offnews.bgДекарацията на Столичната лекарска колегия, с която се искат по-строги

...
offnews.bgДекарацията на Столичната лекарска колегия, с която се искат по-строги
Коментари Харесай

Зам.-шефът на Столичната лекарска колегия отрича УС да е приел декларацията, въз основа на която София е под блокада

offnews.bg

Декарацията на Столичната лекарска гилдия, с която се желаят по-строги ограничения против копронавируса, не е подписана от Управителния й съвет, макар че е от негово име. (Вижте декларацията тук)

Това твърди доктор Георги Миндов, общопрактикуващ доктор във Враждебна, член на УС и заместител ръководител на Софийската лекарска гилдия.

Именно тази декларация  бе посочена като съществена причина за възбраната за влизане и излизане в регионалните градове и възбраната за посещаване на парковете.

Шефът на Столичната лекарска гилдия доктор Асен Меджедиев призна, че не е имало физическо съвещание, само че съгласно него съвещанието се е състояло онлайн и болшинството от 13-те члена на Управителния съвет са подкрепили декларацията.

Спорът дали най-строгата мярка против епидемията до момента е взета въз основата на подправен документ избухна, след като  Д-р Миндов популяризира декларация със следния текст:

Д Е К Л А Р А Ц И Я

На доктор Георги Теодоров Миндов, заместител – ръководител на СЛК на БЛС

Уважаеми сътрудници, дами и господа,

В качеството ми на заместник-председател на столична гилдия на БЛС се диференцирам от тиражираната в медиите от името на УС на СЛК на БЛС Декларация призоваваща за възбрана на жителите да напущат домовете, ограничение на влизането и излизането от гр. София.

Декларацията е изпратена от името на Управителният съвет на Столична гилдия до Президента, Министър-председателя, Главния прокурор, Министъра на опазването на здравето, ръководителя на Националния действен щаб без взето решение на Управителния съвет на Столична Лекарска Колегия включително и от мен в качеството ми на зам. ръководител на колегията.

20.03.2020г.
доктор Георги Миндов, зам. ръководител на СЛК на БЛС

Редакцията на OFFNews се свърза с доктор Миндов. Ето какво сподели той:

По никакъв метод не съм бил известен за декларацията на СЛК. Подкрепям я отчасти. Аз персонално не съм склонен да се дадат пълномощия на прокурора и Министерство на вътрешните работи, това не е наша работа. Ние можем да определим ограниченията - да не излизат възрастните хора, да се ограничи в някаква степен напредването, чисто епидемиологично, само че да разпореждаме какво да са прави, по какъв начин да се упражняват пълномощия и кой да ги упражнява - Гешев или някой различен... Нали знаете каква е новината от през вчерашния ден, че министърът на правораздаването желае дерогация на Европейската спогодба за правата на индивида В България. 

Преди мен още двама с още двама общопрактикуващи лекари, членове, разясних и с тях тази декларация, само че и те не знаят да е имало съвещание на УС. Доколкото разбрах, безусловно никой не е бил на сходно съвещание.

Такава деклараиция не може да се издаде без решение на съвета. Може да бъде самостоятелен акт, само че въпреки всичко управителният съвет е групов орган. Ако има различия, само че има болшинство, бих приел и нямам какво да кажа повече. Иначе се обезмисля съществуването на директорски съвет. 

Лекарите в София, които се срещнаха с тази декларация, споделиха " ние не я одобряваме и не се причисляваме ". Даже колежка попита това да не е подправена вест. Толкова не желаеха да повярват, че някой може да направи такова нещо въобще. 

Не знаем дали затварянето на градовете е добра мярка или не. По принцип може да се одобри на избран стадий, с цел да не се претрупа системата, тъй като като се изключи че нямаме респиратори, нямаме и доста анестезиолози, няма личен състав. Ако се разболеят част от сътрудниците ни, без значение от какво естество, дали е сестра, реаниматор или доктор ще стане доста съществено.

Нямаме маски, нямаме защитни средства, нямаме още облекла. Колегите от Втора градска не желаят да работят, тъй като нямат защитни средства, в това време постановяваме другите ограничения.

Има си щаб, той би трябвало да взема решенията. Защо въобще трябваше да се намесва софийската гилдия? Какви сме ние, да даваме рекомендации или да даваме препоръки на щаба? Все отново там са най-хубавите експерти. Сякаш изпадаме в някаква суматоха.

При нас няма суматоха. Аз съм общопрактикуващ доктор, вървим си на работа, одобряваме пациенти, не знаем притежател ли е или не, ще те болести ли или не. Никой от нас не е спрял да върви на работа. Може да има на места, само че при общопрактикуващите лекари не съм чул. Реално видяно ние сме на първа линия. Знаете, че в Италия умря ръководителят на общопрактикуващите лекари в Северна Италия. Две маски да ти дадат е малко по какъв начин да кажа... И ние ще стартираме да умираме, тъй като и ние сме на първата линия, само че никой не ни загатва.

Нищо не сме получили още от щаба. От нашия съюз получихме по 2 маски, само че не са тези, които се предлагат за работа в инфектирана среда. Хората не престават да идват, тъй като другите заболявания си вървят, не можем да ги спрем. Не може единствено по телефона да схванеш. А като дойдат сме в непосредствен контакт с тези хора.

Пред OFFNews шефът на Софийската лекарска гилдия доктор Асен Меджедиев коментира:



Не е правилно, че УС съвет на столичната лекарска гилдия не е бил известен за декларацията, която обявихме през вчерашния ден. Преди няколко дни взехме решение, че съвещанията на управителния съвет, с оглед спешната обстановка и рекомендациите хората да не се събират на огромни групи, ще се организират онлайн. Решението е взето сред всички членове на управителния съвет. С някои не сме се свързали, само че болшинство от 13 члена гласоподава и разиска тази декларация. Абсолютно не е правилно, това което твърди доктор Миндов, че решението е взето еднолично. Това, че секретарят не е съумял да се свърже с него, не значи, че не е чул. Ние поддържаме непрекъсната връзка всички от УС. Избягваме съвещанията, тъй като не е удачно 15 души да се събираме в едно помещение. 

Ние не сме нито писатели, нито публицисти, нямаме подобен опит в точния изказ. Това, което сме написали, са целесъобразни ограничения, които даваме към оперативния щаб и държавното управление, че би трябвало да се ускори контролът от структурите на МВР и прокуратура, с цел да се избегнат скупчванията. Населението не съблюдава карантинните ограничения. Има квартали на София, където се събират по 1000 души на едно място. Ние приказваме за тези пълномощия на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи, да може да бъде лимитирано провеждането на такива събития. Да се следи достъпът в магазините. Ние не сме законодатели, предлагаме да се ускори контролът от тези структури, те реализират този надзор. В момента обществото няма потребност от такива дребнотемия и аз не зная на този човек каква му е задачата. Хората се интересуват от напълно други неща. Ние създадохме фонд да оказваме помощ на лекарите в София. Купуваме маски, термометри, в този момент купуваме защитно облекло. Колегите са потресени от този негов изказ.

Цялата публикация ТУК

PETEL.BG приканва: Останете си у дома, в случай че можете. Не се презапасявайте и запазете успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР