Ограничаването на глобалното затопляне до два градуса по Целзий няма

...
Ограничаването на глобалното затопляне до два градуса по Целзий няма
Коментари Харесай

Ограничаването до 2 градуса на глобалното затопляне няма да ни спаси

Ограничаването на световното стопляне до два градуса по Целзий няма да предотврати разрушителните и смъртоносни въздействия на климата, каквато в миналото беше вярата. Това са заключили десетки специалисти в голям брой научни проучвания, оповестени през днешния ден, оповестява " Франс прес ".

Свят, който се затопля с до 2 градуса по Целзий - от дълго време обсъждано като температурен таван за безвредна откъм климата планета - може да види всеобщо разселване на хора поради покачването на равнището на моретата, спад на приходите на глава от популацията, дефицит на храна и прясна вода в обособени райони и изгубването на скотски и растителни типове с ускорени темпове.

Бедните и разрастващите се страни от Азия, Африка и Латинска Америка ще бъдат наранени най-тежко, се предизвестява в проучванията на Британското кралско общество.

" Засичаме огромни промени в климатичните въздействия за свят с покачване на междинната температура с 2 градуса по Целзий, като би трябвало да предприемем стъпки, с цел да избегнем това ", акцентира водещият редактор Дан Мичъл, който е помощник професор в Бристолския университет.

Парижкото съглашение за климата, подписано през 2015 година от 197 страни по света (практически всички), дава обещание да спре стоплянето с " надалеч под " 2 градуса по Целзий спрямо нивата от средата на XIX век, като повишаването на междинната международна температура да бъде удържано на 1,5 градуса.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш в четвъртък предизвести, че климатичните промени са " най-системната опасност за човечеството ".

Със единствено един градус стопляне до момента, Земята изпита кресчендо на засушавания, горещи талази и стихии, засилващи се от покачващите се равнища на моретата.

Доброволните обещания на страните, дадени според Парижкото съглашение за ограничение на излъчванията на въглероден диоксид (CO2), в случай че бъдат изпълнени, ще доведат в най-хубавия случай до свят, в най-хубавия случай с 3 градуса по Целзий.

Парижкото съглашение също по този начин изисква - до края на столетието - човечеството да спре да изхвърля повече парникови газове в атмосферата, в сравнение с океаните и горите могат да гълтам, предел, прочут като " чисти нулеви излъчвания ".

" Колко бързо до свят с 2 градуса покачване на температурата " е от сериозна значимост, предизвестява Мичъл и добавя: " Ако това отнеме единствено няколко десетилетия, ще имаме проблеми, тъй като няма да имаме време да се приспособяваме към променения климат. "

Изследователи, отпред с Фелик Претис, който е икономист от Оксфордския университет, предвиждат, че два градуса световно стопляне ще докара до спад на брутния вътрешен артикул на глава от популацията приблизително с 13 % до 2100 година, откакто се вземат поради скъпоструващите въздействия от климатичните промени.

2 градуса повишение на международната температура също по този начин " ще окаже доста отрицателно влияние върху темповете на икономическия напредък ", предизвестява Претис. При сюжет 1,5 градуса покачване, добави той, прогнозите за икономическия напредък " са съвсем неразличими от актуалните условия ".

При сюжет 2 градуса покачване, покачването на океаните ще бъде с към половин метър през 21 век, само че много над 1 метър до 2300 година, е открило друго изследване.

" Когато планетата се затопля, на океаните им лишава стотици, в случай че не и хиляди, години, с цел да дават отговор изцяло ", показва водещият създател Робър Никълс, който е професор по крайбрежно инженерство в Университета в Саутхемптън.

Това е неприятна вест за към 500 млн. души, живеещи в " доста уязвими " ниско ситуирани делти, най-вече в Азия, дружно с към 400 млн. души в крайбрежни градове, доста от които към този момент потъват поради презастрояване или сриване на корнизите с преливници.

Дори в свят с 2 градуса покачване на температурите, броят на хората, наранени годишно от наводнения, може да доближи 200 млн. души до 2300 година, пресмята проучването.

Два градуса стопляне ще спести на човечеството огромна бедност спрямо актуалната траектория, само че въпреки всичко ще доведат до увеличение на сушата, наводненията, горещите талази и разрушение на климатичните промени.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР