Около 23 000 онлайн магазини са декларирани в НАП от

...
Около 23 000 онлайн магазини са декларирани в НАП от
Коментари Харесай

Близо 23 000 онлайн магазини са регистрирани в НАП

Около 23 000 онлайн магазини са декларирани в Национална агенция за приходите от основаването на регистъра през 2019 година досега. По закон всички електронни търговци, следва да подадат информация в приходната организация за уеб страниците, посредством които правят продажби.

Обявяването на е-магазините e напълно онлайн през Портала за електронни услуги на Агенцията, налични с дипломиран електронен автограф.

За да извършат регистрацията, търговците би трябвало да посочат домейн и име на онлайн магазина, данни за връзка с лицето, което прави продажби, данни за контакт на притежателя на домейна, информация за това къде се хоства онлайн магазина, номенклатура на продаваните артикули и други.

Регистърът дава опция и на потребителите да ревизират дали онлайн магазинът и търговецът, от който купуват артикули или услуги, са вписани в него:

Важно за сигурното онлайн извършване на покупки още е потребителите да изискват от търговците документ за продажба. Той е друг и зависи от методите на заплащане на стоката и/или услугата. Ако доставката е с натрапен платеж, то търговецът е задължен да издаде касова записка. При възнаграждение с пощенския паричен превод клиентите би трябвало да чакат квитанция за превода от пощенския оператор, като търговецът е задължен да

Клиентът би трябвало да показа книжен или електронен документ, който би трябвало да съдържа название и адрес за преписка, идентификационен номер, име на стоката и общата сума. При възнаграждение на направената в интернет покупка посредством банков превод е доста значимо да се уточни действителното съображение за него.

Онлайн търговците имат опция да записват продажбите си посредством издаване на фискален/системен бон в електронен тип, който се изпраща по имейл на купувача, без да е належащо да се издава книжен документ.

Друга различна опция за документиране на продажбите онлайн е при заплащанията с банкова карта, като за тези заплащания онлайн търговците могат да дават на клиентите си документ, заместващ фискалния/системния бон. Той би трябвало да съдържа някои наложителни реквизити, като название, дата и неповторим номер, данни за онлайн търговеца и други. За да се възползват от този ред за отчитане и вписване на продажбите, електронните търговци следва да одобряват неприсъствени заплащания с кредитна и дебитна карта, като софтуерите им за ръководство на продажбите дават отговор на условията.

Национална агенция за приходите организира осведомителна акция, ориентирана както към търговците онлайн, по този начин и към потребителите, като задачата на самодейността е да обясни в кои случаи продажбите на артикули в интернет подлежат на облагане, да насърчи доброволното обявление на доходи и извършването на покупки от надеждни търговци.

Чрез страниците на приходната организация във Facebook - „ Влез в час с налозите “ и „ Вземи си касовата записка “ ще бъдат разяснявани правата и отговорностите на търгуващите в интернет и техните клиенти, както и опциите им да подадат сигнал, в случай че попаднат на неточен търговец.

„ Все повече онлайн търговци избират да излязат на ярко. Това се дължи на комбинацията от поощряване на доброволното съблюдаване на данъчните правила и безкомпромисни контролни ограничения от страна на Национална агенция за приходите по отношение на закононарушителите “, сподели заместител изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Георги Димов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР