Одри Хепбърн е най-фината и изящна актриса в историята на

...
Одри Хепбърн е най-фината и изящна актриса в историята на
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Одри Хепбърн

Одри Хепбърн е най-фината и изящна актриса в историята на киното. Наричат я “принцесата на Холивуд ” с цялостно съображение. Имала толкоз обаятелно и кралско лъчение, че в нейно наличие никой не се осмелявал да ругае.

Изглеждала по този начин като че ли е разкрила тайната на безконечната хубост и не се колебаела да я споделя с целия свят.

“Вярвам в розовото. Вярвам, че смехът е най-хубавият метод за горене на калории. Вярвам в целувките, в многото целувки. Вярвам в това да бъдеш мощен, когато нищо не е наред. Вярвам, че щастливите девойки са най-красивите девойки. Вярвам, че на следващия ден е нов ден и имам вяра в чудеса! ”.

1. Потеклото

A post shared by Audrey Hepburn (@audrey.hepburn) on Jul 18, 2013 at 11:19pm PDT

Одри Кейтлийн Ръстън е единственото дете на британски консул от сръбския град Ужице с австрийски генезис – Джоузеф Виктор Антъни Ръстън и втората му жена – някогашната баронеса Елла ван Хеемстра. Елла е нидерландска аристократка и щерка на някогашния губернатор на холандска Гвиана. Джоузеф по-късно прибавя към името си и семейството на своята баба Кейтлий Хепбърн и семейството му става Хепбърн-Ръстън. От страна на същата тази баба, Одри е потомък на самия британски крал Едуард III.

2. Раждането

Одри е родена в Иксел, Белгия на 4 май 1929 година. Шест години по-късно, татко ѝ напуща фамилното огнище. През 1939 година Елла се връща в Нидерландия с щерка си, надявайки се родината ѝ да остане неутрална по време на войната. Джоузеф е задържан в Лондон през 1940 година и остава в ареста до април 1945 година. Прекарва остатъка от живота си в Дъблин.

3. Окупацията

A post shared by Audrey Hepburn (@audrey.hepburn) on Sep 15, 2016 at 12:21pm PDT

По време на Втората международна война, през май 1940 година, Хитлер атакува град Арнем в Нидерландия, където Одри живее с майка си. Немските войски заграбват имуществото на рода ван Хеемстра. Бъдещата актриса и фамилията ѝ сменят британските си имена с немски, а на момичето е неразрешено да приказва британски на обществени места.

По време на съвсем цялата окупация от нацистите тя страда от меланхолия и недохранване. Признава, че се е налагало да яде луковици на лалета и се е опитвала да изпече трева в хляба по време на сложните времена. Това ѝ предизвиква голям брой здравословни проблеми – анемия, жълтеница, астма, респираторни болести и повреден вечно метаболизъм.

4. Съпротивата

Малката хубавица мощно мечтаела да стане балерина. Заедно с други деца изнасят частни концерти, на които скрито събират пари и информация за съпротивата. С съвършения си британски пък оказва помощ на американски и британски водачи да се ориентират на терен, разнася неразрешени вестници и листовки. Помощта за съпротивата води до изтезанието на брата и братовчеда на Елла. Години по-късно Хепбърн отхвърля ролята на Ане Франк в биографичен филм, поради приликите сред двете и незаличените контузии от интервала.

5. Помощта

A post shared by Audrey Hepburn (@audrey.hepburn) on Aug 23, 2013 at 2:39pm PDT

След войната, Хепбърн оцелява с помощта на филантропичната помощ от новосформирания Детски фонд на Организация на обединените нации – УНИЦЕФ. Тя в никакъв случай не не помни за това и връща дълга си през цялото време на звездната си кариера. Появява се в радиопрограмите, а откакто стопира екранните си изяви, упорства да бъде назначена за специфичен дипломат на благосклонност на организацията.

В тази си роля тя посещава четири континента. Десетки хиляди деца в разнообразни страни по света дължат на положителното ѝ сърце здравето и живота си. Това е повода тя да бъде наградена от Джордж Буш Старши с едно от най-високите оценки в Съединени американски щати – Президентския орден на свободата.

6. Недостатъците

A post shared by Audrey Hepburn (@audrey.hepburn) on Nov 27, 2016 at 8:37pm PST

Въпреки че е мъчно да повярваме, до момента в който пораства майка ѝ я назовава “грозно патенце ”. Друга жена пък вечно пречупва стремежите ѝ да стане балерина. Когато е на 13 Мадам Рамбер, от школата ѝ по балет, ѝ декларира, че е прекомерно висока, с цел да бъде балерина и танцува “като хипопотам “. Освен това, Одри извънредно доста се тормози от размера на ходилата си. Тя постоянно носи по-голям размер обувки, с цел да прикрие прекомерно дребния размер на стъпалото си.

7. Успехът

A post shared by Audrey Hepburn (@audrey.hepburn) on Mar 3, 2014 at 6:00pm PST

Недостатъците, обаче, остават незабелязани от света. Той е запленен от хубостта ѝ. Така идва и огромният ѝ триумф през 1953 година, с основната роля в “Римска почивка ”. Филмът става безспорен шлагер, трансформира Одри в икона и ѝ носи първия “Оскар ”. Това в действителност е и последният “Оскар ” в живота на актрисата. Номинирана е още 4 пъти, само че получава второто си отличие от Академията посмъртно през март 1993 година, два месеца откакто умира. Наградата “Джийн Шерълт ” или филантропичен „ Оскар ” взима синът ѝ Шон.

8. Малката черна рокля

A post shared by Audrey Hepburn (@audrey.hepburn) on Mar 20, 2016 at 2:23pm PDT

Ролята, която я прави икона в света на модата, киното и поп културата е тази на Холи Голайтли в “Закуска в Тифани ”. Когато създателят на книгата, по която е основан филмът – Труман Капоти – схваща, че са избрали Одри за главната роля, е ужасно отчаян. За облика той споделя, че постоянно си е представял Мерилин Монро. Самата тя обаче отхвърля ролята.

Известната дребна черна рокля, която Хепбърн носи в “Закуска в Тифани ” е проектирана от Юбер де Живанши и се смята за една от най-известните театрални рокли. Актрисата е най-хубава другарка и муза на дизайнера. През 2006 година едно от двете копия на истинската рокля се продава на търг в Лондон и е закупено посредством анонимно позвъняване по телефона за внушителните 467 200 паунда.

9. Сърната

A post shared by Audrey Hepburn (@audrey.hepburn) on Aug 2, 2013 at 9:35pm PDT

За присъединяване си във кино лентата “Green Mansions ”, Одри би трябвало да е извънредно близка с животните. Съветват я да осинови сърничка, до момента в който траят фотосите за кино лентата. По това време, тя още се възвръща от спонтанния си аборт, случил се, до момента в който снимат каскада с кон за “The Unforgiven ”.

Одри и сърничката Пипин се влюбват една в друга и стават неразделни. Пипин, или на галено Ип, даже пазари с актрисата. Тяхното извънредно другарство трае 4 месеца, а двете са като изящни горски същества, попаднали внезапно в този свят.

10. Смъртта

През септември 1992 година, по време на пътешестване до Сомалия, Хепбърн стартира да страда от съществени здравословни проблеми. Откриват ѝ рак на апендикса – извънредно рядко заболяване. Претърпява интервенция, само че заболяването прогресира прекомерно бързо. Отказва химиотерапия и умира в Швейцария, на 20 януари 1993 година на 63 години.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР