Оказа се, че част от българите, които ще получат първите

...
Оказа се, че част от българите, които ще получат първите
Коментари Харесай

Има ли проблем с втората пенсия и къде са парите на осигуряващите се?

Оказа се, че част от българите, които ще получат първите си спомагателни пенсии от 2021 година, няма да имат право на пожизнена месечна пенсия. Причината е незадоволително насъбрани средства по своите самостоятелни партиди.

„ Вноските, които постъпват в наложителните фондове, са налице. През всички години от 2002 година досега, те са ръководени от пенсионноосигурителните сдружения. Има осъществен приход от вложения към парите, които са получени от Национален осигурителен институт и Национална агенция за приходите като вноски. Управляваните активи сега са 15 милиарда лева.”, сподели Даниела Петкова, основен изпълнителен шеф на ПОК „ Доверие” пред NOVA.

Какви са плюсовете на спомагателното обезпечаване разяснява някогашният обществен министър Иван Нейков. „ Може би би трябвало да стартираме от огромната разлика сред двата стълба. В първия дирек хората нямат пари, те получават заричане. Те вършат вноските от техните приходи, за 40 години и имат едно заричане. Във втория дирек има твои пари, там работодателят ти и ти вършиме вноска със свои, персонални пари. Те се ръководят, до момента в който в Национален осигурителен институт това не се случва. Ако ти или твоят шеф не сте правили вноски в универсалния фонд, т.е., когато нямаш твой капитал, няма по какъв начин от 1000 лева направени вноски да се получи огромна пенсия”, уточни Нейков.

Причините да няма средства по сметките на осигурителите са от друго естество. „ Най-общо казано неналичията на месечни вноски през всички тези 18 години се дължат на няколко аргументи. Понякога работодателят не е внасял вноски, индивидът не е на работа и не желае да работи или индивидът е емигрирал. Затова споделяме, че междинните величини в финансовите стълбове са доста вредни”, добави Петкова.

„ В българското общество има едно недоумение каква е функционалността на пенсионните фондове. Това не са договорни фондове. Те работят под доста тежка регулация. Поради тази причина главната функционалност на тези фондове е да запазят покупателната дарба на осигурените”, разяснява икономистът Никола Филипов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР