Огромното покачване на цените на газа и електричеството породи в

...
Огромното покачване на цените на газа и електричеството породи в
Коментари Харесай

Проблемите с руския газ върнаха Европа към древните методи за отопление

Огромното повишаване на цените на газа и електричеството породи в Европа интерес към от дълго време пропуснат тип гориво - елементарните дърва за огрев. Прекомерното търсене на дърва за огрев обхвана целия континент - от Балтийските страни до Англия. Дървата за огрев се трансформират в „ нов нефт “ за европейците и това породи редица нови обществени феномени в Европейски Съюз.

В изключително изострен тип обстановката се прояви в Естония, където в този момент търсят способи да обезпечат оповестената от управляващите „ енергийна самостоятелност от Русия “. Длъжностните лица показват убеденост, че в бъдеще Естония ще има повече вятърни мелници, слънчеви панели на покривите на къщи и заводи.

Друго предложение за превъзмогване на енергийната рецесия е обвързвано със сивата елша, която съставлява 6,6% от естонските гори. Според Арви Тос, основен експерт на дирекция по горите на Министерството на околната среда, сега в държавните гори има 5,5 милиона кубически метра сива елша, а в частните – 26 милиона. Това съгласно тях би било задоволително, с цел да размени съветския газ. Ето за какво е належащо да се изсече елшата, да я смилате на пелети и да се занесе в котелните.

Нека се превърнем в елхова енергийна суперсила от елша "

Както твърди Тос, в Естония има толкоз доста сива елша, че сечта ѝ не би трябвало да се лимитира от екологичните разпореждания. Тос добави още, че страната няма да субсидира сечта настрана. Но въпросът към момента е в преобразуването на котелните, работещи в страната - от газ към дървесни пелети. „ Тук несъмнено са нужни вложения “, споделя Янус Аун, изпълнителен шеф на Асоциацията на частните притежатели на гори. А ръководителят на енергийния отдел на Министерството на стопанската система и известията Янус Уйга сподели, че търсенето на дървесни пелети в котелните към този момент надвишава предлагането. „ Текущите цени стимулират да се строят котелни, където може да се употребяват пелети. Но тези вложения лишават време, най-малко една година “, добави Уйга.

Министерството на стопанската система на Естония финансира построяването на котелни на дървесни пелети посредством вложения от структурните фондове на Европейски Съюз. И в този момент естонските интернет консуматори се майтапят, че страната им скоро ще се трансформира в „ енергийна суперсила “ и ще може да доставя сива елша на други страни.

Сийм Куресоо, началник на програмата за горско стопанство на Естонския естествен фонд, обаче поучава към успокоение - проектите му за всеобщото сечене на елша са смущаващи. Той показва нуждата да се обърне повече внимание на намаляването на потреблението в енергийния бранш. „ Що се отнася до отоплението, потреблението може да бъде понижена посредством възобновяване на къщи “, поучава Куресоо. Проблемът обаче е също, че цената на изолацията на къщите се е повишила внезапно - заради липса на строителни материали, забележителна част от които естонците преди този момент закупуваха от Русия и Беларус.

В същото време в Естония цените на дървата за огрев скочиха. „ В момента цените към момента варират от район до район и също зависят от типа на дървесината. Например, в случай че приказваме за пространствен метър елша за огрев, то той е 70, 75, а тук-там към този момент 85 евро, както чухме по северното крайбрежие на страната. Преди година цената беше на половина по-ниска “, сподели Кристиян Паапси, управител продажби на твърда дървесина, през април. Според Марина Полтавцева, представител на Естонския държавен горски център, нарастването на цените на дървата за огрев е почнало предходната година с нарастване на цената на електрическата енергия, което е довело до нарастване на разноските за дърводобив. „ Тогава доставките от Русия и Беларус стопираха, ползата на балтийските страни към дървения материал се усили. Трябва да се спомене и възбраната за сеч на територията на частни гори предходната пролет “, изясни Полтавцева.

В края на септември предходната година кубик мокра елша в естонския окръг Вилянди струваше 35 евро, а кубически метър дърва за огрев, изсушени през едно лято, костваха 40 евро. Сега цената на мокрите дърва за огрев скочи до 60-80 евро. И това е надалеч от границата - производителите предвиждат, че до зимата цената на кубик дърва за огрев може да доближи 100-150 евро.

Колкото по-близо до сезона, толкоз по-скъп е продуктът "

Подобна обстановка се следи и в Латвия, където спрямо предходната година дървата за огрев са поскъпнали съвсем двойно. В тази връзка латвийски специалисти припомнят, че покупателната дарба на жителите не е неограничена. „ Хората ще видят, че кубик дърва за огрев се е удвоил, утроил или даже учетворил. Те ще си помислят: може би е по-изгодно да си купим топло одеяло? Помислете за различен метод да се стоплите, в сравнение с да купувате толкоз скъпо “, предизвестява Янис Славиетис, член на борда на дървообработващата компания „ Рауд Експорт “.

Латвийците се поучават да стартират да се приготвят за новия отоплителен сезон още в този момент - и имайте поради, че дървата за огрев ще продължат да нарастват. „ Очакваме цената да се увеличи: колкото по-близо сме до сезона, толкоз по-скъп ще бъде този артикул, това е несъмнено “, сигурен е Славиетис. В неговото дружество опашката за дърва за огрев се е наредила за три седмици напред.

В Литва, както и в други балтийски страни, търсенето на дърва за огрев също стартира да пораства предходната година - когато жителите започнаха да получават шокиращи сметки за отопление. В тази връзка депутатът от литовския парламент Кестутис Купшис отбелязва, че жителите на страната са попаднали в „ капан на енергийна беднотия “. Освен това, както означи той, постоянно ситуацията на тези, които се отопляват с дърва за огрев, е малко по-добро от ситуацията, в което се оказват подвластните от централизираната отоплителна система в жилищните здания.

„ Къщите са остарели, дървата за огрев са скъпи. Хората мръзнат, макар че могат да управляват топлината в къщата. Ако загряват неприятно, стартират да боледуват. Нерешените проблеми на енергийната беднотия падат върху плещите на здравната система”, оплаква се специалистът.

Балтийските страни обичайно се считат за едни от най-изостаналите в Европа - само че присъщите им проблеми в този момент ясно се усещат във Англия. Още през март „ Телеграф “ заяви, че страната е изправена пред огромен проблем. Доскоро Русия доставяше на страната огромни количества дървесни пелети, употребявани за отопление. Спирането на тези доставки докара до скок на цената за една нощ с 25-40%, достигайки равнище от 385 лири за звук. Ситуацията се усложнява от нараствания брой пожари, които пораждат заради обстоятелството, че хората от ден на ден минават към отопление на дърва.

И тази обстановка се следи в Европейски Съюз на всички места. Характерна вест пристигна от Полша, където управляващите споделиха на жителите, че имат опция да събират клони в горите, които да употребяват като гориво за отопление на домовете си. Вярно е, че представителят на държавното горско стопанство на Полша Михал Гзовски акцентира, че с цел да събирате дърва за огрев, първо би трябвало да получите позволение от локалното горско стопанство. Той предизвести, че може да се добиват единствено дървесината, която към този момент е на земята, само че растящите дървета не могат да се режат.

„ Всички ще събираме дърва за огрев. Защото наподобява, че това е последната концепция по какъв начин да се предотврати бедността която ръководещата партия „ Право и правдивост “ е подготвила за всички нас “, иронично означи водачът на опозиционната партия „ Гражданска платформа” Доналд Туск.

Всеки има последната опция - дърва за огрев “

Чешкият портал „ Иднес “ разгласява диалог със Сватоплук Ханак, гражданин на град Жлин, който сече дървета за дърва за огрев. „ Няколко коли са паркирани в гората покрай Жлин всяка заран: хората идват за дърва. Промените са колосални. Преди това съвсем никой не се интересуваше от дърва за огрев”, свидетелства Ханак.

Наскоро скочиха облагите на притежателите на гори и продавачите на дърва за огрев, както и на горивни брикети и пелети. „ Интересът на хората е немислим, а напролет в никакъв случай не сме записали такова търсене на дърва за огрев. Сега одобряваме поръчки за юли”, сподели предприемачът Ян Хайдук. Фирмата му за дърва се запасяваше при започване на годината и се приготвяше за сезона на продажбите, който стартира през втората половина на април. Но тази година сезонът стартира през януари. „ От Нова година работим на 100 %, а в този момент сме на 150 % “, споделя Хайдук.

Служители на компании за подготовка и продажба на дърва за огрев в този момент работят изключително в Чешката република и е належащо да се наеме краткотраен спомагателен личен състав. „ Печалбата се удвои, а може би и повече. Телефонът звъни от заран до вечер. Хората би трябвало да чакат най-малко месец и половина. В новините на хората се споделя, че токът нараства и газ няма да има. Всеки има последната опция - дърва за огрев “, сподели продавачът на дърва за огрев Ярослав Ботик.

Но цените на дървата за огрев също пълзят нагоре. „ Не помня такова повишаване. Не сме трансформирали цените от три години, а в този момент те се трансформират доста бързо. Причината е, че нарастнаха дървата, горивата и тока”, оправдава се Хайдук. И Ярослав Ботик призна, че в случай че по-рано е продавал пространствен метър дърва за огрев за към 1350 крони, в този момент - за 1900. И това, съгласно него, не е границата - цената може да надвиши две хиляди.

„ Валдера “ създава брикети и пелети от дървени стърготини. Въпреки обстоятелството, че тя увеличи цените на продуктите си с 30-40%, това не понижи новото търсене. За да го удовлетвори, компанията спря износа. „ Интересът е неведнъж по-висок от преди. Конфликтът в Украйна кара хората да се опасяват, че нещата могат да се влошат. Затова хората постоянно купуват две години авансово “, сподели Марек Ржебичек, шеф на „ Валдера “. Според него цените за дърва за отопление несъмнено няма да паднат в обозримо бъдеще, защото Европейски Съюз получаваше голямо количество от Украйна, Русия и Беларус.

В преференциална позиция се оказаха и производители и продавачи на котли, камини и печки – бомбардирани са с поръчки, които нямаха време да изпълнят. „ Когато предходната зима предходната година сметките за сила започнаха да се повишават, хората купуваха най-вече стационарни печки и камини и по принцип всичко, което може да гори дърва. През последните седмици означаваме нараснало търсене на отоплителни уреди с топлообменници “, сподели чешкият търговец на печки и камини Петр Юрчак.

С други думи, хората са подготвени да свържат печките на дърва към отоплителните си системи на дома си. „ Работим на лимита – до края на октомври сме изцяло заредени с поръчки. Сроковете за доставка за някои производители през днешния ден са големи “, призна Юрчак. В света обаче няма безусловно благополучие - предприемачът се оплака, че той и сътрудниците му са изправени пред дефицит на материали, което е обвързвано и с спора в Украйна.

В Германия през януари беше маркиран внезапен скок на цените на дървесните горива. И от този момент не се е подобрило – в противен случай, дървата за огрев се трансфораха съвсем в първокласен продукт. Германското издание „ Агрархойте “ осведоми, че в последно време в страната се разраства подобен тип незаконна активност като кражбата на дърва от горското стопанство на страната. И това към този момент го вършат цели професионални незаконни групировки, които разполагат с камиони с товарни кранове.

Изданието отдава този факт на това, че дървата за огрев стават все по-ценни. Сухата твърда дървесина (най-ценната за отопление) в страната към този момент е разпродадена за идващите месеци, нови покупко-продажби могат да се вършат едвам през есента. Вместо това на клиентите се предлага за момента да закупят иглолистна или мокра дървесина, които по-късно могат да бъдат изсушени сами. Това, апропо, е безусловно належащо - съгласно немския федерален закон за надзор на излъчванията се позволява изгарянето единствено на дърва за огрев с остатъчна влага под 25 %.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР