Около 25 войници от мироопазващите сили на НАТО, защитаващи три

...
Около 25 войници от мироопазващите сили на НАТО, защитаващи три
Коментари Харесай

Десетки войници на НАТО са пострадали в сблъсъци със сърби в Косово

Около 25 бойци от мироопазващите сили на НАТО, защитаващи три кметства в Северно Косово, бяха ранени при конфликти със в понеделник, до момента в който президентът на Сърбия сложи армията в най-висока степен на бойна подготвеност.

KFOR, ръководената от НАТО мироопазваща задача в Косово, осъди насилието.

" Докато противодействаха на най-активните елементи на тълпата, няколко бойци от италианския и унгарския контингент на КФОР бяха обект на непровокирани офанзиви и получиха травматични рани със счупвания и изгаряния заради детонацията на запалителни устройства ", се споделя в изказване, представено от " Ройтерс ".
 Десетки бойци на НАТО са потърпевши в конфликти със сърби в Косово
© Reuters

Напрегнатата обстановка се разви, откакто етническите албански кметове поеха постовете си в региона със сръбско болшинство в Северно Косово след изборите, които сърбите бойкотираха. Този ход накара Съединени американски щати и техните съдружници да смъмрят Прищина в петък след категорично предизвестие назначените албански кметове на сръбски селища да не вършат демонстрации с церемонии по встъпване в длъжнаст, а единствено да извършват административната си работа.

В Звечан, един от градовете с изблик на принуждение, косовската полиция - формирана от етнически албанци, откакто сърбите напуснаха тази институция предходната година - разпръсна пикантен газ, с цел да отблъсне навалица от сърби, които раздраха охранителна укрепление и се пробваха да си пробият път към постройката на общината, описаха очевидци.

 Десетки бойци на НАТО са потърпевши в конфликти със сърби в Косово
© Reuters

Сръбски протестиращи в Звечан хвърлиха сълзотворен газ и шумови гранати против бойците на НАТО. Сърбите също влязоха в конфликти с полицията в Звечан и боядисаха коли на НАТО с буквата " Z " като съветския знак, употребен във войната в Украйна.

В Лепосавич, покрай границата със Сърбия, американските мироопазващи войски в екипировка за битка с безредиците сложиха бодлива тел към кметството, с цел да го защитят от стотици гневни сърби. По-късно денем протестиращи хвърляха яйца по паркирана кола на новия кмет на Лепосавич.

Вучич, който е главнокомандващ на сръбските въоръжени сили, увеличи бойната подготвеност на армията до най-високо равнище, сподели министърът на защитата Милош Вучевич пред кореспонденти.

 Десетки бойци на НАТО са потърпевши в конфликти със сърби в Косово
© Reuters

" Това значи, че директно преди 14:00 ч. началникът на Генералния щаб на сръбските въоръжени сили е издал спомагателни указания за разполагането на армейските елементи на съответни, избрани позиции ", сподели Вучевич, без да прецизира.

Мироопазващите сили на НАТО също блокираха кметството в Зубин Поток, с цел да го защитят от гневни локални сърби, споделиха очевидци.

 Десетки бойци на НАТО са потърпевши в конфликти със сърби в Косово
© Reuters

Игор Симич, заместник-председател на Сръбската листа, най-голямата партия на косовските сърби, подкрепяна от Белград, упрекна косовския министър председател Албин Курти, че подхранва напрежението на север. " Интересуваме се от мира. Албанците, които живеят тук, се интересуват от мира и единствено той (Курти) желае да сътвори безпорядък ", сподели Симич пред кореспонденти в Звечан.  Десетки бойци на НАТО са потърпевши в конфликти със сърби в Косово
© Reuters

Сърбите упорстват държавното управление на Косово да в профил кметовете етнически албанци от кметствата и да разреши на локалните администрации, финансирани от Белград, да възобновят работата си.

В петък трима от четиримата кметове етнически албанци бяха ескортирани в офисите си от полиция, която беше замеряна с камъни и отговори със сълзотворен газ и водни оръдия, с цел да разпръсне протестиращите.

Съединените щати и нейните съдружници, които мощно поддържаха независимостта на Косово, укориха Прищина в петък, заявявайки, че налагането на кметове в региони със сръбско болшинство без социална поддръжка подкопава напъните за нормализиране на връзките.

Курти отбрани позицията на Прищина, като написа в " Туитър " след телефонен диалог през уикенда с ръководителя на външната политика на Европейския съюз: " Подчертавам, че определените кметове ще дават услуги на всички жители ".

 Десетки бойци на НАТО са потърпевши в конфликти със сърби в Косово
© Reuters

Сръбският външен министър Ивица Дачич сподели пред RTS, че " не е допустимо да има кметове, които не са определени от сърби в общини със сръбско болшинство ".

След срещата с Курти посланикът на Съединени американски щати в Косово Джефри Ховениер сподели пред кореспонденти: " Загрижени сме от днешните известия за принуждение против публично имущество ". " Видяхме фотоси на графити по коли на КФОР и полицейски коли, чухме за офанзиви против публицисти, осъждаме го, това не е подобаващ отговор. "

 Десетки бойци на НАТО са потърпевши в конфликти със сърби в Косово
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР