Оглавяващият информационната сигурност във Фейсбук Алекс Стамос ще напусне поста

...
Оглавяващият информационната сигурност във Фейсбук Алекс Стамос ще напусне поста
Коментари Харесай

Шефът по сигурността напуска Фейсбук

Оглавяващият осведомителната сигурност във Facebook Алекс Стамос ще напусне поста си на 17 август.

 © Българска телеграфна агенция " 17 август ще бъде последният ми работен ден във Facebook и макар че ще се лиша от удоволствието да работя един до друг с моите другари, аз се веселя, че доста лоялни, мислещи и квалифицирани хора не престават да се оправят с всички тези проблеми ", написа Стамос в профила си.
През март Ню Йорк Таймс заяви, че Стамос е в поддръжка на по-широко откриване на информация, по отношение на хипотетичната интервенция на Русия в американските избори, което беше посрещнато със опозиция от сътрудниците му.

На 27 юли компанията напусна основния юрист Колин Стретч. Напускането на Стамос е третото подред на почитан чиновник през последните няколко седмици. През юни основният шеф по вътрешна политика и връзки Елиът Шраге разгласи напускането си.

" Facebook “, която има над два милиарда консуматори, се оказа в центъра на гръмък скандал през месец март тази година. Той избухна, откакто се разбра, че английската компания " Кеймбридж аналитика “ е събрала благодарение на психически въпросник, на който са дали отговор 270 000 души, персоналните данни на 87 млн. души. Това е разрешило на компанията да си направи голяма база данни, преди да бъде наета от екипа на сегашния президент Доналд Тръмп по време на предизборната му акция. Скандалът се разрасна.

Особено забавен е методът, по който се стигна до разкриването на този скандал. Изпълнителният шеф на " Кеймбридж Аналитика " Александър Никс беше сниман със скрита камера да изяснява методите за оказване на напън върху политици, участващи в избори. Неговата компания можела да изпрати да вземем за пример " девойки до къщата на претендента ". Репортер на английската телевизия Channel 4 се беше показал за евентуален богат клиент, който желае да помогне на няколко претендента да реализират триумф на изборите в Шри Ланка. След излъчването на репортажа Александър Никс беше уволнен.

Само за ден, на 28 юли, " Facebook “ изгуби над 100 милиарда $ от цената си. Акциите на компанията на Марк Зукърбърг паднаха на борсата с 20% единствено за ден. Така Марк Зукърбърг загуби над 16 милиарда $.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР