Около 30 процента от работните места в Украйна (4,8 милиона)

...
Около 30 процента от работните места в Украйна (4,8 милиона)
Коментари Харесай

Близо една трета от работните места в Украйна са изгубени заради войната

Около 30 % от работните места в Украйна (4,8 милиона) са изгубени след началото на войната, която Русия стартира, а по-нататъшното развиване зависи напълно от военната конюнктура, предизвести Международната организация по труда (МОТ), представена от Франс прес.
       
" Икономическите разтърсвания, в комбиниране с извънредно огромно пренасяне на население и всеобщите потоци от бежанци, провокират колосални загуби на работни места и доходи ", акцентира организацията в този първи отчет за последствията от съветската инвазия за страната и останалия свят, в това число за самата Русия и за страните от Централна Азия.

МОТ преглежда разнообразни сюжети според от развоя на военните интервенции в Украйна.

" При хипотезата, че враждебните дейности спрат неотложно, може да настъпи бързо възобновяване на заетостта в Украйна и възвръщането на 3,4 милиона работни места, което ще сведе % на изгубените позиции до 8,9 на 100. 

 istock istock
Обратното - в случай че военната ескалация продължи, броят на изгубените работни места може да нарасне още повече и да доближи 7 милиона или 43,5 на 100, означават специалистите от организацията. Те приветстват забележителните старания на украинското държавно управление, с цел да могат системите за обществена протекция да продължат да действат.

МОТ продължава да поддържа украинското държавно управление, работодателските и синдикалните организации в сегашната обстановка и има подготвеност да продължи да оказва помощ в стадия на възобновяване след спора, съобщи пред публицисти Хайнц Кьолер, районен шеф за Европа и Централна Азия. Той напомни, че организацията твърдо осъжда съветската инвазия.

Руската атака провокира и най-бързия поток от бежанци в Европа от края на Втората международна война. Към днешна дата те са близо 6 милиона, по данни на Върховния комитет за бежанците.

По калкулации на МОТ 2,75 милиона от тях в трудоспособна възраст може да изискат да си потърсят работа в съответните страни, в случай че събитията ги принудят да останат по-дълго там. Две трети от тях са с високо ниво на обучение, а близо половината (49 на сто) са упражнявали високовалифициран труд. Едва 15 на 100 са били на нискоквалифицирани работни места, съгласно статистиките на МОТ.

 istock istock
Полша, която одобри максимален брой украински бежанци, ще би трябвало да се оправи с голямо предизвикателство, съгласно организацията. По нейни калкулации работещите в страната Украинци преди спора са били 410 000, половината от които са висококвалифицирани, 146 000 са със междинна подготовка, а 64 000 са нискоквалифицирани.

Индиректно, специалистите от организацията предвиждат обилни последствия в Централна Азия, защото страните от този район са доста подвластни от изпращането на средства от работещи мигранти от Русия, чиято стопанска система се чака да понесе тежкия удар на глобите, наложени от съдружниците на Украйна.

През 2020 година мигрантите от Казахстан, Узбекистан, Киргизстан и Таджикистан са били надлежно 22 на 100, 10 на 100, 5 на 100 и 4 на 100 от общо 11,6 милиона задгранични мигранти, живеещи в Руската федерация. Много от мигрантите изпращат огромна част от заплатите си в родината си.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР