Огромните вълни, които тези дни се удрят в хавайските брегове

...
Огромните вълни, които тези дни се удрят в хавайските брегове
Коментари Харесай

Рядка възможност да видите хавайски петроглифи

Огромните талази, които тези дни се удрят в хавайските крайбрежия са породени от Ел Ниньо. Те са подарък за сърфистите, само че в този случай и за феновете на античното изкуство.

Когато вълните са задоволително огромни, има късмет да забележите някои от вековните петроглифи, които другояче настойчиво се крият под пясъка. Възможността трае малко – този път единствено за един ден – само че пък си заслужава.

Извънземни в античното изкуство

Снимките са направени предходната седмица на плажа Пайн Триис (боровете) от Ави Салвио (Avi Salvio), оповестява Hawaii News Now. Салвио съумял да снима два петроглифа, преди те да се закрият от пясъка след по-малко от единствено 24 часа. „ Наистина са доста специфични, само че изчезват толкоз бързо “, споделя Салвио пред новинарската организация.

 хавайски петроглифи Avi Salvio

Местният гражданин споделя, че за 42 години е виждал петроглифите единствено четири пъти. „ През деня пясъкът ги покрива и се опитваме да го махнем, с цел да останат малко по-дълго. “

Цялостен разбор на петроглифите е неосъществим, защото през множеството време са покрити с три метра пясък. Въпреки това се счита, че на брега на Пайн Триис има най-малко 70 антични петроглифа, а в цялата островна верига те са десетки хиляди.

Мистериозните надписи върху Дайтънската канара

През 2014 година на плажа Пупукея отдръпването на пясъка разкрило над 70 петроглифа, чиито дизайн следвал една и съща тема – човекоподобни фигури и кучета. Джеймс Бейман (James Bayman), който е професор по антропология в Хавайския университет, изяснява, че кучетата са били много значими в хавайската просвета. Месото им било защитавано за най-висшите прослойки на обществото.

 Хавайски петроглифи. Melinda Shelton/ Flickr Хавайски петроглифи. Melinda Shelton/ Flickr

Бейман прибавя, че петроглифите са направени посредством издълбаване на вулканичните скали с твърди камъни. Въпреки че тъкмо датиране е невероятно, професорът твърди, че омайващите рисунки са на най-малко няколко века.

Според някои изследвания петроглифите съставляват мемоари за значими събития от живота на коренните хавайци. Също по този начин е допустимо да са ги употребявали за оставяне на следи при пътешествията из островите или слагане на граници сред другите племена. Някои от петроглифите пък изобразяват антични риболовни техники, употребявани преди цели 2000 години.

Какво са желали да ни кажат античните посредством „ клекналия човек “

Според Салвио красивите рисунки са взор към предишното, без значение какво тъкмо са желали да ни кажат античните посредством тях.

„ Осъзнаваме, че хората са били на същия този плаж толкоз от дълго време и претърпяваме още веднъж тяхната история – вършим същото, каквото те са правили тук преди стотици или хиляди години. Играем си на едно и също място. Това е необикновено. “

Ancient Origins

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР