Огромни средства влизат през последните месеци в държавната хазна заради

...
Огромни средства влизат през последните месеци в държавната хазна заради
Коментари Харесай

Скъпите горива пълнят хазната

Огромни средства влизат през последните месеци в държавната хазна поради растежа в цените на акцизните артикули. Именно от тях идва големият буфер, посредством който държавното управление може да изплаща обезщетенията за бизнеса и останалите небитови консуматори за скъпите ток и газ.

30% от крайната цена на горивата е за акциза, а още 17% е Данък добавена стойност. Така, в случай че заредим бензин за 105 лева по настоящите цени, непосредствено в страната отиват 46,17 в., а едвам 58,83 лева остават у притежателя на бензиностанция. От тях още една част ще заминат в държавния бюджет и този на Национален осигурителен институт, когато предприемачът стартира да заплаща осигуровки върху заплатите, налог върху облагата си и вероятно налог дял.

На процедура бюджетът е единственият печеливш от повишаването, тъй като страната не прави никакви изключителни разноски против новите доходи.

Само през миналия месец бензинът в България е поскъпнал с 0,05 лева за литър (2,07%) с възходяща наклонност. Това сочат данните на платформата Fuelo, която следи настоящите цени на горивата на бензиностанциите в страната. На 8 януари бензин A95 се е продавал за 2,42 лева за литър, до момента в който през вчерашния ден цената му е 2,47 лева

Дизелът за месец е поскъпнал с 8 стотинки на литър (3,24 на сто). На 8 януари той се е предложил за 2,47, е през вчерашния ден е коствал 2,55 лева за литър.

За последния месец пропан-бутанът е поевтинял с 0,01 лева./л (-0,71 процента) с наклонност на застой на цената. Преди месец той се е продавал за 1,40 лева за литър по бензиностанциите по отношение на 1,39 лева за литър през днешния ден.

За месец метанът е поскъпнал с 0,04 лева./кг (1,41 на сто), само че с наклонност на поевтиняване, демонстрират данните на Fuelo.

Според данните на Fuelo в международен мащаб най-евтин е бензин А95 в Русия - 1,17 лева за литър, а най-скъп е в Нидерландия - 3,97 лева В Европейски Съюз най-евтин е бензинът в Полша - 2,32 лева за литър.

Дизелът е най-евтин още веднъж Русия - 1,23 лева за литър, до момента в който най-високата стойност е в Швеция - 3,98 лева В Европейски Съюз дизелът на дребно се продава на най-ниски междинни стойности в Малта - 2,35 лева за литър. Пропан-бутанът е най-евтин на дребно още веднъж в Русия - 0,63 лева за литър, до момента в който най-скъп е в Норвегия - 2,25 лева В Европейски Съюз най-ниската цена на пропан-бутан е в Полша - 1,24 лева за литър.
Свързани вести Големите вериги бензиностанции - големи обороти, скромни печалби
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР