Охридското споразумение, Договорът от Преспа и Договорът за добросъседство посочи

...
Охридското споразумение, Договорът от Преспа и Договорът за добросъседство посочи
Коментари Харесай

Али Ахмети: Трябва да работим за позитивен епилог в двустранния спор с България

Охридското съглашение, Договорът от Преспа и Договорът за добросъседство уточни като алените линии за Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) неговият ръководител Али Ахмети в словото си във връзка отбелязването на 20 годишнината от основаването на партията, която е съдружен сътрудник на ръководещия в Република Северна Македония СДСМ.

По думите на Ахмети, който желае да бъде сътрудник с ДСИ, би трябвало да съблюдава тези червени линии, от които „ връщане обратно няма”, а интеграцията в Северна Македония е наложила и районната интеграция посредством политиката на партията за „ нула открити разногласия със съседите”. „ Европа не може да бъде изцяло спокойна без Западните Балкани и това би трябвало да бъде приоритет на Европейския съюз, както и наш приоритет. Трябва да работим за положителен завършек в двустранния спор със прилежаща България и да стесним полето за злонамерени дейности в страната и района, които не съответстват с нашата западна ориентировка. Незабавното привършване на този спор ще бъде от изгода за българската общественост у нас, за района и Европа, само че във всеки случай без да бъде застрашена националната и езиковата еднаквост на съгражданите ми”, сподели Ахмети, представен от македонските медии.

Той приветства признаването на автокефалността на Македонската православна черква, което по думите му е поставило завършек на различен значим за страната спор и съобщи, че в навечерието на старта на договарянията на Република Северна Македония за участие в Европейски Съюз, предварителните избори (за които от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ настояват) не са решение, а протестът на работата на Народното събрание е спънка по този път.

На отбелязването на годишнината участваха министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, някогашният министър председател Зоран Заев и министри от техните кабинети, в които партията на Али Ахмети е коалиционeн сътрудник, а макар отправената покана, не са пристигнали ръководителят на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и водачът на Алианс за албанците Зиядин Села, означават медиите в Северна Македония.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР