Огън! Тренировките по стрелба започват. Паулиус Лискаускас тренира от три

...
Огън! Тренировките по стрелба започват. Паулиус Лискаускас тренира от три
Коментари Харесай

Литва: Ние може да сме следващите |

Огън! Тренировките по пукотевица стартират. Паулиус Лискаускас тренира от три години. Положението в никакъв случай не е било толкоз обезпокоително, споделя той пред Дъждовни води. " Исках да се причисля към Литовския стрелкови съюз още през 2014 година, когато Русия анексира Крим и подбуди войната против Украйна. Руската държавна агитация още тогава бе набелязала Литва. Което за нас значеше: ние може да бъдем идващите. "

В тренировките по пукотевица дружно с Паулиус Лискаускас вземат участие още десетина мъже и две дами - едната е брачната половинка му. Двамата са облечени със защитните униформи на Литовския стрелкови съюз - паравоенно образувание, поддържано от страната. Съюзът е един тип спомагателна войска и включва литовци, които постоянно вършат стрелкови тренировки и са подготвени да влязат в пердах при нужда.

Паравоенно образувание със съмнителни обичаи

Стрелковият съюз има дълга история и противоречива известност. Създаден при започване на 20-и век в границите на битката за независимостта на Литва, по време на Втората международна война той си сътрудничи с нацистите. След присъединението на Литва към Съюз на съветските социалистически републики бойците се борят като партизани, някои стават жертви на режима на Сталин. След оповестяването на независимостта на Литва при започване на 90-те години обединяването се възражда. От началото на войната в Украйна насам ползата към него пораства от ден на ден. Паулиус Лискаускас е удовлетворен, че е един от неговите 14 000 членове.

Семейството на Паулиус Лискаускас живее в регион, който би бил изключително заплашен при положение на война против Русия - така наречен Сувалкски кулоар. Тази линия земя, която свързва Литва с Полша, е ситуирана сред съветския ексклав - област Калининград - на северозапад и съюзничката на Русия - Беларус - на югоизток. Става дума за единствено 65 километра линия по въздух, само че територията е доста значима, тъй като е единствената връзка по суша на балтийските страни с останалите сътрудници от НАТО. Мнозина в района се притесняват, че Москва би могла да затвори тази връзка и се отнасят с дълбока неприязън към Русия.

Такова е отношението към Русия и на Паулиус Лискаускас, който по специалност е юрист. Но той прави разделяне сред съветската политика и елементарните хора в Русия: " Имам съветски клиенти, с които не преставам да подкрепям контакти. Изобщо не изпитвам персонална ненавист към тях, в доста по-голяма степен към тяхната страна и съветската държавна агитация. "

Точно тази ненавист виждат и руснаците, които пътуват от Москва към Калининград. Влакът им минава през столицата на Литва Вилнюс. Те нямат право да слизат, само че през прозорците виждат фотоси от кървавата война и чуват въпроса: в действителност ли подкрепяте съветския президент Путин?

Войната в Украйна: страхът на литовците

Литва и Русия в продължение на 45 години са дружно част от Съюз на съветските социалистически републики. От 2004 година обаче Литва е член на НАТО. През последните години напрежението с Русия нараства.

Войната в Украйна е предизвестие, споделя депутатът от литовския парламент Лауринас Касчюнас. В изявление за Дъждовни води той акцентира, че Литва би трябвало да е готова по-добре за възможна експанзия от страна на Русия. " Имаме единствено няколко години да се подготвим. Затова имаме потребност от по-сериозно наличие на НАТО като сигурен метод за въздържане. "

В началото на войната поданици на Литва желаят да изоставен страната от боязън. Но в този момент мнозина виждат, че съветската войска е по-слаба, в сравнение с са си мислели, споделя политологът Томас Янелиунас от университета във Вилнюс. " Подобни неща като войната в Украйна са добър урок за нас. Те ни обезпечават време за подготовка - украинците ни дават това време. Трябва да го използваме оптимално и да се подготвим ", добавя Янелиунас.

А подготовката може да се прави посредством стрелкови тренировки като тези, в които взе участие Паулиус Лискаускас. Той би се радвал в страната му да има повече натовски бойци, само че при нужда е подготвен да се включи във войната дружно със брачната половинка си. " Трудно е да се приказва за бъдещето. Живеем в сложни времена и никой не знае какво ще се случи на следващия ден. Затова е значимо с дребни стъпки, с национализъм да укрепим страната си. "

Б. ред. - Статията е от
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР