Около 2000 деца до 18-годишна възраст страдат от диабет в

...
Около 2000 деца до 18-годишна възраст страдат от диабет в
Коментари Харесай

„Такова дете няма да обгрижвам“: Защо детски градини отказват да гледат деца с диабет

Около 2000 деца до 18-годишна възраст страдат от диабет в България. Родители от време на време получават отвод от образователните заведения да гледат децата им. Днес означаваме Световния ден за битка с диабета.

Синът на Ренета Василева е на три години. В началото, когато постъпва в детската градина, получава отвод от страна на здравната сестра да се грижи за детето ѝ.

„ Имаше диалог с директорката на заведението и с здравната сестрата, която тогава обслужваше яслените групи. Тя изрично съобщи, че такова дете - дете с диабет няма да обгрижва, просто се опасяваше най-вероятно от болестта и се стигна до борба. Започнаха тъжби от наша страна като родители, стигна се и до нейното овакантяване “, разяснява Ренета.

Някои хора са принудени да се хранят по-малко, с цел да им стигне количеството

Сформира се нов екип, който минава образование, с което да може осведомено да поставя грижи за децата с диабет.

„ Митко пристигна при мен първата година, аз съм здравна сестра от 33 години в тази детска градина и до момента не съм имала подобен случай. И въпреки всичко човек се учи до момента в който е жив, въпросът е да има желанието, опцията да си на 100% човек “, споделя Ваня Павлова.

„ Детето не е друго, то е едно нормално детенце, което се социализира като всички останали деца. Грижата е малко по-специална, само че това си е грижа на сестрата и личния състав, който го гледа, тъй като би трябвало да се следи захарта на детето и незабавно да се подхващат ограничения, в случай че е доста ниска захарта, да се даде каквото би трябвало. Ако е висока отново да се алармира “, разяснява Евдокия Спасова, която също е здравна сестра.

Оказва се обаче, че сходен проблем има и в други образователни заведения.

Хартиените наставления за тези две групи остават годни до приключването им

„ Сега има, понякога има позвънявания от страна на родител, че има проблем с ясла или учебно заведение - среща някакъв лек проблем, само че не е както преди, когато нямаше датчици и нямаше този непрекъснат надзор от родителите. Контактът родител-дете е доста бърз и доста по-бързо се реагира и може да каже по какъв начин да се постъпи. Факт е обаче, че тези медицински лица към момента се опасяват, имат терзанието, че не могат да боравят с тези устройства “, споделя Елисавета Котева от Националната асоциация на децата с диабет.

С развиването на новите технологии кръвната захар може да се следи посредством глюкозен датчик, който е подложен на ръката на детето.

Във видеото можете да видите канара за последните 24 часа, като всяка една от точките е премерване на всеки 5 минути. Когато телефонът на детето е в групата, на радиус метър - два се изпращат данни към него, а от там данни към родителя.

„ Разликата сред едно дете с диабет и едно дете без диабет е никаква, може би разликата е, че би трябвало да си сложи инсулин, преди да изяде една близалка. Той се храни със същата храна като всички останали дечица там, просто по-важното е признатите въглехидрати. Аз като родител се старая да имам на разположение направеното меню, на база на менюто и порциите пресмятам въглехидратите и при всяко хранене пущам съответното количество инсулин отдалечено “, разяснява Ренета Василев.

В аптеките липсват някои лекарства за епилепсия, капки за очи, както и препарати за трансплантирани пациенти

А медиците са на мнение, че трябват по-чести образования.

Според Елисавета Котева това по-скоро би трябвало да бъде самодейност на здравното звено към съответната община, които да създадат тази самодейност за реобучение.

Подобни образования се вършат из цялата страна, а родители молят за схващане и връзка от страна на образователните заведения, тъй че децата им да получават еднакъв късмет за образование.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР