Около 15 октомври ще се наложи ново затваряне заради рязък

...
Около 15 октомври ще се наложи ново затваряне заради рязък
Коментари Харесай

Математикът Кунчев прогнозира ново затваряне през октомври


Около 15 октомври ще се наложи ново затваряне поради внезапен пик на епидемията, предвижда математикът от Българска академия на науките проф. Огнян Кунчев. Според него, в случай че ограниченията не се съблюдават и обстановката не се управлява, средата на ноември ще има още повече инфектирани на ден.

" В обозримо бъдеще ще се наложи нов локдаун, може би някъде към 15 октомври. Тогава ще стигнем до към 7 000 инфектирани дневно. Пикът ще бъде през ноември-декември, в случай че не направляваме обстановката ", разгласи той пред Bulgaria ON AIR. Според проф. Кунчев ще продължим да влизаме от локдаун в локдаун, до момента в който обстановката се усъвършенства значително.

В студиото на " България заран " математикът сподели графика с броя на инфектираните по месеци от началото на пандемията.

Вижда се пик на инфектираните на дневна база през септември-октомври 2020 година и по-късно следен спад.

" От ноември броят на инфектираните стартира леко да се свлича, тъй като на 25 октомври затвориха всички нощни заведения. От 10-15 декември внезапно спада надолу. На какво се дължи това - цялостен локдаун от 29 ноември. Спряха учебни заведения, детски градини... Всичко зависи от нас, няма фокуси. Започваме да се качваме 10-15 февруари. На 1 февруари пуснаха децата да вървят на детски градини и учебни заведения ", изясни проф. Кунчев.

През юли-август 2021 година броят на инфектираните стартира обезпокоително да се повишава. Според проф. Кунчев повода са " оптималните условия за разпространяване на вируса " по Черноморието ни.

" Делта разновидността е доста по-агресивен. Изследванията на китайските учени демонстрираха, че 1200 пъти повече вируси има в горните дихателни пътища на болен от Делта разновидността. Отидохме на морето и се заразихме. Сега децата потеглиха на учебно заведение и няма метод това да не повиши броя на инфектираните ", акцентира той.

По думите му управлението би трябвало да се състои в маски и отдалеченост, само че това няма по какъв начин да се случва напълно при децата в учебно заведение. Математикът цитира проучване в Англия, което демонстрира, че 40% от децата към този момент са минали някаква форма на ковид.

Около половин милион българи публично са се срещали с ковид. Според проф. Кунчев обаче те са към 2 милиона.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР