Огромно парче лед, по-голямо по площ от френската столица Париж,

...
Огромно парче лед, по-голямо по площ от френската столица Париж,
Коментари Харесай

Огромно парче лед се откъсна от най-големия ледник в Гренландия

Огромно парче лед, по-голямо по повърхност от френската столица Париж, се е откъснало от най-големия мразовит шелф в Арктика. Това е станало поради по-топлите температури в, оповестиха учените, представени от БГНЕС.
Блокът от 113 квадратни километра се е откъснал от ледника Nioghalvfjerdsfjorden в Североизточна Гренландия, което съгласно учените е предстоящо поради повишението на междинните температури. " Наблюдаваме възходяща скорост на размразяване на този максимален останал мразовит шелф ", сподели Джейсън Бокс, професор по глациология в Геоложката работа на Дания и Гренландия (GEUS), пред Агенция Франс Прес.
 Гренландия е изгубила 532 милиарда тона лед Гренландия е изгубила 532 милиарда тона лед
Масивната ледена завивка на Гренландия означи рекордна загуба от 532 милиарда тона предходната година, което е обезпокоителен сигнал за ускор...
GEUS разгласява сателитни фотоси, показващи частите от ледника, които са се откъснали. Въпреки че е обикновено части лед да се отчупят от хладилник, те нормално не са толкоз огромни. Според GEUS от 1999 година ледникът е изгубил 160 квадратни километра лед, повърхност двойно по-голяма от Манхатън, като скоростта на загубите се е ускорила през последните две години. " Ако сме очевидци на по-топло лято, както през последните две години, това ще способства повече за ускоряващото се повишаване на морското ниво ", сподели Бокс.
Разтопяването на ледената завивка на Гренландия способства за повишение на морското ниво с 1,1 сантиметра сред 1992 и 2018 година, съгласно изследване, оповестено в научното списание „ Nature “ през декември.
По-скорошно изследване на университета „ Линкълн “ в Англия предвижда, че топящият се лед в Гренландия може да увеличи морското ниво с 10 до 12 сантиметра до 2100 година. Средните температури в района са се повишили с към три градуса по Целзий от 1980 година насам и се чака да доближат рекордни равнища през 2020 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР