Около 1,5 милиона са гражданите на ЕС, организирани в граждански

...
Около 1,5 милиона са гражданите на ЕС, организирани в граждански
Коментари Харесай

Попчев: Инвестицията в гражданска енергийна общност ще е между 3000 и 5000 лева

Около 1,5 милиона са жителите на Европейски Съюз, проведени в цивилен енергийни общности. Още през 2019 година Европейска комисия излезе със законодателен пакет за чиста сила,  сплотяващ няколко наставления. Нашето законодателство позакъсня с към 2 години. Сега шлюзовете за на практика дейности на жители и общини са отворени. Това споделя в изявление за БНР Петър Попчев, който оглавява Фондация Net Zero на Международната климатична мрежа. Попчев е някогашен дипломат със специфични поръчения по енергийната сигурност към Министерство на външните работи.

" Дори една етажна благосъстоятелност може да бъде гражданска енергийна общественост . Особеното е, че всички членове – жители, самата община, дребни предприятия, директно ръководят тази общественост, те са  притежатели на това начинание . Това е в посока на преобразяване на жителите в свободни и самостоятелни стопани на производството, съхранението и продажбата на електрическа енергия от лични дребни, най-често слънчеви панели ", разяснява специалистът в предаването " Хоризонт до обед ".

До 1 януари 2026 година , когато пазарът на електрическа енергия за битовите консуматори ще бъде изцяло либерализиран, имаме  съвсем 2 години, в които жителите би трябвало да получат цялата юридическа независимост и нормативни упътвания , с цел да решат дали да станат шефове на свое лично произвеждане, ползване и предпазване на електрическа сила от ВЕИ, разяснява Попчев.

Предстои да забележим подзаконовите нормативни актове в интерпретация на това законодателство, отбелязва Попчев. Фондацията стартира серия от виртуални цивилен диспути, с цел да се осветли цялата материя лека-полека. Първият от тях ще се организира през днешния ден. И сега у нас има цивилен енергийни общности, само че те нямат улесненията и охолството да разчитат на устойчиво законодателство, с цел да сигурни за своята инвестиция и възвръщаемост, което е  щекотливият миг , акцентира той.

Вероятната инвестиция в сходна гражданска енергийна общественост варира сред 3000 и 5000 лв. , прецизира специалистът.

" Не всяко домакинство има свободни тези пари или пък е готово да ги даде, в случай че не е решително,  че до 8-10 години тази инвестиция ще се изплати, а може би ще има и някакъв сдържан дял . Този въпрос не е решен до дъно в нашето законодателство. "

Общностните изгоди са екологични, стопански и обществени. Следва обособената материална финансова изгода за съответното домакинство, акцентира специалистът.

" Гражданинът ще се заинтересува от присъединяване, в случай че има явен бизнес проект  – той влага еди каква си сума и защото слънчевите панели служат 25-30 години, на процедура потреблението на съответното домакинство, както и негови взаимоотношения с други участници в енергийната общественост и доставчика на електрическа енергия ще се трансфорат, малко или повече, в една константа. Участник в гражданска енергийна общност  може да разчита, че неговият разход за семейството ще бъде по-нисък от това, което пазарът предлага като цена . Тази константа ще му разреши на него планирането на фамилния бюджет да бъде несъмнено. "

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР