Около 300 състезателки от 62 държави ще участват на Световното

...
Около 300 състезателки от 62 държави ще участват на Световното
Коментари Харесай

Гимнастички от 62 държави идват на световното в София

Около 300 състезателки от 62 страни ще вземат участие на Световното състезание по художествена гимнастика, което ще се организира от 14 до 18 септември в " Арена Армеец " в София. Надпреварата е първа олимпийска подготовка за Игрите в Париж 2024. Първите три в многобоя при дамите и при ансамблите ще завоюват квоти за олимпиадата. България ще бъде показана от отбор дами, Боряна Калейн и Стилияна Николова.

В София ще дойдат общо към 700 души, измежду които 85 самостоятелни гимнастички, 30 ансамбъла, треньори, президенти на национални федерации, 35 представители от ФИГ, към 40 публични лица, близо 100 публицисти и други. Президентът на ФИГ Моринари Ватанабе също е измежду гостите на шампионата.

Темата на Световния шампионат е " Цветовете на ритъма ", а задачата е представянето на българския фолклор през света.

" Избрахме за тематика българската шевица и фолклора, който желаеме да покажем на гостите на шампионата. В София ще дойдат гимнастички от 62 страни. Норвегия отхвърли присъединяване, а квотата й се даде на състезателка от Шри Ланка. Малайзия също няма да има представителки, само че към момента не е несъмнено дали мястото ще бъде заето от Сингапур, тъй като е в последния миг. Много е значимо, че България провежда Световно състезание за повторно в последните четири години. Това е голямо самопризнание от страна на ФИГ към българската художествена гимнастика ", сподели на конференция генералният секретар на БФХГ Росина Атанасова.

Посланик на шампионата е Невяна Владинова, втори вицепрезидент на българската федерация.

" Аз като дипломат на шампионата ще имам изключителната отговорност да показва страната и нейната хубост. Ще бъда непрекъснато в залата, ще има игри с публиката, ще върша изявленията с гимнастичките...  На церемонията по откриването ще вземат участие оркестър " 100 каба гайди " и олимпийските шампионки от ансамбъла ", сподели Владинова.

Главният управител на националния тим дами самостоятелно Бранимира Маркова и помощник-треньорът на ансамбъла на България Михаела Маевска увериха, че гимнастичките са готови за шампионата, а поставените цели са високи.

" Предстои най-важното съревнование за годината. Боряна Калейн и Стилияна Николова се показаха извънредно сполучливо през сезона досега. Поставили сме си доста високи цели, подготовката върви добре ", съобщи Маркова.

" Боряна Калейн се разболя след Европейското състезание и имаше известни проблеми, само че тя има огромен опит и в последните дни е в оптимална форма. Стилияна Николова направи голям скок в последните месеци. Тя има изключителна мотивация, продуктивност и резултатите пристигнаха. Стилияна също закупи убеденост ", добави треньорката.

Ансамбълът на България претърпя промени в състава и в композицията с три ленти и две топки. Тимът е в състав в състав Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова.

" Нямахме доста време за подготовка за Световното състезание, тъй като имаше промени в състава. Затова се наложи да сменим и съчетанието с ленти и топки. Надявам се девойките да покажат това, което са упражнявали и да вземем още в този момент квота за олимпиадата в Париж ", съобщи Михаела Маевска.

Боряна Калейн е първата гимнастичка в историята, която ще взе участие на две Световни шампионати в София, а 17-годишната Стилияна Николова е дебютант на шампионат на планетата.

Българският тим ще има открита за почитателите продукция на следващия ден от 18.00 часа в зала " София ", на която ще вземат участие тимовете на Канада, Бразилия и Чехия.

В първите два дни на шампионата надпреварата ще бъде от 9.30 до 22.30 часа.

" Ще бъде доста тежко съревнование. Най-добрите гимнастички ще изиграят всяко от съчетанията си по три пъти. Финалите на обособените уреди ще стартират в 21.00 часа и по тази причина се постанова грациите да организират моделирани тренировки поради късния час ", добави Бранимира Маркова.

Росина Атанасова благодари на всички за поддръжката в организацията на шампионата.

" Благодаря на всички за поддръжката в тези сложни времена - Министерството на младежта и спорта, НСБ, формалния ни спонсор Palms Bet и всички други компании, които ни поддържаха. Първенството ще се излъчва по Българска национална телевизия. Конкуренцията е доста огромна. При ансамблите Италия ще пази международната си купа, тук за Франция, Израел, Китай, Япония и други ", сподели генералният секретар на БФХГ.
















































--> -->
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР