Ограничения на тайния износ за Русия през трети страни замисля

...
Ограничения на тайния износ за Русия през трети страни замисля
Коментари Харесай

Еврокомисията реже тайния износ за Русия през трети страни

Ограничения на тайния експорт за Русия през трети страни замисля Европейската комисия като част от 11-ия пакет наказания. Това разгласи ръководителят на комисията Урсула фон дер Лайен в Киев. Тя е там на алегорично посещаване в Деня на Европа и се срещна с президента Володимир Зеленски.

Целта на мярката е справяне със заобикалянето на обширния лист със наказания, които Европейски Съюз наложи, с цел да попречи на съветската военна инвазия в Украйна.

Брюксел е все по-загрижен за повишаването на извънредно необикновени търговски потоци на артикули, създадени в Европейски Съюз, към Китай, Турция, Южен Кавказ и Централна Азия, за които има съмнения, че се пренасочват към Русия в нарушаване на съществуващата възбрана “, изясни фон дер Лайен.

Планираният механизъм ще се задейства, в случай че се откри, че тези артикули се насочват от Европейски Съюз към трети страни, а оттова се озовават в Русия. Става въпрос да вземем за пример за самолетни елементи, артикули, предопределени за оръжейната промишленост, високи технологии. Председателят на Европейска комисия обаче призна, че това ще бъде последна мярка, която би трябвало да се употребява внимателно и след утвърждение от страните членки.

От своя страна Володимир Зеленски благодари на Европейски Съюз за продължаващите доставки на муниции и финансова помощ, само че повтори апела си за включване на съветския нуклеарен бранш в идващия кръг от наказания.

Тогава силата на този пакет ще бъде пропорционална на равнището на опасност “, сподели той, говорейки на украински език.

Фон дер Лайен обаче призна, че на този стадий това не е допустимо и нуклеарната енергетика е изключена от новото предложение заради „ трайната взаимозависимост, която някои източни страни имат от „ Росатом “ - съветския нуклеарен монопол.

Работим доста интензивно с нашите страни членки, с цел да се диверсифицираме и да бъдем самостоятелни “, акцентира тя.

Друга тематика в диалога бе търговията със зърно и безмитния режим, който Европейски Съюз понастоящем ползва за украинския експорт. Въпросът директно визира зърнопроизводителите в България, които дружно с Полша, Унгария, Словакия и Румъния се оплакват от притока на евтини украински зърнени култури. В резултат Европейска комисия се видя принудена да подписа краткотрайно съглашение, според което украинска пшеница, царевица, рапица и слънчоглед могат единствено да минават директно през петте източноевропейски страни, без да бъдат съхранявани или закупувани за вътрешните им пазари.

Ограниченията върху нашия експорт са безусловно неприемливи “, съобщи Зеленски и прикани за мощни европейски решения и унищожаване на възбраните.

Ситуацията е предизвикателна “, отговори му фон дер Лайен и даде обещание да се реализиран крайни ограничения.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР