Официално открихме за участие обществена поръчка за доставката на първия

...
Официално открихме за участие обществена поръчка за доставката на първия
Коментари Харесай

Важни новини за медицинските хеликоптери у нас

" Официално открихме за присъединяване социална поръчка за доставката на първия медицински хеликоптер в България! ", заяви в персоналния си фейсбук профил Георги Клисурски, който е част от Съвета на шефовете на сдружението “Хели Мед Сървиз ”, което ще ръководи медицинските хеликоптери у нас. Процедурата е открита през вчерашния ден, петък, става още ясно от поста на Клисурски.

Министерството на здравеопазването разгласи социална поръчка за покупката на общо 6 медицински хеликоптера за потребностите на незабавната здравна помощ у нас. Първият се чака да дойде у нас през декември 2023 година, а останалите 5 през шест месеца до края април 2026 година. Прогнозната стойност на поръчката е в размер на 162.7 млн. лева с Данък добавена стойност.

" Участниците имат период от 30 дни (до 14 ноември) да подадат предложения в тази открита, конкурентна и почтена процедура. Най-ниската препоръчана цена, която дава отговор на условията, печели ", безапелационен е Клисурски.

" Важно е да знаете, че в поръчката с изключение на наем на хеликоптер за 12 месеца (с опция за удължаване), пожелаваме и: (1) образования на летателния състав, (2) техническо обслужване, (3) управления за употреба на хеликоптера и (4) застраховка. Тези услуги са неотлъчно свързани с наема и ще ни разрешат да реализираме огромната ни цел, за която ще опиша по-долу ", споделя Клисурски.

" Но преди този момент едно конкретизиране. Много от вас евентуално знаят, че България поръча и 6 чисто нови хеликоптера с европейски средства по Плана за възобновяване. Те ще бъдат употребявани, само че производството им лишава време и се чака първият от тях да бъде доставен през декември 2023 година, а шестият - през април 2026 година ", безапелационен е Клисурски.

" Каква е огромната ни цел и кои сме ние? Всъщност екипът, в който имам достойнството да вземам участие, е Bulgaria Heli Med Service, дружно с Георги Гвоздейков, Бранимир Радулов и още значими сътрудници! Bulgaria Heli Med Service е еднолично комерсиално сдружение със 100% държавно присъединяване в капитала (държавно дружество), което беше основано от Министерски съвет през юли тази година. Bulgaria Heli Med Service е българският народен авиационен оператор за осъществяване на полети за незабавна помощ с хеликоптер! ", изяснява той в обществените мрежи.

" И ето, че стигнахме до огромната цел! Тя е Bulgaria Heli Med Service да получи лиценз за активността си от авиационния регулатор на България - Гражданската въздухоплавателна администрация. Преди приемането на документ за авиационен оператор, няма по какъв начин да правим задачи по избавяне или превоз на незабавни пациенти ", разгласи Клисурски.

" Задължително изискване за приемане на лиценз обаче е съществуването на хеликоптер в летателна валидност и подготвени водачи. Именно по тази причина пускаме публичната поръчка в този момент, с цел да придобием машина, да обучим водачите си и да получим лиценз ПРЕДИ да дойдат 6-те хеликоптера. Така няма да губим никакво време, когато дойде първият нов хеликоптер, а ще продължим активността по даване на незабавна здравна помощ по въздух незабавно ", безапелационен е той.

" През идващите 14 месеца (преди да дойде първият нов хеликоптер) задачите ни са да получим документ за авиационен оператор за HEMS полети, да изградим мрежа от приемащи лечебни заведения и площадки за кацане, да синхронизираме процесите със 112 и Спешна Помощ, както и всички други заинтригувани страни. Цялата система би трябвало да бъде построена и да работи безупречно, с цел да стартираме най-накрая да спасяваме човешки животи. Каузата е България! ", приключва своето известие Георги Клисурски.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР