Огромно количество пластмасови отпадъци и фосфорни торове замърсяват океаните, се

...
Огромно количество пластмасови отпадъци и фосфорни торове замърсяват океаните, се
Коментари Харесай

ООН предупреждава: Океаните са в катастрофално състояние

Огромно количество пластмасови боклуци и фосфорни торове замърсяват океаните, се споделя в отчет за 2011 година на Програмата на Организация на обединените нации за запазване на околната среда /ЮНЕП/, заяви Българска телеграфна агенция, базирайки се на Франс прес.

Изхвърлените в морето пластмасови боклуци и фосфорни торове ясно демонстрират незабавната нужда от по-ефикасен световен преход към зелена стопанска система, с цел да има стабилно развиване и да се нападна бедността, съобщи Ахим Щайнер, изпълнителен шеф на ЮНЕП. Само за Съединени американски щати вредите се правят оценка на над 2 милиарда $ годишно, а това демонстрира, че видяно в международен мащаб, те могат да възлязат на десетки милиарди $ годишно, се показва в отчета.

Точните количества замърсители, включващи микрочастици пластмаса, която е била изхвърлена от сушата, както и от товарни и риболовни кораби, остават незнайни.

ЮНЕП напомня, че в Северна Америка и Западна Европа всеки субект в този момент употребява към 100 кг пластмасови произведения годишно, а през 2015 година се чака да употребява 140 кг. Смята се, че количествата, употребени от популацията в Азия, са два пъти по-малки.

Същевременно равнището на преработване на тези материали, с цел да се извлече сила, не надвишава 25 % в редица европейски страни. Що се отнася до резултата върху здравето, съществувават съмнения, че въпросните химични замърсители в края на краищата попадат в човешката хранителна верига, въпреки да не е ясно какъв тъкмо е рискът за човешкото здраве и за екосистемите.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР