Около 15 октомври ще се наложи ново затваряне заради рязък

Около 15 октомври ще се наложи ново затваряне заради рязък ...

Математикът Кунчев прогнозира ново затваряне през октомври


Около 15 октомври ще се наложи ново затваряне заради рязък пик на епидемията, прогнозира математикът от БАН проф. Огнян Кунчев. Според него, ако мерките не се спазват и ситуацията не се контролира, средата на ноември ще има още повече заразени дневно.

"В обозримо бъдеще ще се наложи нов локдаун, може би някъде към 15 октомври. Тогава ще стигнем до около 7 000 заразени на ден. Пикът ще бъде през ноември-декември, ако не контролираме ситуацията", обяви той пред Bulgaria ON AIR. Според проф. Кунчев ще продължим да влизаме от локдаун в локдаун, докато ситуацията се подобри съществено.

В студиото на "България сутрин" математикът показа графика с броя на заразените по месеци от началото на пандемията.

Вижда се пик на заразените на дневна база през септември-октомври 2020 г. и след това контролиран спад.

"От ноември броят на заразените започна леко да се свлича, защото на 25 октомври затвориха всички нощни заведения. От 10-15 декември рязко спада надолу. На какво се дължи това - пълен локдаун от 29 ноември. Спряха училища, детски градини... Всичко зависи от нас, няма фокуси. Започваме да се качваме 10-15 февруари. На 1 февруари пуснаха децата да ходят на детски градини и училища", обясни проф. Кунчев.

През юли-август 2021 г. броят на заразените започва тревожно да се покачва. Според проф. Кунчев причината са "оптималните условия за разпространение на вируса" по Черноморието ни.

"Делта вариантът е много по-агресивен. Изследванията на китайските учени показаха, че 1200 пъти повече вируси има в горните дихателни пътища на болен от Делта варианта. Отидохме на морето и се заразихме. Сега децата тръгнаха на училище и няма начин това да не покачи броя на заразените", подчерта той.

По думите му контролирането трябва да се състои в маски и дистанция, но това няма как да се случва изцяло при децата в училище. Математикът цитира изследване в Англия, което показва, че 40% от децата вече са минали някаква форма на коронавирус.

Около половин милион българи официално са се срещали с коронавируса. Според проф. Кунчев обаче те са около 2 милиона.

Източник: duma.bg