Огромна палатка е разпъната в центъра на Тел Авив от

...
Огромна палатка е разпъната в центъра на Тел Авив от
Коментари Харесай

Защо в Израел изхвърлят ваксина

Огромна палатка е разпъната в центъра на Тел Авив от началото на годината. Допреди няколко седмици пред нея имаше огромен напор. Но този следобяд пред палатката рядко се събират повече от 10 индивида. Израел си е сложил за цел да имунизира по 200 000 души дневно. Към момента обаче тази цел се извършва единствено на половина. Немалко от имунизационните центрове стоят празни. Съобщава се даже, че тук-там изхвърлят дози от имунизациите в края на деня, тъй като не са използвани в период.

" Това не е имунизация, това е изследване "

“Ние, лекарите, сме осведомени с данните. И по тази причина знаем какъв брой ефикасна е имунизацията. Почти не се постанова да одобряваме пациенти, които са получили и двете дози от ваксината”, споделя инфекционистката Яел Паран. Добрата вест е, че съвсем всички по-възрастни израелци са избрали да се имунизират. Лошата: колкото по-млада е възрастовата група, толкоз повече понижава готовността за имунизация. А към този момент всички жители на Израел над 16-годишна възраст мога да се имунизират.

Според проучване на телевизионния канал KAN, към една трета от израелците са скептично настроени. Най-резервирани към имунизациите се оказват тъкмо тези групи от популацията, измежду които заболяването се популяризира най-силно. Процентът на имунизираните измежду ултраортодоксалните евреи и израелците от арабски генезис е доста по-нисък от междинните стойности. Но даже млади и прогресивни представители на обществото като Тамила Назаров имат запаси към имунизациите. „ Страхувам се да се имунизирам ", споделя Назаров. „ Това не е имунизация, това е изследване. Никой не знае какви са дълготрайните странични резултати. “

Тамила Назаров членува в групи във Facebook, които събират съперници на имунизациите. В тях се популяризират и лъжи. Има и апели към хората да си записват час за имунизация, а по-късно да не се явяват, с цел да се изхвърлят приготвените за тях дози. Противниците на имунизациите се афишират и против „ зелените паспорти “, които израелското държавно управление се готви да вкара. Който е получил и двете дози от имунизацията, няколко дни по-късно към този момент ще може да отиде на ресторант. Някои общини даже възнамеряват да освободят имунизираните от избрани налози.

" Все повече тежки случаи и при младежите "

Инфекционистката Яел Паран поддържа сходни ограничения. Тя се надява, че посредством тях най-сетне ще се увеличи готовността на младите да се имунизират. “Аз съм срещу принудата. Изследвания демонстрират, че тя нормално не води до по-висок % имунизирани. Привилегиите за имунизираните обаче не са наказания. Още повече, че са налице данни, които ги оправдават. Например, че при имунизираните има по-малък късмет да заразят останалите”, споделя Паран и прибавя: “Младите са прави, че при тях има по-малка възможност да изкарат тежко COVID-19. Но към този момент виждаме от ден на ден тежки случаи и при тях”. И в действителност: възрастта на пациентите в интензивните отделения понижава. Те са на 40-50 години, от време на време и по-млади, споделя Паран. Според нея обещанието на държавното управление за завръщане към естествения живот още през март надали ще може да бъде изпълнено.

Автор: Бенямин Хамер (АРД)
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР