Около 212 000 жилища не достигат на гръцкия пазар на

...
Около 212 000 жилища не достигат на гръцкия пазар на
Коментари Харесай

Над 10 000 имота в Гърция, в капана на бюрокрацията, не могат да бъдат обявени за продажба

Около 212 000 жилища не доближават на гръцкия пазар на парцели, съгласно изследване на Piraeus Bank. Цените не престават да се повишават. Жилищата са надценени с 14% по отношение на равнището, на което би трябвало да са съгласно макроикономическите индикатори на гръцката стопанска система.

На този декор над 10 000 жилища, които можеха да бъдат оповестени за продажба на рационални цени посредством системата за онлайн търгове, помагайки за облекчение на казуса в страната, са блокирани от бюрократични процедури.

Те обаче клопката на бюрократични процедури и правосъдни дейности, като десетки възражения, подадени даже след даване на парцел на заинтригуваната страна или виртуални контракти за наем от длъжници, които губят имуществото си написа Kathimerini.

Може да отнеме четири години за споразумяване на нередности и други неуредени проблеми с парцелите, трансферирани на фондовете, тъй че те да могат да бъдат предоставени за продажба.
 В Гърция връщат на пазара 650 000 необитаеми жилища, с цел да се борят с растежа цените
В Гърция връщат на пазара 650 000 необитаеми жилища, с цел да се борят с растежа цените

Голяма част от тях са ваканционни жилища, които не са били употребявани от години

През 2023 година при търгове в Атика междинната цена е била 1323 евро за квадратен метър.

В опит да ограничи внезапното нарастване на цените на парцелите и наемите през последните години, при започване на февруари държавното управление разгласи, че ще върне на пазара огромен брой затворени парцели в Гърция.

По данни на Министерството на финансите над 650 000 парцела в Гърция са необитаеми. От тях към 150 000 се намират в Атика и Солун. Голяма част от тях са ваканционни жилища, които не са били употребявани от години, или изоставени.

Сред ограниченията, които сега се разискват са съглашения, които ще разрешат на десетки хиляди затворени парцели с нерешени проблеми при планирането, държани от необслужвани компании за ръководство на заеми, да излязат на пазара, написа Ekathimerini.

Междувременно при започване на годината банките и фирмите на пазара на недвижими парцели в Гърция предвидиха леко намаляване на продажните цени на жилищата за 2024 година Прогнозите им сочат, че ралото от покачващи се цени от последните две години е към своя край.

Общото в прогнозите е, че стойностите ще продължат да нарастват, само че с по-бавни темпове, до момента в който ще има и области с по-ниско търсене, където може да се следи даже дребен спад на продажните цени.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР