Очилата за добавена реалност ще виждат и чуват всичко –

...
Очилата за добавена реалност ще виждат и чуват всичко –
Коментари Харесай

След смартфона идват очилата с добавена реалност


Очилата за добавена действителност ще виждат и чуват всичко – и ще могат да го „ етикират ”
(снимка: CC0 Public Domain)

Смартфонът може и да е господарят на днешния софтуерен свят като главно компютърно устройство, само че идната огромна хардуерна платформа се чака да бъде някаква версия на очила с добавена действителност (AR).

Фейсбук, Apple, Microsoft и Гугъл преследват тази визия и пъзелът последователно стартира да се намества. Засега Светлият Граал на компютинга на бъдещето – който не е доста по-обемист от общоприетите очила – към момента ни убягва. Но и това няма да е задълго.

Очилата с вградена добавена действителност разрешават на потребителите да виждат какво има пред тях, само че с насложена цифрова спомагателна информация, като да вземем за пример упътвания върху картата, информация за контакт с лице и други Камерите и микрофоните пък разрешават снимане на изображения и звуци и разнообразни способи за въвеждане, като речта евентуално ще играе основна роля.

Наред с Apple, Гугъл, Фейсбук и Microsoft вероятно ще има и други играчи, които ще се включат в конкуренцията за пазарен дял от бъдещото топ-устройство. Анализаторите чакат производители на телефони като Samsung и производители на компютри като Lenovo да се заиграят с пазара. А за какво да няма и „ изненади ” – напълно нови имена, които да ни изненадат с софтуерни нововъведения?

Плеяда мераклии

Ако се взрем деликатно, можем да забележим някои от основните базови технологии, които към този момент се създават и тестват.

Фейсбук, да вземем за пример, възнамерява да пусне смарт очила по-късно тази година. Те са проектирани в партньорство с производителя на Ray-Ban – Luxottica. Тези очила надали ще оферират цялостни AR благоприятни условия, а по-скоро ще послужат като стъпка напред – както във връзка с технологиите, по този начин и като маркетинг – ще оказват помощ на хората да свикнат с концепцията за сходни устройства в живота си.

Отделът Oculus на Фейсбук се концентрира най-много върху виртуалната, а не върху добавената действителност, само че сред тях има много огромно „ кръстосване ”. Слушалките Oculus Quest 2 и други VR устройства могат да основават AR прекарвания.
още по тематиката
Microsoft към този момент продава Hololens, които побират мощта на компютър с Windows 10 в устройство вид „ хедсет ” (големи очила), въпреки че към момента е прекомерно обемисто и скъпо, с цел да се хареса на потребителите. Microsoft го направи налично за разработчици и за някои корпоративни клиенти, а също по този начин и за военните.

Гугъл Glass, първото устройство от тази категория, което притегли вниманието на всеобщия консуматор, се провали като потребителски артикул, само че една обновена версия на джаджата към момента се продава на бизнеса.

Apple също се занимава с концепцията, само че прави много неща. Според известия от Bloomberg и The Information, Apple приготвя VR устройство, което ще употребява камери, с цел да „ вижда ” в действителния свят. Устройството, което може да коства към 3000 $ и ще дойде през идната година, може да послужи като опция както за потребителите от висок клас, по този начин и за разработчиците да стартират да тестват технологията, която би предиздвикала готовите AR очила да работят.

От друга страна обаче и AirPods, и Apple Watch съставляват старания за миниатюризация на технологиите и способи за тестване на обособени съставни елементи, като да вземем за пример пространствената аудио функционалност, включена в най-новите AirPods Pro. Няколко компании се надяват да разрешат някои от сложните механически провокации на AR очилата, като разделят изчислителната работа сред голям брой устройства.

Qualcomm също има за цел да „ разтовари ” част от обработката на данни, като я трансферира върху смарт телефона на потребителя. Niantic, основателят на Pokemon Go, има партньорство с Qualcomm и също по този начин се зае да картографира действителния свят и да развива типовете добавена действителност, които потребителите може да желаят.

Технически провокации

Техническите трудности по пътя към AR са доста, изключително в случай че задачата в действителност е нещо толкоз леко и незабележимо като очилата – леки, тънки, елегантни. Ето някои от дилемите, които технологиите би трябвало да решат, съгласно разбор на:

Миниатюризация: Въпреки че доста от изчислителните елементи за такива очила към този момент съществуват, в това число дребни камери, микрофони и процесори, съставените елементи към момента не са задоволително дребни, с цел да е допустимо AR очилата да са нещо хем пълнофункционално, хем леко.

Живот на батерията: Точно както желаеме смарт телефонът да работи през целия ден, бихме желали и интелигентните очила да работят, където и да отидем. Много от днешните VR и AR устройства устоят единствено няколко часа сред зарежданията.

Топлина: Днешните процесорни чипове са енергийно по-ефективни от всеки път, само че все пак отделят топлота, когато работят интензивно. Потребителите няма да се радват на това, когато когато AR устройството стартира да лъха топлота към лицето им.

Дисплей: Много от днешните AR очила имат лимитирано зрително поле. Идеалното AR прекарване обаче изисква цифровите знаци и изображения да са на всички места в „ стъклото ” на очилата, т.е. на всички места, където човешкото окото гледа. Наред с това AR устройствата би трябвало да могат да обезпечат задоволително ослепителен източник на светлина, с цел да създадат прожектираната информация елементарно забележима даже при мощна слънчева светлина на открито.

Цена: Вграждането на всичките нужни технологии в едно устройство, даже при оправянето с всички изброени ограничавания, ще образува артикул, който ще коства няколко хиляди $.

Социални провокации

Още по-трудни от техническите провокации са обществените алтернативи на новата технология, споделя пред Axios ръководителят на Фейсбук Reality Labs Андрю Босуърт.

„ Как вписвате всичко това в обществено допустим, комфортен форм фактор, за който хората да усещат, че дава отговор на метода, по който те желаят да се изразят? Освен всичко би трябвало да помислим за хората, които нямат очилата. Как ще им повлияе това, по какъв начин ще се оправим с техния дискомфорт? Как ще преодолеем проблемите с поверителността, когато имаме устройство, в което постоянно са включени вградените камери и микрофони? ”

Поради това, че ще виждат и чуват всичко – и ще могат да го „ етикират ”, очилата за добавена действителност се възприемат от доста хора като инвазивни, натрапчиви, неетични. За всички, които държат на персоналната цялост, основаването на сходна иновация е напряко злокобно.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР