския червен кръст и районните здравни инспекции.
В момента 1 151 българи чакат за трансплантация на разнообразни органи, максимален % имат потребност от бъбречна трансплантация.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР