Оказва се, че рядко има глобени за неносене на маски

...
Оказва се, че рядко има глобени за неносене на маски
Коментари Харесай

Масово предупреждават, а не глобяват за липсата на маски в градския транспорт


Оказва се, че рядко има санкционирани за неносене на маски в градския превоз в София. Въпреки че мярката е от 6 месеца, наложителна е, не целесъобразна и всеобщо се нарушава. Едва по един-двама души биват санкционирани дневно, множеството минават единствено с предупрежедия, демонстрира инспекция на Медиапул. От Общинска полиция и „ Метрополитен “ са дали отговор със информации за глобените за липса на маска или за неправилното й носене от март месец насам. Средно по двама души дневно биват глобявани, общо към 1000 са билипредупредени, че са в нарушаване.

Съгласно Закона за здравето, който наруши или не извърши въведени от министъра на опазването на здравето противоепидемични ограничения, се санкционира с санкция от 300 до 1000 лева, а при наново нарушаване - от 1000 до 2000 лева Когато нарушаването е осъществено от едноличен търговец или юридическо лице, се постанова имуществена глоба в размер от 500 до 2000 лева, а при наново нарушаване от 2000 до 5000 лева

Изискването за носене на маски в градския превоз в София се нарушава всеобщо освен от хора, които изобщо не носят маски, само че и от такива които ги носят по погрешен метод с открит нос или под брадичката. Контролът обаче не е доста непоколебим и ефикасен. Високите санкции възпират санкциониращите да ги постановат, което също предизвиква нарушаването на мярката.

В общия случай за липса на маска в градския превоз санкцията би трябвало да е 300 лв., което е половин месечна минимална заплата.

В резултат за 6 месеца от март досега от чиновници на Общинска полиция са формирани 198 акта за неносене на маски в градския превоз (автобуси, трамваи, тролеи) и 800 предупредителни протокола. От чиновниците на " Метрополитен " за липса на маска в метрото от март до момента са формирани 141 акта и 264 предупредителни протокола. Това прави общо 339 акта за към 180 дни или 1.8 акта дневно. Т.е. санкции са отнесли по 1-2 души приблизително дневно. Предупрежденията, за които самите проверяващи споделят, че не са ефикасни, пък са общо малко над 1000 или по 5-6 дневно.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР