Около 30 хиляди са висящите преписки, свързани с доказване на

...
Около 30 хиляди са висящите преписки, свързани с доказване на
Коментари Харесай

Около 30 хиляди души чакат българско гражданство

Около 30 хиляди са висящите преписки, свързани с доказване на български генезис за приемане на българско поданство. Това заяви Катя Матева-Трифонова - шеф на дирекция " Българско поданство " към Министерството на правораздаването по време на съвещанието на парламентарната комисия по политиките за българите отвън страната, в границите на една от разискваните точки - процеса по приемане на удостоверения за български генезис.

Според Катя Матева-Трифонова обяснението за този брой преписки е огромният брой издавани удостоверения от ДАБЧ за български генезис . По нейни наблюдения над 80 % от издадените удостоверения са въз основата на участие в неправителствени организации зад граница. " Затова се постанова да предоставяме спомагателен период, в който тези тези хора да се снабдят с спомагателни документи, с които да удостоверят български генезис ", изясни тя. Тези преписки са формирани през 2019 година

" Стараем се точно да откриваме генезис - нещо, което следим, че не е правено, и се стремим да ускорим обработването на забавените преписки ", изясни Иван Демерджиев, заместник-министър на правораздаването.

Той уточни, че произходът се открива с публични документи и че все още съветът по поданство е единен, че предпоставките и документите за определяне на произхода би трябвало да се преглеждат точно, а при подозрения и непълнота - да се изискат в допълнение документи.

Заместник-председателя на ДАБЧ Димитър Владимиров дефинира като порочна практиката, съществувала в ДАБЧ по отношение на удостоверенията за български генезис по отношение на текста, че може да се издава подобен документ въз основата на записка от организация на българи зад граница, приета от способен държавен орган. " Агенцията записва в своя указател такива организации, които стартират да издават такива удостоверения, това се трансформира в законна порочна процедура, защото никой не може да управлява въпросните сдружения по места по какъв метод правят своята активност ", напомни проблема той. В последна сметка това докара до голям взрив на заявители в организацията , през март 2021 година с смяна в закона се отстрани този текст и се даде опция да се сътвори съвещателен съвет към ДАБЧ, към който, при нужда, Министерство на правосъдието да изпраща преписките и той да дава мнение. В момента тече съгласувателна процедура, по тази причина още няма подобен съвет, посочи Владимиров.

Самият Владимиров, като изпълняващ длъжността ръководител на ДАБЧ, е правил опити за изтриване на въпросните сдружения от регистъра, само че против него е било заведено дело за етническа дискриминация . Той означи, че удостоверителната активност е нанесла трайни вреди по имиджа и натоварване на целия личен състав с тази административна услуга.

Парламентарната комисия разиска и осъществяването на Националната тактика за българските жители и историческите общности зад граница, както и на Закона за българите, живеещи отвън Република България.

" Моята оценка като цяло е, че няма задоволително съгласуваност сред институциите за осъществяване на тактиката ", счита Димитър Владимиров.

Преди началото на полемиката, с приемането на разпоредбите за работата си, комисията одобри да има публичен съвет, който да подкрепя работата й.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР