Оказва се, че за предстоящото лято плажните аксесоари ще са

...
Оказва се, че за предстоящото лято плажните аксесоари ще са
Коментари Харесай

Българите и това лято се втурват към Гърция и Турция. Сянката на плажа пак скача

Оказва се, че за идното лято плажните аксесоари ще са на още по-солени цени. Макар чадърите и шезлонгите да не бяха по никакъв начин евтини и миналата година, в този момент ще ударят още по-сериозно по бюджета на летовниците. Замрелите коронавирус сезони, когато концесионерите бяха свалили на половина цените, останаха в историята.

 

Причина за идното покачване е, че за 2 години инфлационният показател, с който се покачиха таксите на концесионерите на морски плажове, удари 25%. Поради тази причина те желаят страната да преразгледа договорите им и да се отстранен пределните цени на чадъри и шезлонги, заложени в тях.

 

Още предходната година страната даде поръчка, че цените на наемите и концесионните такси ще вървят нагоре. За 2023 година покачването беше с 15,3%. И все пак съумяха да задържат цените на плажните услуги на обичайно равнище. Средната цена беше към 13-14 лв. за чадър и шезлонг, като някъде беше по-евтино, а другаде и много над 20, даже до 30 лв. на най-претенциозните места.

 

По Северното Черноморие комплектът всеобщо струваше сред 20 и 25 лв.. Естествено, звездните хотели вкараха чадърите и шезлонгите в ол инклузив пакетите, с цел да не стряскат летовниците. За този сезон обаче страната изиска покачване с нови 9,5%. На част от плажните линии цените на чадъри и шезлонги са достигнали тавана, заложен в договорите на концесионерите с страната.

Сега те ще изискат да падне тавана на цените, с цел да могат да компенсират идното нарастване на таксите. Ако обаче всяка година се индексират цените, сянката на плажа непрекъснато ще нараства и огромна част от българските туристи още веднъж ще потърсят олинклузив в чужбина, вместо да заплащат за мръсната и неугледна пясъчна линия по родните крайбрежия.

 

Както всички знаят, в южните съседки чадърите най-често са безвъзмездни, в случай че поръчаш даже единствено кафе и вода от заведението, което ги предлага.

 

Плажовете ще опустеят поради високите цени на сянката, предизвестиха и от Асоциацията на концесионерите и морските плажове. „ Всяка година индексират цените с инфлационния показател. За предходната година останахме учудени – афишират един инфлационен показател, а усилиха таксите с 15%. Тази година отново, на база на това, което е оповестено като инфлационен показател, подвигнаха с 9,5%, даде своята позиция зам.-председателят на Асоциацията на концесионерите на морски плажове Николай Димитров. Той регистрира, че това, което се случва, не е обикновено, въз основата на това, което се тръби публично.

 

Концесионерите обаче си вършат своите сметки – регистрират по-високи разноски за минимални заплати и осигуровки, повишаването на тока и водата, и като теглят чертата, цената на услугата на плажа се качва. Хем в договорите е очакван таван, хем всяка година усилват още и още, възмущават се от Асоциацията на концесионерите. Затова и ще се желае Министерският съвет да преразгледа всички контракти. Според стопаните на плажовете най-големият разход са заплатите на спасителите и здравното обслужване.

 

На фона на всичко това порастват и условията за плажовете. Например плажните линии, по-големи от 200 метра, би трябвало да имат наложително с изключение на медицинския пункт и преносим реанимационен екип с реаномобил. Такова скупчване на медицински екипи и спасители по плажовете като у нас в Европа няма.

 

Възмутен от сериозното нарастване на концесионните такси на морските плажове е и кметът на най-южната черноморска община – Царево, Марин Киров. Той напомни, че плажовете по крайбрежието на Царево пострадаха доста при огромното наводняване през септември предходната година. Обезщетения за вредите концесионерите не получиха от страната, само че пък за изненада тя им усилва концесионните такси. Когато страната усили таксата на концесионера, се основава серпантина от повишаване на цените, която не употребява никого “, предизвести морският градоначалник.

Инфо: Уикенд

Тагове: чадъри шезлонги сянка море комплект концесия повишение цени хотели Ол инклузив
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР