Около 300 000 души във Франция търсят милиарди евро от

...
Около 300 000 души във Франция търсят милиарди евро от
Коментари Харесай

Французи чакат Русия да им плати милиарди евро

Около 300 000 души във Франция търсят милиарди евро от Русия.

Председателят на „ Международната федеративна асоциация на притежателите на съветски облигации “ Ерик Санитас изяснява за какво.

„ Тези облигации са заеми, които са били издадени в средата или по-скоро в края на XIX век, в действителност в извънредно огромни количества “, показва Санитас. Според него дългът си е дълг и би трябвало да се заплати.

Най-големият трансфер на благосъстояние в историята

Играта с американския дълг - за какво Съединени американски щати са надалеч от банкрута

Как Русия падна до стопанска система на китайска провинция

Наистина в интернационалните правни правила няма такова разбиране като държавен банкрут. Държавите просто не банкрутират. Разбира се те могат да откажат да заплащат задълженията си и никой, с изключение на друга – по-силна страна, не може да ги принуди към противоположното.

Точно това се случва през януари 1918 година, когато Владимир Ленин подписва декрет, че новата руска власт не признава за свои отговорностите на царското държавно управление.

В средата на 90-те години, като изискване да бъде призната в така наречен Парижки клуб и да получи достъп до нови валутни заеми, Русия, ръководена от Борис Елцин, се спогажда да изплати „ на благосклонност “ отплата на френските облигационери. Сумата е доста по-малка от дължимата без лихвите, която се прави оценка на към 3 милиарда златни рубли. С лихвата от 5% за 100 години тя набъбва до 474 милиарда Една златна съветска рубла е еквивалента на към 20 $.

Вместо това Русия изплаща 400 млн. $ на 4 транша от по 50 млн. През 1998 година, малко преди въвеждането на еврото, на френските облигационери са препоръчани 2,64 милиарда франка или по 97 000 франка, при много неблагоприятен валутен курс от 7,8 USD/FRF. Голяма част от притежателите на съветски облигации отхвърлят компенсацията.

Усилията на френската страна да реализира договорка също имат предистория. След идването на власт на Ленин в Русия, Франция конфискува съветските парцели и злато на нейна територия. Тези пари обаче не доближават до облигационерите.

Франция в никакъв случай публично не е повдигала въпроса за съветските имперски задължения.

През 1919 година обаче там е направен лист на притежателите на съветски облигации. Това са 1 600 000 души, на които Русия дължи 4,5% от френското национално благосъстояние. Огромните задължения са насъбрани главно за погашение на предишни заеми и финансиране на Руско-японската война и Първата международна война.

Англия също е давала големи заеми на Руската империя. Само в навечерието на болшевишката гражданска война са отпуснати 5,5 милиарда златни рубли. Като гаранция царското държавно управление в Петроград изпраща злато на стойност 600 млн. златни рубли в Лондон. За съпоставяне златото, което Ленин дава на Германия, се прави оценка на единствено 120 млн. рубли.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР