Около 13 хиляди граждани на Република Северна Македония, които имат

...
Около 13 хиляди граждани на Република Северна Македония, които имат
Коментари Харесай

13 000 граждани на РСМ са в избирателните списъци в Кюстендил

Около 13 хиляди жители на Република Северна Македония, които имат и българско поданство, са включени в изборните описи в община Кюстендил за вота на 14 ноември, споделиха за БНР от администрацията.

Те са записани с двете си имена, като до момента - с доста дребни изключения, някои от тях са дали своят вот, откакто не са спазили правилото за уседналост.

Дали македонците с двойно поданство ще гласоподават в Кюстендил, бе една от интригите за вота на 11 юли, когато служебният вътрешен министър Бойко Рашков разгласи, че в Кюстендил е имало среща на един от водачите на листа с деятели от прилежащата страна за проведено гласоподаване в града.

Случаят беше предаден на прокуратурата, само че не последва формиране на досъдебно произвеждане и повдигнати обвинявания.

Прогнозите се, че на идния избор няма да има македонци, които ще дойдат в Кюстендил, с цел да гласоподават по сегашен адрес.

Българските жители, които живеят в Северна Македония, ще могат на 14 ноември за трети път да гласоподават и отвън територията на българските дипломатични представителства – посолството в Скопие и генералното консулство в Битоля. За парламентарните и президентски избори в България на 14 ноември в Северна Македония ще бъде открита още една изборна секция. Това ще стане в град Прилеп, защото и там беше изпълнено изискването да се записват най-малко 40 души за гласоподаване.

Българските жители, които желаят да гласоподават в Северна Македония, имаха опция до 19 октомври да създадат това посредством документално заявление по пример в посолството в Скопие или в генералното консулство в Битоля, както и посредством електронно заявление на интернет страницата на Централната изборна комисия (ЦИК) на България.

Според данните, оповестени на уеб страницата на ЦИК, общо 232 българи от Северна Македония са подали заявки за гласоподаване до този период. Най-много от тях са декларирали, че желаят да гласоподават в Струмица – 54 лица, по-късно в Прилеп – 48 лица, в Кавадарци и Щип по 44 лица и така нататък

В българското посолство в Скопие за гласоподаване са се записали 13 лица, а в генералното консулство в Битоля предпочитание за гласоподаване за изразили 11 български жители.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР