Оказва се, че частните уроци излизат по-скъпо на родителите в

...
Оказва се, че частните уроци излизат по-скъпо на родителите в
Коментари Харесай

Цените на частните уроци по-скъпи в провинцията, отколкото в София

Оказва се, че частните уроци излизат по-скъпо на родителите в провинция та, в сравнение с тези в София.

Във столицата цените варират сред 10, 25 или 30 лева, в Бургас скачат до 90 лева, написа „ Монитор “.

За столицата има разнородни разгласи, като могат да бъдат намерeни предложения на много прилични цени. Само против 10 лева за 45 минути частен преподавател предлага уроци по математика за възпитаници от 4-и до 12-и клас, кандидат-студенти и даже студенти.

Учителка пък предлага частни уроци по немски и британски език против 12 лева на образователен час. Толкова взема и за подготовката за миниматурите в 4-и и 7-и клас по български и математика. Друг частен преподавател офертира самостоятелни занимания по български език и математика, настояща подготовка на възпитаници 1 – 7 клас, методическа помощ за гимназистите, подготовка за външно оценяване и кандидатстване след 7-ми клас, подготовка за матури или кандидатстудентски курсове единствено против 14 лева

Действащ публицист и редактор в издание за просвета също предлага частни уроци по български език и литература. Срещу 20 лева на час приготвя възпитаници от 1 до 12 клас кандидат-гимназисти и кандидат-студенти.

15 лева за самостоятелни уроци по химия пък желае дълготраен учител за подготовката на възпитаници и кандидат-студенти за медицинските университети в страната.

Ако преподава по едно и също време на двама, мизата пада на 12,50 лева на човек. По-солено излиза подготовката по биология. Университетски учител приготвя кандидат-студенти по медицина, фармация и дентална медицина против 25 лева на час. Обучението се реализира в дребни групи до 3-ма индивида, излиза наяве от обявата.

От 3000 до 5 000 лв. броят родителите на бургаските седмокласници за подготовка за НВО. Най-амбициозните, които са почнали подготовка от ваканцията или година по-рано, заплащат двойно повече Изпитите по български и математика, по-известни като „ дребните матури “ подлудяват заедно деца, майки и татковци. Таксите за частни уроци порастват с всяка година нагоре и към този момент са достигнали скандални размери.

В морския град сега урок по БЕЛ при частен преподавател коства най-малко 30-35 лв., а най-търсените литератори вземат и повече. Таксата е за два образователни часа. Индивидуалните уроци по математика са още по-скъпи.

Решаването на задания стартира от 45 лева за урок и стига до 90 лева в случай че се случва при топ математик. Тук обаче продължителността на урока предстои на в допълнение договаряне. Дали посочените суми ще се заплащат за два образователни, или астрономически часа е въпрос на пазарлък. Системната подготовка за матурите след 7-ми клас изисква най-малко един път седмично да се организират уроци по двата предмета. Сметките демонстрират, че за една образователна година образованието на частно с самостоятелни уроци излиза сред 3 и 5 бона. Много родители обаче, с цел да подсигуряват по-голям късмет на децата си по пътя им към елитните гимназии, стартират подготовката още от 6-ти клас и заплащат тъкмо два пъти повече.

Обществена загадка е, че месец или два преди матурите седмокласниците в цяла България стопират да вървят на учебно заведение и лудо учат единствено за матури. Цели класове стопират да вървят на учебно заведение, тъй като материалът по БЕЛ и математика, включен в изпитните формати е голям и тежък за децата.

Подготовка за матурите се предлага и в групова форма с до 5-10 деца на урок, а урокът коства 20 лв. на човек. С гневна скорост порастват и цените на частните уроци за подготовка във ВУЗ-овете. Най-жестоката сеч е за кандидат-студентите по медицина. В Бургас уроците по биология, при потвърден учител, костват тъкмо 50 лв. и нормално са за астрономически час, само че при някои корифеи цената е за образователен час. Химията върви една концепция нагоре – от 50 до 70 лв. на урок. Материалът по двата предмета е голям и подготовката изисква кандидат-студентите да посещават постоянно частни уроци най-малко две години. Затова и подготовката на бъдещите медици стартира още преди да са почнали 11-ти клас. Сметките демонстрират, че уроците по биология и химия за две години излизат сред 8000 и 10 000 лв..

Цените за подготовка за влизане в елитните учебни заведения във Варна са скочили от 20 до 100 %, съгласно качеството и равнището на преподавателите. Десетки са частните преподаватели и центрове за образование и кандидатстване след 7-ми клас, като множеството до неотдавна вземаха по 10 лв. на образователен час и 15 лв. за астрономически за самостоятелно образование по БЕЛ и с 5 лв. повече за образование по математика. Още преди пандемията обаче във Варна е имало преподаватели с висока успеваемост на образование и цени от по 40 лв. на час. Така че повишението на цените за самостоятелна подготовка не е от през днешния ден, разясняват ангажираните с частните уроци преподаватели. По-изгодни са центровете за подготовка, само че там се събират групи с деца от разнообразни учебни заведения, които учат по разнообразни стратегии и учебници и общото образование не дава положителни резултати.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР