Официалният сайт на община Хасково спечели първо място в конкурса

...
Официалният сайт на община Хасково спечели първо място в конкурса
Коментари Харесай

Община Хасково спечели наградата на БГАсист в конкурса „Достъпните 2021“

Официалният уебсайт на община Хасково завоюва първо място в състезанието „ Достъпните 2021 “. Конкурсът се провежда от БГАсист и има за цел да обърне вниманието на обществеността върху потребността от обезпечаване на уеб досегаемост за хора със зрителни увреждания.Номинациите за досегаемост на уеб страниците са направени от хора с нарушено зрение, които всекидневно употребяват профилирани стратегии. Това е екранен четец-софтуер, който преобразува текста от екрана в тон. Незрящите хора не работят с мишка, а единствено с клавишни комбинации. Когато уеб сайтът не е съгласуван със съответните условия за работа с така наречен екранен читател, незрящият консуматор не може да употребява уеб сайтът пълноценно.

Днес на публична гала в платформата ZOOM бяха връчени оценките на най-достъпните уеб сайтове. Община Хасково завоюва първото място и по-ценното:благодарност и самопризнание от БГАсист за обществената сиангажираност.

В публично изказване от организацията обявиха: „ Специални благодарности на наградените: Община Хасково, Водоснабдяване и канализация – Варна ООД, Фондация Хоризонти, Община Бургас, община Варна, Община Стара Загора, Електронната библиотека към Национално читалище на слепите Луи Брайл 1928, Единен информативен портал https://coronavirus.bg/, Моята библиотека, Булсатком, Takeaway.com, Гугъл Play.Благодарим и на тези от вас, които номинирахте налични уеб сайтове. Ето и кой получи специфичните награди на БГАсист: Георги Ламбов, Атанас Христов Матев, Силвия Дацин и Стойка Ваклинова “

На фотографията се вижда компютърен екран и участниците в Zoom церемонията. Вижда се също и плакета, който наградените уеб сайтове получават – надписан на плоскопечатен шрифт и брайл.

Всички обществени уеб сайтове на територията на Европейски Съюз би трябвало да бъдат налични за хора с увреждания, според Директивата за уеб досегаемост за хора с увреждания Европейски Съюз 2102 от 2016 година, а българският нормативен акт за контролиране е Наредба за общите условия към осведомителните системи, регистрите и електронните административни услуги. Стандартът за уеб досегаемост е Web Content Accessibility Guidelines, с който в международен мащаб се преценяват държавни управления, бизнес и публични организации.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР