Около 1 милиард евро загубиха композитори и автори на музика

...
Около 1 милиард евро загубиха композитори и автори на музика
Коментари Харесай

Близо 1 милиард евро загубиха авторите на музика през пандемичната 2020 |

Около 1 милиард евро изгубиха композитори и създатели на музика през 2020 година, оповестява организация на създатели и музикални издатели за ръководство на авторски права Музикаутор .

Докладът на Световната организация на сдруженията на композитори и създатели – CISAC отбелязва спад от 10,7% на събраните авторски хонорари за музика

В световен проект събраните авторски хонорари за музика означават спад от 10,7% през 2020 година, като създателите са изгубили близо 1 000 000 000 евро вследствие на пандемията. Това връща събраните авторски хонорари за музика на равнищата отпреди 2017 година, като през 2020 година те възлизат на 8,12 милиарда евро, до момента в който за 2019 година те са в размер на 9,17 милиарда евро.

Това сочи Докладът за световните доходи от авторски хонорари през 2020 година на Световната организация на сдруженията на композитори и създатели – CISAC, който бе оповестен през днешния ден. Приходите от потребление на музика съставляват 88% от всички събрани авторски хонорари, в това число доходи в аудиовизията, изобразителното изкуство, литературата и театъра. Общите доходи за създателите във всички репертоари през 2020 година възлизат на 9,33 милиарда евро, което съставлява спад от 9,9% по отношение на 2019 година (10,35 милиарда евро).

В отчета се отбелязва, че спадът в музикалния бранш се дължи главно на ограничението на общественото осъществяване на музика – онлайн или като фонова музика. Авторските хонорари от този източник са спаднали с 45,2% поради локдауна и рестрикциите, наложени във връзка коронакризата. Основният доход за създателите на музика продължава да бъде от телевизионно, радио лъчение и препредаване посредством кабелните, сателитни и IPTV оператори, само че той също понижава с 4,4% по отношение на събраните хонорари през 2019 година

Приходите от цифровия бранш обаче нарастват дружно със засиленото ползване на стрийминг, като през 2020 година те са се нараснали с 16,2%, достигайки 2,4 милиарда евро. За първи път приходите от цифровия бранш изпреварват тези от бранша на общественото осъществяване на музика, с което се трансфораха във втория по величина източник на доходи за създателите.

Въпреки това тези доходи към момента не компенсират заслужено създателите за действителното ползване на тяхната музика в интернет. Това е по този начин,защото в това време се следи, че от една страна, рекламодателите от ден на ден насочват запаси за промотиране на своите артикули и услуги в цифровото пространство, а от друга – музикалното наличие нараства прогресивно в интернет.

Все отново сдружението на композитори и създатели в България Музикаутор следи положителна наклонност, при която цифровите платформи се стремят да усилват каузи на възнагражденията за създателите в границите на общия микс за всички правоносители.

„ Подценяването на труда на създателите към този момент беше голям проблем, когато Коронавирус удари и това акцентира две неща. Първо, че стриймингът в бъдеще ще се трансформира в най-важният източник на доходи за създателите, и второ – макар бързия им растеж, тези доходи към този момент просто не обезпечават обективни хонорари, когато би трябвало да бъдат разпределени на милиони правоносители “ , показва в уводните си думи към отчета Бьорн Улвеус – президент на CISAC и един от създателите на ABBA.

От отчета излиза наяве още, че България също участва на картата на получените авторски хонорари в международен мащаб, като през 2020 година събраните авторски хонорари от страната съставляват 0,008% от нейния БВП, до момента в който междинният % за света е 0,013%. С това страната ни се подрежда на 50-то място измежду всички мониторирани от CISAC страни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР