Огромните инвестиции на банките в дигитализацията на услугите им в

...
Огромните инвестиции на банките в дигитализацията на услугите им в
Коментари Харесай

Смартфонът обединява разплащателните услуги и банкирането

Огромните вложения на банките в дигитализацията на услугите им в същността си са насочени най-много към връзката с клиента - доверието му в марката, в продуктите. Това обаче като че ли засенчва тематиката за сигурността и за всичките нови регулации, ориентирани към това тя да укрепне. И по какъв начин те се отразяват на потребителите на банкови услуги.

"Технологиите се развиват с доста висока скорост. Но дали с такава скорост се развиват настройките на клиентите? ", запита Мария Георгиева - шеф отдел “Карти и цифрови картови плащания” в Райфайзенбанк (България) ЕАД по време на конференцията "Четвъртата гражданска война в банкирането ", проведена от "Банкеръ ".

Например едно от условията на регламента PSD2 е въвеждането на ПИН при безконтактни транзакции на дребни стойности - при шестата транзакция. Това се случва от средата на септември. Нещо повече, в някои случаи транзакцията бива отказвана с условие да се прочете чипът на картата. Естествено, клиентите не реагират положително на тези условия.

"Години наред банките обясняха какъв брой е елементарно безконтактното заплащане, по какъв начин само докосваш картата, не се изисква ПИН и нещата са лесни и бързи. Сега нещата не стоят по този начин ", изясни Мария Георгиева.

Друг образец е онлайн извършването на покупки. Новите условия за автентификация, които ще влязат в действие от 31 декември 2020 година, значат, че при извършване на покупки в интернет, с изключение на паролата, получена на СМС, ще би трябвало да помним и една спомагателна ключова дума - неподвижен код.

Георгиева означи, че това е крачка обратно за потребителите. "Банките обаче са тези, които носят отговорността да въведем тези наредби по метод, по който да не нарушаваме потребителското преживяване. Естествено, всички вървим към биометрично потвърждаване на тези транзакции ", добави тя.

За улеснение и сигурност на клиентите "Райфайзенбанк " (България) вкара дигитализиране на банковите карти и потреблението им посредством мобилния телефон в онлайн портфейл. Новият артикул на банката е мобилното приложение "RaiPay ". Засега приложението е налична за потребителите на смарт телефони със система Android, само че се планува и стартирането й през системата на Apple.

"Стараем се приложението да е извънредно лесна за прилагане. Изискват се три или четири стъпки, с цел да бъде употребена. Добавянето на картата може да се случи даже единствено посредством допиране до смарт телефона. Това е допустимо, защото всички карти на "Райфайзенбанк " са безконтактни. Потвърждаването на картата става с въвеждане на еднократна ключова дума ", обясни Мария Георгиева и добави, че банката предлага настрана приложение за мобилно банкиране - RaiMobile. Така че мобилният телефон да сплотява разплащателните услуги и банкирането

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР