Около 30 януари в Русия започнаха заседанията на БРИКС -

...
Около 30 януари в Русия започнаха заседанията на БРИКС -
Коментари Харесай

БРИКС: Един от новите членове се застъпва за въвеждането на нова валута през 2024

Около 30 януари в Русия започнаха съвещанията на БРИКС - междуправителствения съюз, състоящ се от Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка и новоприетите страни, които се включиха към съюза от 1 януари 2024.

По време на учредителното заседание Иран акцентира смисъла на дневния ред, отнасящ се до банковите и финансовите транзакции, като се концентрира по-специално върху цифровата валута.

Тъй като Русия и Иран, които са обект на западни наказания, в този момент са част от БРИКС, акцентът върху платежните системи надали е непредвиден.

От известно време насам се приказва за обща цифрова валута измежду страните от БРИКС. На последната среща на върха през август концепцията за обща валута беше омаловажена, като акцентът беше подложен върху потреблението на локални валути за търговски транзакции вместо $.

Идеята за обща цифрова валута?

Представителят на Иран в БРИКС изрази вяра за прогрес в икономическите и финансовите стълбове, в това число банковото дело, платежните системи и общата валута. Русия, в качеството си на сегашен ръководител на БРИКС, по-рано имаше запаси по отношение на общата валута, само че се стреми да ускори потреблението на националните валути при трансгранични транзакции.

Дискусиите по отношение на платежните принадлежности включваха изследване от страна на Русия и Иран на опцията за разплащания с токени, обезпечени със злато, до момента в който Китай акцентира смисъла на Новата банка за развиване (NDB) и Споразумението за условни запаси (CRA) за обезпечаване на ликвидност.

Китай акцентира нуждата от разширение на разплащанията в локални валути и от усилване на връзките сред платежните системи, като посочи по-специално съдействието с ОАЕ и присъединяване в трансграничния CBDC план mBridge.

Китай също по този начин се застъпи за съдействие в региона на изкуствения разсъдък (AI) и предложи основаването на център за развиване на AI в границите на БРИКС. Индия предложи основаването на платформа за цифрови публични богатства. При над 200 планувани срещи разширението на дневния ред остава нестабилно, като Бразилия предложи целенасочени разисквания.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР