Очевидно не е толкова лесно да приготвиш пържоли, но резултатът

...
Очевидно не е толкова лесно да приготвиш пържоли, но резултатът
Коментари Харесай

Сочни пържоли с масло Шалот

Очевидно не е толкоз елементарно да приготвиш пържоли, само че резултатът е повече от превъзходен

Необходими Продукти

ТЕЛЕШКИ СТЕК


● пържоли - 300 г
● чесън - 2 скилиди
● мащерка - 1 филиз
● олио от авокадо - 4 с.л.
● масло - 1 с.л.
● сол
● черен пипер
● лимони

МАСЛО ОТ ШАЛОТ


● лук - 2 бр. шалот
● чесън - 2 скилиди
● алено вино - към 200 мл изсъхнало
● дафинов лист - 1 бр.
● масло - 250 г стайна температура
● зелен лук - 3 стръка (само зелената част)
● черен пипер - 1 ч.л.
● сос уорчестър - 1 с.л.
● сол - на усет

Начин на подготвяне

1. Започва се с приготвянето на маслото от шалот. Лукът Шалот се нарязва на доста ситно. Поставя се в тенджера, прибавят се виното, дафиновият лист, сос Уорчерстър, сол, черен пипер, пресован чесън и се оставя да заври на сдържан котлон.

Ако е допустимо се възпламенява, с цел да се изпари алкохолът (с горелка за по-голямо удобство). Разбърква се от време на време и се оставя да се сгъсти, до момента в който лъжицата оставя следи по дъното на тенджерата, или до паста. След като е подготвен, се излива в купичка. Оставя се настрани.

Мекото масло се разрушава с миксер, прибавя се и пастата. Разбърква се. Добавя се и мощно наситнен зелен лук, разрушава се на слаба степен, а по-късно на висока скорост, с цел да се уеднаквят съставките. Готовата примес се слага върху алуминиево фолио.

С шпатула се оформя на руло, до колкото може, и благодарение на фолиото се завива на плътно руло, като бонбон се сгъват краищата на фолиото. Оставя се във фризера, до момента в който изцяло замръзне.

2. В тиган на висока температура се загрява олиото, добре да се сгорещи. Поставя се стекът (пържолата) и се готви за 1 мин. на страна. Добавя се маслото, обръща се и от другата страна и се готви за още не повече от 30 сек.

Месото може да се готви и по-дълго, само че е целесъобразно да се съблюдава времето, с цел да е апетитен стекът. Намаля се температурата на котлона, прибавя се още малко масло и се изронва клонка мащерка и пресован чесън. Залива се с мазнината няколко пъти. Сваля се от котлона и се оставя да си отпочине за 5 мин. Сервира се от горната страна с отрязано кръгче масло с шалот.

Гарнитура: Картофен гратин.

Инфо: MasterChef J. Mielle

Забележка: за тази прелестна ароматна рецепта е належащо особено телешко месо. Трябва да е тъкмо стек, компактен и необятен на височина. Месото би трябвало да е изчистено от всевъзможни ципи и тлъстини. С месо за скара няма да се получи.

Маслото с шалот е извънредно вкусно и е прелестно допълнение към стека. За страдание, не може добре да се види на фотографията, тъй като бързо се разтопява от горещината, само че ви убеждавам, че е прелестно.

Количеството на рецептата за маслото е огромно, по тази причина разделих на две съставките и е изцяло задоволително. Останалата част масло се съхранява във фризер.

Олио от авокадо сега нямах и съм употребила зехтин и слънчогледово олио с добавката от маслото по рецепта.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР