Одобрен от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (АКХЛ)

...
Одобрен от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (АКХЛ)
Коментари Харесай

Може ли виаграта да намали риска от алцхаймер?

Одобрен от Агенцията за надзор на храните и медикаментите (АКХЛ) медицински артикул, употребен за лекуване на еректилна дисфункция, скоро може да бъде предложен като терапия за понижаване на риска от заболяването на Алцхаймер.


Анализирайки данните от здравното обезпечаване, както и лабораторно проучване на генетичните и неврологичните резултати на силденафил - лекарство, продавано нормално под комерсиалната марка " Виагра " - откриватели от Съединени американски щати са удостоверили капацитета на лекарството да защищава сериозните протеини в нервните кафези от усложнение в смъртоносна каша, заяви Science alert.

Проучванията неведнъж са показвали, че ензимните блокери, наречени инхибитори на фосфодиестеразата (ФДЕ), освен имат способността да предизвикват притока на кръв в пениса, само че и могат да предотвратят невродегенерацията, виновна за деменцията.

Този капацитет може да не е толкоз неочакван, като се има поради, че за ФДЕ е известно, че вземат участие в нервните сигнални пътища, които въздействат върху невропластичността. Предишни проучвания върху скотски модели демонстрираха, че инхибиторът на ФДЕ силденафил понижава несъразмерното фосфорилиране на протеините " тау " в нервните кафези, което ги кара да образуват токсични заплитания, като по този метод спомага за възстановяване на когнитивното здраве и паметта.

И въпреки всичко не всички проучвания са били толкоз ласкави, като при някои от тях въобще не е видян резултат на популационно равнище. И въпреки че медикаментите могат да имат резултат на неврологично равнище, механизмите зад този развой към момента не са изцяло изяснени.

Изследователи от Съединени американски щати употребяват клетъчни култури от неврони, основани от стволови кафези, дарени от пациенти с заболяването на Алцхаймер, с цел да картографират метаболитната и генетичната интензивност, която стои в основата на лечебния резултат на силденафил.

След петдневно лекуване лабораторно отгледаните неврони създават доста по-ниски равнища на тау протеини при прибавяне на несъразмерни концентрации на фосфор, което удостоверява умеенето на силденафил да пази мозъчните кафези.

Разчитането на известията, създадени от ДНК на клетките, открива стотици промени в експресията на гените, доста от които са свързани с възпалението, разпадането на връзката сред нервите и насочването на структурите на нервните кафези.

Макар че ще са нужни спомагателни проучвания, с цел да се дефинира тъкмо по какъв начин тези фини въздействия могат да вземат участие в патологията, стояща зад заболяването на Алцхаймер, разбирането на главните фамилии гени, наранени от силденафил, обезпечи солидна основа за схващане на действието му и може би за какво някои мозъци развиват заболяването на Алцхаймер преди всичко.

Във втората част на проучването се употребява изкуствен интелект за търсене на признаци за действието на силденафил на популационно равнище. Предишни изследвания са употребявали данни от здравното обезпечаване, с цел да открият, че силденафил може да понижи риска от заболяването на Алцхаймер с към 60 %.

Въпреки това те се основават единствено на една застрахователна база данни, като е допустимо да бъдат пропуснати променливи, които биха могли да доведат до друго умозаключение. Нещо повече, тези изследвания демонстрират, че при пациентите, лекувани от високо кръвно налягане в белите дробове, или белодробна хипертония (БХ), не се следи същото понижаване на риска от деменция.

Изследователите включват в своя разбор на данните четири лекувания, които постоянно се предписват при БХ, като освен удостоверяват, че силденафил понижава риска от Алцхаймер с към 60 %, само че и че въпреки всичко понижава риска при хора с белодробна хипертония.

" След като интегрирахме това огромно количество данни благодарение на калкулации, е удовлетворяващо да забележим резултата на силденафил в човешки неврони и действителни резултати за пациенти ", сподели биомедицинският информатик от Кливландската клиника и съавтор на първата публикация Фейшонг Ченг.

" Вярваме, че нашите открития дават нужните доказателства за клинични изпитвания, с цел да се изследва в допълнение евентуалната успеваемост на силденафил при пациенти с заболяването на Алцхаймер ", добави той.

След като силденафил към този момент получи утвърждението на АКХЛ за еректилна дисфункция, доказването на неговата сигурност и успеваемост за понижаване на риска от заболяването на Алцхаймер може да даде на здравните управляващи бързо средство за справяне с това, което наподобява е възходяща вълна от деменция.

Застаряващото население по света може да чака броят на хората, страдащи от деменция, да се удвоява на всеки 20 години - от малко под 80 милиона в края на това десетилетие до близо 140 милиона в средата на века.

Ако към този момент разполагаме с хапче, което може да понижи този брой, сходни проучвания ще бъдат от значително значение за доказване на неговата стойност./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР