Одитори на Европейската комисия започват от днес проверка на ГКПП ...

Одитори на Европейската комисия започват от днес проверка на ГКПП

Европейската комисия започва одит на "Капитан Андреево"

Одитори на Европейската комисия стартират от през днешния ден инспекция на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", заяви шефът на Българската организация за сигурност на храните проф. Христо Даскалов пред БНР.  " Последните две години одити се правеха онлайн. Когато си приказват двама индивида през тв приемника и се демонстрират документи, когато се формализира работата, не може да се види действителната обстановка. Действителната обстановка може да се види, когато отидеш там ", разяснява проф. Даскалов, който също ще взе участие в инспекцията.

По негови думи правосъдните разногласия с фирмата  " Евролаб ", която до момента осъществяваше фитосанитарния надзор на граничния пункт, са завършили и тя би трябвало да освободи пространствата.  " Техните искания, че ги ощетяваме, бяха парирани от Върховния административен съд. Към 15-16-и този месец би трябвало да завърши това изнасяне. Очакваме отпор ", изясни Даскалов.

Той посочи, че пробите към момента се карат към София. Вече има помещение за новата лаборатория на границата, има план за оборудването ѝ, оповестена е и социална поръчка за закупуването на оборудването, набират се фрагменти за образование. " До 10% позитивни проби за пестициди се записват, откогато се трансформираха изискванията за инспекции на граничния пункт, до момента в който в предходния период за 10 години обратно делът е бил в границите на 1,5-2% ", уточни Даскалов. По негови изчисления  " това, което е трябвало да постъпва в републиканския бюджет, е било обещано да постъпва в други сметки. като по този метод България за 10 години е била ощетена към 1 милиард лв.. "

През юни министър председателят в оставка Кирил Петков заяви, че немски митничари ще работят на ГКПП-Капитан Андреево. Вече повече от 2 месеца, обстановката на Капитан Андреево е сложна. Това стана след като беше спряна работата на частната компания, която прави фитосанитарния надзор. Тя беше сменена от страната, посредством Българската организация по храните. Първоначално това провокира големи опашки от камиони. После пък се появиха обвинявания за закани, предложение на подкупи. Стигна се до остри обвинявания сред управлавящи и съпротива. Според настоящето ръководство точно техните дейности на този пункт са провокирали последните политически събития и разтърсвания, както и опитите да бъде свалено държавно управление.

Още по тематиката:

Източник: segabg.com


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg