Оживление настана в Кърджали в разгара на отпускарския сезон –

...
Оживление настана в Кърджали в разгара на отпускарския сезон –
Коментари Харесай

Предизборни от Кърджали: нов шеф на МВР, германски дипломат в партийни централи

Оживление настана в Кърджали в разгара на отпускарския сезон – първо пристигна новината за рокадите в Министерство на вътрешните работи, а след това и за визитата на краткотрайния ръководещ посолството на Германия у нас и началник на политическия му отдел Йорк Шуграф в партийните офиси на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Със заповед на вътрешния министър Младен Маринов старши комисар Атанас Илков е назначен за шеф на ОДМВР-Кърджали, оповестиха от районния пресцентър на Министерство на вътрешните работи. Илков е бил показан пред управителния състав на дирекцията от зам.-главния секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Георги Арабаджиев. Арабаджиев е подчертал, че смяната в управлението на Областната дирекция „ е подбудена от нуждата от нова визия, нови способи и нови решения в активността й “.

Надеждите за тези промени са фокусирани във фигурата и опита на старши комисар Атанас Илков. А той имал дълготраен опит в системата на Министерство на вътрешните работи от 1987 година и можел бързо да осъществя упованията на шефовете.

Той обаче доби печалната популярност на уредник и реализатор на кървавата интервенция на Спецотряда за битка с тероризма в Лясковец на 14 март 2014 година Тогава почина командосът Емил Шарков, а други трима негови сътрудници бяха ранени. Задача на баретите бе да обезвредят в дома му сутринта в 6 ч. Петко Савов, наименуван след това Стрелеца. А Илков получи прозвището „ Героят от Лясковец ” . И това май е най-забележителната част от трудовия му път.

Още като началник на престъпните в Националната полиция в ерата „ Орешарски “ той в действителност съумя да промени визията, методите и решенията в активността на бранша – с изключение на с акцията в Лясковец, по този начин и с ареста на оповестените за „ убийци “ на Делян Пеевски, както и с „ брилянтния “ сюжет, наложил подслушването на Касим Дал, обвинен в желанието да убие Лютви Местан /тогава водач на ДПС/ и също по този начин и Пеевски. Поне от оня интервал топ-полицаят е запомнен като " зложелател " на съперниците на Движение за права и свободи. /Сега идва на работа в област, в която всичките 7 общини са ръководени от ДПС/.

Впоследствие шефът на Криминалната полиция Илков бе подложен на дисциплинарна инспекция след жалбата на Ваня Рибчева, майка на убития в акцията в Лясковец Емил Шарков, и разследван за неоснователните обвинявания против Касим Дал. Именно той е създател на проекта на интервенцията в Лясковец. После беше уволнен от работата си, осъди Министерство на вътрешните работи и отново го върнаха „ на бял кон “ през 2017 година, когато пое поста шеф на Областната дирекция в Пловдив.

Роден на 20 декември 1964 година в Пазарджик, Атанас Илков е магистър по право от Югозападния университет „ Неофит Рилски ” в Благоевград. Специализирал е в интернационалните академии по правоприлагане в Будапеща и Розуел, Ню Мексико. С високата си експертиза опитният служител на реда идва в Кърджали да размени досегашния регионален шеф Венцислав Момчилов, който пък отива в София да оглави жандармерията.

По време на представянето си пред управителния състав на Министерство на вътрешните работи в града Илков е декларирал, че дава „ късмет на всички, които работят с безрезервност и професионализъм “ и че „ в досегашната си процедура постоянно е намирал общ език с такива чиновници “. А всеки в Кърджали, разбрал за новия човек на върха на силовата конструкция, разяснява, че назначението на „ парашутиста “ е обвързвано с идните локални избори.

Очевидно и визитата на немския и.д. дипломат е обвързвано с вота за кметове и общински съветници . Йорк Шуграф се е срещнал с партийните водачи на ГЕРБ и Движение за права и свободи в локалните централи. В срещата с групата на ГЕРБ са взели участие регионалният шеф Никола Чанев и заместничката му Севда Камбурова.



„ Област Кърджали се отличава с етническо и религиозно разнообразие, което притегля интереса към района. Хората тук съжителстват в мир и успокоение от епохи и с това служат за образец освен за България, само че и за цяла Обединена Европа “, е споделил Чанев пред дипломата, представен от локалния пресцентър. Чанев е взел участие в диалозите освен като регионален шеф /назначен за подобен от така наречен гражданска квота/, само че и като номиниран от ГЕРБ за претендент за кмет на идните локални избори.

Шуграф показал интерес към спецификата на политическите процеси в района, връзките сред главните политически сили, битката с корупцията и механизмите за противопоставяне на икономическата насила и купения избор . Чанев е показал като неприятни практики корупционния скандал със зам.-кмета Мюмюн Али и опита на кмета Хасан Азис да забрани гражданската подписка против застрояването на парк „ Простор “.

Запитан от посланика на какво ще заложи в предизборната си стратегия, Чанев дал отговор: „ инфраструктура, екология, вложения, бистрота на обществените финанси и най-много вярата, че можем да живеем в един естествен европейски град, какъвто Кърджали, за жалост, сега не е “.

Не е известно Движение за права и свободи в Кърджали да има пресцентър, само че въпреки всичко до медиите беше публикувано известие за състояла се среща на водачите с немския посланик в партийния офис. В него обаче няма никакви елементи за диалозите, посочени са само имената на регионалния водач Изет Шабан и двамата му заместници. Подчертано е, че срещата била „ ползотворна работна “.

По традиция преди избори Кърджали и по-конкретно партийните му офиси се оказват желана дестинация за европейски и американски посланици.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР