Оказва се, че може. Вече почти всички разбраха, че точно

...
Оказва се, че може. Вече почти всички разбраха, че точно
Коментари Харесай

Може ли полицията да ви разсъблича когато си иска?

Оказва се, че може. Вече съвсем всички схванаха, че тъкмо по Гергьовден в една от най-популярните пловдивски нощни заведения 400 души са накарани да се съблекат – мъжете – чисто голи, а дамите – по долни дрехи. Наредили ги в редица и са влизали в тоалетната, където им е юридически обискът. Всеки е бил каран да кляка три пъти – да се види дали не са скрили дрога в едни от най-съкровените си елементи. Всичко това е траяло над 4 часа.
Прочетете още
Резултатът е жалък -

няколко дози опиати, т.е. нещо, което го има във всяка дискотека. Със същия триумф може да се затвори една улица или квартал и като се направи обиск на всички, отново ще намерят няколко дози. Добро утро – каква изненада! И разлика в законността на дейностите няма да има.

Това е акт на полицейско принуждение и според мен наредилите тази нагла акция и тези, които незаконосъобразно са я изпълнили, би трябвало да бъдат подведени под дисциплинарна отговорност и по едно и също време да се реши дали носят наказателна за незаконосъобразни дейности на длъжностно лице във връзка осъществяване на службата му.

Действията са явно незаконосъобразни. Законът за Министерство на вътрешните работи планува да е налице едно от  4 изчерпателно изброени условия за обиск

Първото  е обискираният да е арестуван за 24 часа. Това става с писмена заповед, подлежаща на правосъдно обжалване. Това явно не е станало.

Второто  изискване е във връзка с обискирания да има данни, че носи рискови или неразрешени за владение предмети. Това значи за съответния обискиран да има такива данни. Нещо, което изобщо не е по този начин, тъй като са обискирани всички.

Третото  изискване е обискираният да е заварен на местоизвършването на закононарушение или нарушаване и

да има данни, че точно у този човек се намират движимости,  свързани с нарушаването или закононарушението. Очевидно още веднъж липсват такива данни.

Четвъртото  условие е в Шенгенската осведомителна система да има сигнал за несъмнено лице. Нещо, което също не е изпълнено.

Условията са много ясни и дават опция да се обискира съответно лице, за което има данни за посочените условия.

Дори на обещано място да има такова лице, законът по никакъв метод не планува да се обискират всички в заведение, зала, улица, град или страна. Поради това според мен нарушаването от страна на полицията би било съзнателно.

Както означих, има изчерпателно избрани условия за обиск. Поради това наредбата на закона не може да се пояснява разширително.

Европейският съд по правата на индивида има прецизна процедура да не се позволява разширително пояснение на полицейските пълномощия.

Грубо е погазен и правилото, че обискът не може да се прави по метод, който  уронва достойнството и достойнството  на обискирания Събличането пред доста хора е точно такова деяние.

Дали на полицейските шефове ще им стане драго да унижават децата им? Или те са недосегаеми?

На доста младежи са нанесени тежки контузии. Те освен могат да сезират прокуратурата за противозаконните дейности, само че могат да апелират пред горестоящата прокуратура възможен отвод да се образува досъдебно произвеждане.

Пред съда може да се апелира вероятно преустановяване от прокуратурата на към този момент формирано досъдебно произвеждане.

Пострадалите могат и да предявят иск против страната за обезщетение за нематериални вреди от противозаконните дейности на полицията.

Основният проблем, който се набива на очи, е  безсилието на полицията

Вместо да търси и хваща разпространителите на опиатите, и то основно огромните риби, се прави нелегално всеобщо претършуване измежду евентуални консуматори основно на единични дози.

И концепцията е била това да се отчете като сериозна работа срещу наркотрафика

Вярно е, че в България се носи отговорност и за еднократна доза, което в огромен брой страни не е нарушаване, тъй като тези хора се считат за жертви на опиатите.

Но дори и това допуска да има съответна информация против обещано лице, с цел да му се направи претършуване. Полицията няма действена агентурна мрежа и мъчно се добира до огромните наркобосове.

Случилото се ми припомня на акция по времето на социализма. Тогава арестуваните по предписание ги биеха, с цел да си признаят. Поведе се една акция против това. И няма да не помни думите на един служител на реда: “Като  не ми дават да работим,  нема пък да работим ”. Е, служителят на реда в една страна би трябвало да работи със законни средства. Полицията е най-важната институция за една страна. Държавата преди всичко съществува, с цел да сътвори ред. А редът главно се основава от полицията. В цивилизованите страни този ред се осъществя със законни средства. Затова жителите са щастливи единствено в цивилизованите страни.

А мъдрите страни се грижат преди всичко за полицията. За разлика от България, където бюрократите се усилват, а служителите на реда понижават. Не единствено това. Почти всеки, живеещ в огромен град, знае местата за разпространяване на дрога. И множеството от тези места от години си стоят едни и същи и полицията не прави нищо по въпроса. Защо ли?

Коментар на проф. Иван Тодоров, 24 часа
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР