Ожесточен спор даде началото на първото работно заседание на парламента.

...
Ожесточен спор даде началото на първото работно заседание на парламента.
Коментари Харесай

Председателят на НС спря микрофон на депутат от ГЕРБ, Асен Василев го скастри

Ожесточен спор даде началото на първото работно съвещание на Народното събрание. ГЕРБ изиска ръководителят на Народно събрание да изгони министър Велислав Минеков поради държанието му в пленарната зала. Повод за абсурда стана чуването във връзка изгонването на в. " Труд " от редакцията му поради неплатени наеми.

Пръв думата взе депутатът от ГЕРБ Любен Дилов-син, а за първи път посред изречението му ръководителят на Народно събрание си разреши да му спре микрофона. След като Минчев предизвика възмущението и на Движение за права и свободи, съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев застана на трибуната и направи обществена забележка на Никола Минчев.

Василев го прикани да съблюдава правилника и да не си разрешава да изключва микрофоните преди депутатът да е довършил изявлението си.

Преди това от ГЕРБ упрекнаха министъра на културата, че се държи като полицай по отношение на медия, което и Тодор Живков не си е разрешавал.

" С какво решение, на кой правосъден орган се опитахте да спрете излизането на най-стария български вестник, попита от името на ГЕРБ депутатът Любен Дилов-син при започване на чуването на министъра на културата Велислав Минеков.

" Аз съм съвсем толкоз публицист, колкото вие сте ваятел, само че културен министър да мечтае и да се държи като полицай, това е оригиналност. В българската история се случва за пръв път и при Живков не се е случвало, подсети Дилов-син. " Какъвто и спор да има, в реда на нещата е да се взема решение по културен метод, без полиция ", сподели той и подсети, че разногласието за наемите още е в съда.

" Този дисонас евентуално ще би трябвало най-малко три дни да се изяснява на господин Бойко Борисов, с цел да разбере защо става дума, само че са нужни старания ", отвърна Минеков.

" Сравнявате ме с Бойко Рашков, за мен това е чест, това е премия ", репликира още Минеков в отговор на заключението на Дилов-син, че в случай че новата власт желае да се простреля в крайници още на старта, може да си остави на постовете им служебните министри Бойко Рашков и Велислав Минеков.

" Защо нямаше изключително съвещание на Народно събрание, когато е бил спрян сигналът за лъчение на БНР, затварянето на Би Ай Ти, когато бе свалено предаването на Милен Цветков по Нова тв, когато беше затворена ТВ 7 и когато пред Народното събрание биеха деца и публицисти по време на летните митинги от предходната година, изреди министърът на културата. Той упрекна, че българските медии са били овладени през сключване на контракти за финансиране по оперативни стратегии. Минеков изреди имената на редица уволнени публицисти и тв водещи, измежду които Лили Маринкова, Ани Цолова, Веселин Дремджиев и Милен Цветков и още веднъж попита за какво и тогава не са били провеждани изключителни съвещания на Народно събрание.

Това пък провокира на трибуната да скочи Йордан Цонев. Депутатът от Движение за права и свободи подсети, че това е постоянно съвещание на Народното събрание, а изключителното мина.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР