Около 320 000 българи ще пътуват за големите християнски празници,

...
Около 320 000 българи ще пътуват за големите християнски празници,
Коментари Харесай

Румънско нашествие за Великден в морските ни курорти, проф. Драганов хвали хотелите в Поморие

Около 320 000 българи ще пътуват за огромните християнски празници, от които 60 000 ще са в чужбина, предвижда той

Хотелиерите край Варна чакат румънски туристи за Великден. Гостите ще отседнат във висококатегорийни места за настаняване, които разполагат и със спа центрове. Освен на румънци, локалните хотели разчитат и на посетители от България, а пред Българска национална телевизия Кирил Пантелеев сподели, че в хотелът на който е управител, е съвсем напълнен за трите празнични. 

Над 80% от резервациите за Великден са на румънски туристи, останалите посетители са българи. дни. 

Според представители на туристическия отрасъл, цените за петзвезден хотел за три нощувки от 14 до 17 април, с включен олинклузив, анимация и тържествени вечери за празника, могат да доближат и 700 лв..

" Държат се на търсене и предложение. След като има кой да заплаща тези цени, естествено, че те са годни. Аз се удивлявам, че спорим. Не можем да ги натискаме цените. Когато търсенето се отдръпна, тогава и цените ще паднат ", споделя проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

По думите му прилежащите ни страни са извънредно огромна конкуренция за бизнеса.

Директорът на Института за оценки и разбори в туризма проф. Румен Драганов пък сподели в „ Денят стартира “ по националната телевизия, че към 320 000 българи ще пътуват за Великден, от които 60 000 ще са в чужбина.

„ Около 20 хиляди ще са в Турция, към 15 000 – в Гърция. В югоизточната ни съседка извършването на покупки е доста интензивно. Одрин си е Одрин. В същото време хората в Гърция имат втори дом, купиха си парцели там. Много тържествено е посрещането в църквата „ Свети Димитър “ в Солун “, добави той. 

„ Великденските празници в православните страни са извънредно тържествени. На Запад е много скучно. Ако отидете във Виена съвсем няма нищо. Ние по тази причина чакаме 70 000 чужденци “, изясни специалистът. 

„ Хотелиерите са свалили цените до най-малко, тъй като имаме жестока конкурентна битка. С Гърция и Турция се борим за всеки един екскурзиант. Затова цените дават отговор навръх търсенето и предлагането. Така че на хотелиерите и на ресторантьорите никак не им е леко, защото те през последните три години трябваше да работят на най-малко, а в това време трябваше да усилят заплатите на личния състав “, разяснява той. 

„ Подложени са огромен институционален напън, защото текат непрекъснати инспекции по 12 разнообразни специалности – като стартираме от храните, ДАНС и разнообразни проверяващи. Това е огромен камшик за хотелиерите “, посочи професорът. 

„ В курорта „ Св. Константин и Елена “ ще бъде открит туристическия сезон на 21 май. Имаме доста положителни хотели и в Поморие. Навсякъде, където има балнео спа и уелнес хотел в края на седмицата е мъчно да се намерят места “, добави той.

„ Имаме сбъркана формулировка за екскурзиант. Министерството брои единствено тези, които са на хотел, а в света се счита за екскурзиант всеки, който печели парите си на едно място, а ги пръска на друго, подобрявайки локалната стопанска система, като ги харчи в България. Аз като отида в къщата на жена ми във Варна, по отношение на морския град съм екскурзиант, само че никой не ме брои. Съпругата ми ме пита какъв брой са туристите, а аз й споделям „ аз и ти, а другите статистиката не ги лови “, споделя Драганов. 

„ Прилагателните, които се поставят пред думата екскурзиант, са само и единствено за задачите на статистиката на преподаването, тъй като като пристигна индивидът и влезе в храма, може да се приказва за поклонничестки туризъм, а в случай че слуша хора „ Йоан Кукузел “ е културен. Ако пие една чаша вино, става винен туризъм. Ако яде в ресторанта, е кулинарен “, изясни той.

„ Номер едно в света е устната реклама. 38% от тези, които идват, откакто са питали свои другари къде са бил и в случай че им кажат, че са изпуснали доста, като не са ходили в София, са стимулирани да дойдат в България. Те са прелестно сюрпризирани, тъй като столицата ни е спокоен град. Хората вървят на работа и се прибират да спят “, съобщи проф. Драганов. 

Той предвижда, че летния сезон ще е доста сполучлив. 

„ Пандемията направи по този начин, че две години авансово да излизат цените и да имаме записвания. Затова и ранните записвания подсигуряват ниска цена “, сподели още шефът на Института за оценки и разбори в туризма.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР