Очните проблеми при децата често са вродени, но могат да

...
Очните проблеми при децата често са вродени, но могат да
Коментари Харесай

Най-честите очни заболявания при деца и техните решения


Очните проблеми при децата постоянно са вродени, само че могат да се появят и вследствие на злополуки или контузии. Първият обзор на зрението при деца се прави, когато бебето стартира да движи очите си – на три месеца. Ако лекарят подозира проблем, може да предложи посещаване при детски офталмолог. Той може да направи подробни проучвания за определяне на всяко очно положение и да предприеме най-хубавите вероятни стъпки за вярното лекуване на детето. Офталмологът доктор Мюрювет Айтен Тюзюналп, която е част от медицинския екип на болница ACIBADEMAltunizade в Турция, има над 20 години опит в лекуването на очни болести при деца. Тя споделя за най-честите проблеми, които открива при децата, както и актуалните решения, които ползва за сполучливото решение на комплицирани случаи.

 

Д-р Тюзюналп, кои са най-често срещаните зрителни проблеми, които диагностицирате при децата?

Най-честите очни болести, които диагностицираме при децата, са рефракционните проблеми. Има обаче и други обстановки, при които е нужно носенето на очила за възстановяване на зрението.

 

Каква е повода за рефракционните проблеми?

Те нормално са вродени, само че има случаи, при които се появяват по-късно в живота на детето.

 

Кога би трябвало да се направи първият очен обзор на детето?

Първият обзор би трябвало да е преди навършването на една година. Ние, офталмолозите, вършим избрани измервания, и в случай че видим дадени проблеми със зрението, продължаваме с проучванията. Ако открием сериозен проблем преди детето да навърши годинка, то би трябвало да носи очила преди тригодишна възраст. Често диагностицираме проблеми със зрението, мързеливо око или страбизъм, и при всеки случай преценяме дали детето ще се нуждае от очила. В взаимозависимост от обстановката оценяваме бъдещото развиване и дефинираме дейностите си малко по малко, с цел да разгадаем казуса или да подобрим зрението. Бебето се преглежда през шест месеца и според от диоптъра решаваме дали са нужни очила от 2-годишна възраст или по-късно. Ако казусът е доста сериозен, може да препоръчаме слагане на очила преди едногодишна възраст. Решението зависи от резултатите от измерванията: можем да използваме капки за разширение на зениците и да създадем по-подробни проучвания. Продължаваме наблюдението над детето и в случай че се наложи да назначим очила, вършим измервания един път на всеки шест месеца. Така че децата с диагностицирани проблеми може да стартират да носят очила преди тригодишна възраст. Такъв е казусът с рефракционните проблеми. При други проблеми като нистагъм (движение на очните ябълки) или страбизъм преди едногодишна възраст, графикът на следене е друг. Ако едно дете има страбизъм преди да навърши годинка, това нормално е присъщ проблем, тъй че ние вършим измервания и в случай че няма проблеми на рефракцията, вършим интервенция, когато детето е на една година. Ако няма страбизъм, само че има рефракционни проблеми, медицинските измервания се разграничават в другите случаи: в случай че засягат и двете очи, може да изчакаме малко. Ако има огромни разлики сред двете очи, тогава може да препоръчаме очила или контактни лещи за мързеливото око. Можем също по този начин да препоръчаме носенето на лепенка (за закриване на естественото око). Всяко лекуване е самостоятелно, съгласно случая.

 

Доколко е значимо тези ограничения да се вземат в точния момент и какви са рисковете при отсрочване на консултацията след едногодишна възраст?

Всяко дете би трябвало да бъде прегледано преди навършването на годинка, защото проблемите би трябвало да се следят деликатно. Ако детето стигне до доктор късно, на три или пет години, обстановката е по-сложна. Очила или лепенка може да не са задоволителни. Всичко зависи от сложността на случая. Например, в случай че детето има далекогледство, знаем, че то ще получи страбизъм на три години или даже по-рано. Но в случай че постави очила в точния момент, няма да се стигне до страбизъм или мързеливо око. Така че навременната диагностика е доста значима за всеки очен проблем при децата.

 

Как правите прегледите при деца до едногодишна възраст?

Бебетата би трябвало да минат първи обзор на тримесечна възраст, когато стартират да наблюдават обекти с очи. Първият обзор на три месеца е значим за определяне съществуването на присъщ проблем (катаракта, глаукома, проблем с клепачите, страбизъм). На тримесечна възраст можем да създадем измервания без дилатация. Първите измервания ни насочват към по-нататъшно държание. Ако допускам проблем, тогава ще пристъпя към разширение на зениците. С тази процедура можем да прегледаме ретината и да създадем измервания със специфичното съоръжение за бебета, с което разполагаме в ACIBADEM. Според случая можем да преминем към по-подробни проучвания. Апаратурата е друга от тази, която се употребява при възрастни и разрешава да се вършат измервания при бебета. Много, доста рядко, вършим прегледите под анестезия. В някои по-сериозни случаи имаме потребност от по-детайлни проучвания като електроретинография (ЕРГ) или ЗЕП/VEP (оценка на цялата зрителна система), електрофизиологични измервания. Използваме ги, в случай че детето не може да ни наблюдава с взор, в случай че има нистагъм или видим проблем с очните дъна.

 

Доколко е от голяма важност прегледът да се извърши от детски офталмолог?

Всеки офталмолог може да прегледа дете, само че постоянно е нужен специалист с опит в лекуването на деца. Например, 3 диоптъра далекогледство може да са доста за възрастен, само че за тримесечно бебе може да не са от голяма важност. Децата порастват и тази стойност може да намалее с времето. Например, 6 диоптъра при тримесечно дете може да сочат проблем, тъй че ние бихме го следили в продължение на година. Ако по-късно установим, че цената е паднала до 3, значи зрението се възстановява. Проследяването се разграничава от това при възрастни.

 

Какъв е рискът, в случай че човек не се намеси, ако едното око е крепко, а другото има проблем? Има ли риск от загуба на зрението?

Развитието на зрението се простира в интервал от над 8, от време на време даже 10-годишна възраст. Ако има рефракционни проблеми преди тази възраст се употребяват очила, контактни лещи, лепенки, и проблемите могат да се разрешат сполучливо. След 8-10-годишна възраст обаче нищо не може да се направи. Нелекуваното в точния момент мързеливо око ще остане такова за цялостен живот: положението не се утежнява, само че не се и усъвършенства.

 

Какво можете да ни кажете за недоносените бебета? Имат ли те потребност от специфични грижи, с цел да бъде зрението им положително?

Разбира се. Тук имаме особено поделение за грижи за недоносени бебета – следим ги от близко. Обикновено растежът на съдовете на ретината се развива до 40-ата седмица от бременността. Ако детето е родено прибързано, изключително преди 28-ата седмица, развиването на тези съдове стопира. Така че ние би трябвало да следим обстановката, с цел да не страда зрението на тези бебета. Могат обаче да зародят рискови обстановки, които да обиден очите, като кръвоизлив или незадоволително доставяне с О2 – те изискват интервенции. Можем да създадем интравитреални инжекции или лазерна терапия, с цел да спрем преждевременната ретинопатия. Но в дълготраен проект съществува риск тези деца да имат тежко късогледство, страбизъм, ниска зрителна заостреност, тъй че те имат потребност от наблюдаване и оценка. Сред дребните пациенти имаме също прибързано родени бебета със 7 или 8 диоптъра, с астигматизъм (когато вършим лазерна терапия при недоносени бебета, анатомията на окото може да се промени). Така че би трябвало да ги преглеждаме от време на време и да предлагаме решения за възстановяване на зрението, наранено от преждевременното раждане.

 

Диагностицирате ли и глаукома при деца? Какви са аргументите?

Глаукомата при децата е вродена и поражда заради проблеми в развиването на предния сегмент на окото. Тези деца се правят оценка и следят. Ако казусът е доста сериозен, предлагам интервенция, която се прави от хирурзи, профилирани в този вид проблеми. Аз оперирам страбизъм, нистагъм, вродена катаракта, и се занимавам с лекуване и наблюдаване на деца с такива проблеми.

 

Сблъсквате ли се със случаи на деца със зрителни проблеми поради произшествия?

Срещаме случаи на очна парализа след контузия, тези деца развиват страбизъм. Изчакваме известно време, вършим магнитен резонанс, децата могат да бъдат прегледани от невролог или неврохирург, и в случай че положението не се усъвършенства, вършим интервенция. Също по този начин децата, които претърпяват разнообразни пострадвания, могат да получат катаракта след няколко месеца, даже в случай че не развият кривогледство. Те имат потребност от интервенция, лепенка за мързеливо око, бифокални лещи – според от случая.

 

Бихте ли споделили някои забележителни случаи, особени обстановки, с които сте се справяли в кариерата си?

Например, особена обстановка е парализата на третия нерв – тези деца не могат да движат очите си, клепачите може също да са наранени, и децата имат потребност от най-малко три интервенции единствено за страбизма. Необходима е обаче и интервенция на клепача. Успявали сме да се оправим със съществени случаи. Има също по този начин случаи на парализа, при които очите не могат да се движат нагоре и дребният пациент се нуждае от интервенция и на двете очи.

 

Имате ли случаи на деца с рак като ретинобластома?

Имаме значително онкологични случаи. В някои от тях работим с неврохирурга доктор Мемет Йозек. Също по този начин следим деца, които в някои случаи имат очни проблеми след неврохирургични интервенции. Има съществени случаи, по които работим дружно с детски невролози и неврохирурзи.

 

Може ли окото да регенерира?

Ние се раждаме с генетично влечение към избрани проблеми. Окото се ражда с далекогледство от 3-4 диоптъра. С времето то се настройва до 0, в противоположен случай по-късно може да са нужни очила. Това е нашето физиологично развиване. Но в случай че се появи късогледство, окото се трансформира, и това е необратим развой.

За спомагателна информация и консултация:

Тел. 02 851 1228





 

*публикация

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР