Около 1000 мюсюлмани превзеха за часове летището в столицата на

...
Около 1000 мюсюлмани превзеха за часове летището в столицата на
Коментари Харесай

Има ли евреи? Как изглежда един антисемитски погром в руска република през 2023

Около 1000 мюсюлмани превзеха за часове летището в столицата на съветската република Дагестан. Това стана по време на антисемитски митинг против идването на аероплан от Тел Авив. Има ранени, нанесени са вреди за милиони. Какво се е случило - описват пострадали.

На 29 октомври вечерта фрагменти от интернационалното летище " Уйташ " в Махачкала обиколиха света. Те пристигнаха в разгара на войната в Ивицата Газа, която беше предизвикана от кървавото нахлуване против Израел на паравоенната формация Хамас, оповестена за терористична организация от доста страни, в това число Съединени американски щати и Европейски Съюз. При офанзивата на 7 октомври бяха убити над 1400 израелци , а над 200 са отвлечени.

Махачкала е основният град в отдалечената Република Дагестан - част от Руската федерация. Тя се намира в Северен Кавказ. Столицата ѝ е най-южната точка на Русия - на над 2000 км от Москва. Населението от малко над 3 млн. души е най-вече мюсюлманско.

По-малко от месец след офанзивата на " Хамас ", стотици дагестанци нападнаха и, спирайки полетите в търсене на " бежанци от Израел ". Те настояха за изгонването на евреите от района.

Протестиращите разбиваха летищното съоръжение, претърсваха коли, нападнаха рейс, пренасящ дами и деца, които се лекуват в Израел, и раниха над 20 души, множеството от които служители на реда.

Сайтът споделя по какъв начин са претърпели пасажерите довечера на летището в Махачкала.
" Преследваха ни и хвърляха камъни по рейса "
Местните поданици стартират да се събират пред летището към 18,00 ч., след известия в няколко канала на Telegram за аероплан от Тел Авив , който лети към Махачкала. В началото протестиращите, които идват с палестински флагове и плакати с антисемитски лозунги, стартират да ревизират заминаващите коли в търсене на евреи.

Магомед Гаджиев от Махачкала, който не съумява да отлети за Москва поради митинга, разказва по какъв начин колата му е спряна на входа на летището от навалица разярени мъже.

" Обградиха колата ни и започнаха да викат: " Бързо, документите! Има ли евреи?! ", споделя той. - " Бяхме на паркинга на летището, а успяхме да влезем в постройката чак след час, тъй като блокираха пътя. Веднага по-късно, тълпата стартира да щурмува входа ".
За първи път в живота си виждам толкоз озлобени хора. Мюсюлманите не би трябвало да са такива.
Гаджиев споделя още, че вътре протестиращите са тичали по коридорите, търсейки евреи и крещейки антисемитски лозунги, само че и " разбивайки всичко по пътя си ".

" За първи път в живота си виждам толкоз озлобени хора. Мюсюлманите не би трябвало да са такива. Те разбиваха и магазини - дали се надяваха да намерят израелци зад щанда за кафе? ", добавя мъжът.

По думите му е имало служители на реда, само че те не като че ли не са можели да създадат нищо.

Около 21,00 ч. протестиращите събарят оградата пред един от терминалите, нахлуват на пистата и обкръжават самолета, дошъл от Израел.

По това време самолетът Дубай-Махачкала се намира на пистата за кацане и пасажерите вътре нямат време да слязат. Командирът на полета приканва хората да останат по местата си и да се погрижат за " дамите, децата и възрастните ".
 Част от протестиращите преди да нахлуят в постройката на летището
Жителка на Каспийск , пристигнала да посрещне сина си с полета от Дубай, споделя, че той е прекарал към 5 часа в самолета.

" От съображения за сигурност хората не бяха пускани на открито. В един миг полицията пусна нас, посрещачите, в залата за заминаващи, тъй като тези млади мъже започнаха да нахлуват в постройката на летището. Но те хукнаха след нас и разпръснаха полицията ", споделя още тя.

Пред очите ѝ след това през залата за заминаващи десетки от протестиращите нахлуват на пистата, а от прозорците вижда по какъв начин друга навалица събаря оградата извън.

Жената добавя, че протестиращите са се пробвали да обхванат в самолета, дошъл от Тел Авив: " Някои от тях се качиха на крилото, блъскайки по прозорците. Добре, че не съумяха да ги счупят и да влязат. Не мога да си показва какво са преживявали пасажерите там ".
" Казах, че съм мохамеданин "
Междувременно израелски медии разгласиха разкази на очевидци от полета на " Ред Уингс " от Тел Авив. Порталът Ynet цитира 26-годишен гражданин на Йерусалим на име Шмуел , който пътувал до Дагестан, с цел да се срещне с годеницата си, която живее там. Той споделя, че на борда на самолета с изключение на него е имало 15 израелци, измежду тях и деца. Повечето пътували до Москва с прехвърляне в Махачкала.

Шмуел споделя, че след кацането пасажерите са били свалени от самолета, с цел да минат през паспортния надзор.

" Там ни споделиха да изчакаме, тъй като на открито имало блъсканица. Стояхме в залата и тогава видяхме стотици хора да се втурват вътре в постройката ", споделя израелецът.
В рейса имаше деца, които викаха, едно момиче беше ранено от парче стъкло, което го удари
По думите му полицията изтегля пасажерите в рейс, до момента в който тълпата тича след него и хвърля камъни.

" В рейса имаше деца, които викаха, едно момиче беше ранено от парче стъкло, което го удари. Не знам дали е била израелска или локална. Беше ужасно ", добавя Шмуел.

Той споделя, че е имало доста малко служители на реда и те не са създали нищо. Тълпата съумява да спре рейса.

" Влязоха вътре, минаваха от човек на човек и ги питаха дали са мюсюлмани или евреи. Аз споделих, че съм мохамеданин, тъй като се опасявах. За благополучие ми повярваха и продължиха по пътя си ", споделя още израелецът.

След това пасажерите са отведени със същия рейс до ВИП залата на летището, където са сложени под защита. Четири часа по-късно идва хеликоптер на съветската войска, който изтегля израелците в съветска военна база. Преди това разпръсва тълпата с изстрели във въздуха. В понеделник сутринта на израелците, които са желали да продължат пътуването си, е препоръчан полет до Москва.

Шмуел добавя, че доста израелски пасажери са се избавили единствено с помощта на обстоятелството, че са говорили съветски. Група нападателни млади мъже обаче задържали доктор, родом от Узбекистан . Те решили, че е евреин, лишили му паспорта и желали пояснения. Освен това е атакуван и рейс, пренасящ дами, които лекували децата си в Израел и са се върнали вкъщи.

Протестиращите напуснаха летището към 2,00 ч. през нощта локално време. Ръководителят на Дагестан Сергей Меликов сподели, че това е реализирано с помощта на професионалната работа на локалната полиция.
 Счупените ограждения след погрома Провокация или " просвета на омразата "?
По публични данни на Министерството на здравеопазването на Дагестан по време на размириците са ранени над 20 души. Двама са в тежко положение с пострадвания на главата.

Задържани 60 участници в погрома, а още към 150 са разпознати. Следственият комитет образува дело за всеобщи вълнения, което ще се проверява в Москва.

След погрома десетки полети бяха анулирани - " Росавиация " възобнови работата на летището в Махачкала чак в средата на деня на 30 октомври. Саид Рамазанов - общоприет шеф на летището, сподели, че вредите възлизат на близо 10 милиона рубли.

Полицията към този момент е взела под защита синагогите в Махачкала, Дербент, Хасавюрт и Буйнакск .

Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова назова антисемитската акция „ планувана и осъществена провокация “, в която " директна и основна роля " има Украйна , посредством " киевските специфични служби ". Москва не показа доказателства за тези изказвания.

Украинският президент Володимир Зеленски сподели, че погромът е " част от културата на ненавист към другите нации, всеобщо популяризирана в Русия и пропагандирана от държавната телевизия, специалистите и управляващите ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР