Охраната на изборите вече е поета, заяви директорът на дирекция 

...
Охраната на изборите вече е поета, заяви директорът на дирекция 
Коментари Харесай

Владимир Димитров за бомбените заплахи от понеделник и вторник: Хибридни атаки от държави извън ЕС

Охраната на изборите към този момент е поета, съобщи шефът на дирекция  " Киберпрестъпност “ към ГДБОП комисар Владимир Димитров в студиото на " " по NOVA, съобщи Българска телеграфна агенция.

Довечера изборните пространства ще бъдат запечатани, охраняват се от Министерство на вътрешните работи ,

чиновници на ведомството охраняват и превозването на изборните документи, изясни той. До момента няма сигнали за опити да се хакне системата за видеонаблюдение в деня на вота. Тя се поддържа от “Информационно обслужване “, предпазена е, подхванати са всички нужни ограничения, уточни комисар Димитров.

По отношение на заплахите за взривни устройства в образователни заведения от понеделник и вторник стигнахме до извода ,

че става въпрос за хибридни офанзиви от страни отвън Европейски Съюз. Тези закани на процедура са безпочвени, подправени, акцентира шефът на " Киберпрестъпност “.

На базата на лингвистичен, психически разбор, на това, че е употребен интернет преводач при заканите от понеделник и вторник ,

стигаме до извода, че става въпрос за хибридни офанзиви отвън Европейски Съюз, не мога да уточнявам страни, даде детайлности специалистът. По думите му хакерите са по-скоро стеснен кръг от лица, които изпращат тези заплашителни имейли - главно от една пощенска услуга от Съединени американски щати. Български жители, като имитатори, се включиха от сряда нататък, като арестуваният през вчерашния ден 17-годишен юноша, разяснява комисар Димитров.

Той допусна, че е допустима връзка сред вота у нас и серията от сигнали за взривни устройства, като задачата е да се всее боязън у популацията. 

Директорът на " Киберсигурност " обясни, че към този момент има логаритъм по какъв начин да се действа, в случай че на следващия ден още веднъж има бомбени закани. Разписаното в него цели да се прекрати безсмисленото изпразване на учебни заведения. В протокола се установи, че здания, които към този момент се охраняват, и са обследвани, даже да се получи сигнал, е ясно, че е неоснователен, обясни специалистът.

Димитров означи, че отдел " Киберпрестъпност " към ГДБОП към този момент е дирекция и следва увеличение на състава.

Вчера, вследствие на нашите оперативни дейности, установихме 17-годишен юноша от София, който през последните три дни е употребявал разнообразни интернет запаси, с цел да изпраща десетки бомбени закани до учебни заведения и полицейски ръководства, уточни комисар Владимир Димитров. Обяснението на момчето било, че просто не му се е ходело на учебно заведение. 

Повече вижте във видеото.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР