Одобрени са промени по проект Нова възможност за младежка заетост,

...
Одобрени са промени по проект Нова възможност за младежка заетост,
Коментари Харесай

НАД 140 МИЛИОНА ЛЕВА СА ОСИГУРЕНИ ПО ОПРР

Одобрени са промени по план „ Нова опция за младежка претовареност ”, изпълняван от Агенцията по заетостта. Очаква се те са усилят опциите за присъединяване на пазара на труда на бизнеса и младежите до 29-годшина възраст. Става дума за всички хора, които не работят, не учат и не търсят работа, т.е. към така наречен „ неактивни “ лица, само че с фокус към младежите. „ Общите ни усиля би трябвало да продължат да са ориентирани в използването на ефикасни форми, които да са в поддръжка на бизнеса, както и в активирането на по-голям брой неработещи лица “, разяснява регионалният шеф на Русе Анатоли Станев. 

В плана, финансиран посредством Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ” 2014-2020, е добавена нова активност – „ Осигуряване на претовареност на лица от целевата група на длъжности, попадащи в обсега на единични групи специалности от 2 до 9 клас от НКПД 2011 година, за интервал до 9 месеца с обезпечен наставник ”. Така се уголемява  обхватът на претовареност на младежите, като се дава спомагателна поддръжка в работния развой. Възнаграждението на наетите младежи ще бъде в размер на минималния застрахователен приход за съответната съществена икономическа активност и квалификационна група специалности за съответната година.

Нов миг има и в компонента образование по време на работа. Възнаграждението на включеното по този ред в плана безработно лице се трансформира от 90% на 100%  от минималната работна заплата за съответната година, а понятието „ наставници “ се заменя с „ ментори “.

В компонента стажуване при работодател се усилва опцията за дълготрайност на контракта за стажуване – от 6 до 9 месеца. Възнаграждението е в размер на минималния застрахователен приход за съответната съществена икономическа активност и квалификационна група специалности за съответната година, към които се отнася разкритото стажантско място.

Заетостта по всички контракти за стажуване или образование по време на работа, или претовареност следва да завърши не по-късно от 31.07.2023 година, като подаването на дефинитивно искане за заплащане да не бъде по-късно от 31.08.2023 година

Безвъзмездната финансова помощ по план „ Нова опция за младежка претовареност ” е в размер на 148 259 833 лв.. Подробна информация за настоящите условия по план „ Младежка претовареност “ и акцията „ Да работиш (е) крепко “ може да бъде открита на формалната страница на Агенцията по заетостта:, както и да бъде предоставена от чиновниците в дирекции „ Бюро по труда ” в страната
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР