Очевидно кукловодите смятат, че обществената памет съвсем е окъсяла. Иначе

...
Очевидно кукловодите смятат, че обществената памет съвсем е окъсяла. Иначе
Коментари Харесай

Кой дърпа конците на служебния кабинет

Очевидно кукловодите считат, че публичната памет напълно е окъсяла. Иначе нямаше по какъв начин даже да си помислят да върнат в ръководството хора, изгонени надали не с камъни след грандиозни кавги. Кадруването, на което сме очевидци, кара мнозина да се питат кой в действителност дърпа конците на назначеното от президента Румен Радев краткотрайно държавно управление, чиято съществена задача е да приготви почтени и транспарантни избори, а не да оправдава противоречиви фигури в администрациите. 

Двамата харвардски ученици - Кирил Петков и Асен Василев, бяха посрещнати с възторг от необятната аудитория. Но

 

още с първите си дейности провокираха покачване на вежди

 

Назначаването на Румен Спецов за началник на Национална агенция за приходите бе шокираща вест. Не тъй като новият данъчен №1 се оказа първенец по културизъм с впечатляващ мускулен релеф, а поради други елементи в биографията му. Финансовият министър Асен Василев го презентира като специалист по анализ и разследване на данъчните измами с над 10-годишен стаж в системата на Национална агенция за приходите, само че 42-годишният Спецов в действителност е популярен като бодибилдър, фитнес инструктор и специалист по здравословно хранене. Възпитаник на Стопанската академия " Димитър А. Ценов " в Свищов, приключил и Академията на МВР (специалност „ Защита на националната сигурност “), през 2001 - 2006 година Спецов работи в НАП - Добрич, а през 2009-2015 година - в Централното управление на Национална агенция за приходите. През последните години е живял в Дубай, тъй като брачната половинка му отпътувала да работи там за голяма интернационална компания. И защото получил статут на непрекъснато пребиваващ в ОАЕ, през 2018 година подал в България декларация, че прекъсва активността на всичките си тукашни компании. Според Търговския указател до 14 май шефът на Национална агенция за приходите към момента е имал участия в  " Агро сълюшън " и " Елит фитнес консулт ", само че към този момент ги е трансферирал и тях.  

Особено забавна е  “Гранекс Трейдър ” ЕООД. Спецов купува тази компания през 2015 година (след като неизвестно за какво напуща НАП), а през април 2016 година я продава (пак неизвестно защо). Купувач е Данаил Иванов, огромен дебитор на бюджета, обвързван с над 20 компании, натрупали милиони неплатени налози. Самата " Гранекс " е в списъка с огромните длъжници към хазната, който Национална агенция за приходите разгласява преди дни -- с общ дълг от 1.105 млн. лева Спецов не носи отговорност за задължения, насъбрани след раздялата му с компанията, обясниха от Национална агенция за приходите. Остава обаче въпросът за какво " печеният " данъчен е трансферирал бизнеса си точно на " предприемач ", който практикува " финтиране на бюджета ".

Интригата бе подсилена от нефелния опит на служебния финансов министър да отбрани назначението. " Познавам господин Спецов от дълго време, още откогато работеше в Национална агенция за приходите. Беше извънредно приближен сътрудник на непознатите служби по съгласуваност с европейските, с непознатите сътрудници ", изясни Асен Василев. И добави аргумента, че преди Дубай Спецов е живял и в Съединени американски щати. Без да посочи каква връзка има това с новата му служба. Самият Спецов сподели единствено няколко фрази на конференцията и не артикулира някакви впечатляващи хрумвания за смяна на работата на приходните организации.

Озадачаващи са и промените на върха в другата основна приходна организация - " Митници ". На процедура министър Василев

 

реставрира управлението от времето на кабинета " Орешарски "

 

отпред с Павел Тонев. Цялата кариера на Тонев е в тази система - от елементарен контрольор през началник на звеното в Пловдив до началник на цялата организация при премиера Орешарски. Двамата настоящи заместници на Тонев  му бяха десни ръце и при " Орешарски ". Румен Данев, дълготраен началник на Дирекция " Митническо разузнаване и следствие ", през януари 2014 година бе назначен за зам.-директор на Агенция " Митници ", само че единствено след 27 дни " експресно " бе уволнен. Така и не стана ясно за какво. Тогавашният министър председател Пламен Орешарски единствено измънка, че до него била достигнала " неподходяща " информация за Данев.

Третият зам.-директор - Павел Геренски, през 2018 г. бе отстранен като началник на митницата в Пловдив заради дисциплинарно произвеждане.  Тогава не бе обявено какви тъкмо са провиненията му. Както постоянно става с отстранените митничари, Геренски апелира уволнението си в съда и завоюва делото.

В " мача " се връща и друга знакова фигура от предишното - Стефан Марашев. Той бе шеф на митница Свиленград при държавните управления на Национална движение „Симеон Втори" и тройната коалиция. Марашев попадна и в абсурда " Митничарско село " с китните къщи и имения, накацали на брега на бент. " Ивайловград ". Тогава той отбрани собствеността си по тествания метод - " по документи всичко е законно ". След като бе уволнен от митницата, той апелира решението в съда и то бе анулирано. От 19 май Марашев е зам.-директор на Териториална дирекция „ Южна морска “, която обгръща основните точки „ Капитан Андреево “, жп гара Свиленград и „ Лесово “.

Много въпросителни повдига връщането на Стамен Янев в Българската организация за вложения. Именно неговото предопределение докара

 

до първото шумно неодобрение от страна на опозиционните партии,

 

които другояче поддържат дейностите на министъра на стопанската система. Причината е, че огромна част от кариерата на Стамен Янев е по време на ръководството на ГЕРБ. Той оглави организацията за вложения през 2015 година Бе назначен от тогавашния министър на стопанската система и ръководител на Съюз на демократичните сили Божидар Лукарски и не се изяви изключително с привличането на вложения. Още по-странно е, че Янев сега е отпред на Надзорния съвет на непрекъснато разтърсваната от кавги Българска банка за развиване. Там той влезе през юли 2020 година на мястото на Лъчезар Борисов, който стана министър на стопанската система. И двете назначения сочат, че Янев се е употребил с благоволението на държавните управления на Бойко Борисов, чиито зулуми служебният кабинет сякаш ще разобличава.

На процедура се стигна до шизофренна обстановка. Преди дни министърът на стопанската система Кирил Петков се възмути, че ББР е раздала близо 1 милиарда лева евтини заеми на шепа компании на политици и близки до властта предприемачи, а надзорният съвет на банката (председателстван от Стамен Янев) въобще не е реагирал. А след това преназначи същия Янев за началник на БАИ. Останалите двама надзорници в ББР,  които Петков се оплака, че не може да смени - Митко Симеонов и Велина Бурска, също не са инцидентни. И двамата са някогашни фрагменти на Агенцията за приватизация и доверени лица на икономическия ексминистър Емил Караниколов, който Бойко Борисов уволни, тъй като се ядоса, че го свързват с Делян Пеевски. 

 

В шизофренна обстановка попадна и Министерство на вътрешните работи

 

Уволненията там бяха аргументирани с полицейското принуждение по време на митингите предходната година. Правителството предложи, а президентът издаде декрет за освобождението на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов, тъй като той бил виновен за   " образуваното отрицателно отношение към органите на Министерство на вътрешните работи " поради метода, по който са " обезвредили провокациите " по време на митингите.  Дни по-късно вътрешният министър Бойко Рашков уволни и шефа на Столична дирекция на вътрешните работи Георги Хаджиев по същите аргументи. " Не мога да приема, че началник е гледал умерено по какъв начин се пребиват младежи в центъра на София ", сподели Рашков. После се оказа, че Хаджиев не е уволнен, а единствено е намален в служба. Още по-голямата изненада обаче бе, че друга основна фигура в " умиротворяването " на митингите - Антон Златанов, заема освободеното място. Златанов бе зам.-шеф на Столична дирекция на вътрешните работи и дясна ръка на Хаджиев. По време на окървавяването на митингите той твърдеше, че българската полиция дори била много толерантна.

Заместниците на Бойко Рашков. Емил Ганчев и Венцислав Катинов бяха зам.-министри и при предходния длъжностен кабинет на Румен Радев. Особено забавен е Ганчев, който беше зам.-директор на Бюрото по отбрана при основния прокурор по времето на Сотир Цацаров. А когато Цацаров оглави антикорупционната комисия, той го изтегли на работа там. Сигурен знак, че е приближен човек.

Дългогодишен чиновник в системата на МВР е и Енчо Мирчев. По времето на кабинета " Орешарски " той е кадровик на Министерство на вътрешните работи, ръководено тогава от Цветлин Йовчев. 

Арх. Виолета Комитова, новият министър на районното развиване,

 

се оказва " скрита лимонка " в кабинета " Янев "

 

Тя наподобява блага и добра жена, само че зад нея очевидно стои " желязна " ръка, защото от кабинета й валят умопомрачителни кадрови вести. Като назначението на Влади Калинов за началник на ДНСК  - дирекцията за народен строителен надзор, призвана да се бори с противозаконното строителство и да санкционира нарушителите.

Арх. Калинов е именита персона - някогашен основен проектант на Банкя, оглави дирекцията " Строителен надзор " в Столичната община, когато Бойко Борисов стана кмет, и оцеля на основния пост до лятото на 2019 година Тогава, във вихъра на " Апартаментгейт ", гръмна и скандал с противозаконни обекти на терасата на шефа на Пламен Георгиев (навеси, барбекю и сауна). Калинов осуети осъществяването на заповед за насилственото им унищожаване и провокира нова вълна на публичен яд. Кметът Фандъкова прикани архитекта да си подаде оставката и той напусна. Но не щеш ли се връща на още по-висок пост - шеф на националния строителен надзор. 

Според прессъобщението на Министерство на регионалното развитие Комитова е благодарила на досегашния началник на ДНСК Иван Несторов за всеотдайната работа и го е върнала на поста, който заемаше преди този момент - началник на дирекция " Благоустройство и геозащита " в Министерство на регионалното развитие. Така и не се разбра защо тъкмо му благодари и от чие име прави оценка труда му служебната министърка. Несторов не блесна с триумфи в борбата против строителните безобразия, само че пък се популяризира със случаи като " подпорната стена на Алепу и небостъргача " Златен век " на " Артекс ". Именно той настойчиво бранеше застрояването на Алепу, като обясняваше, че се прави единствено подсилване поради свлачище. А в тази ситуация със " Златен век " години наред и ДНСК на Несторов, и общинският строителен надзор на Калинов недовиждаха проблеми, а когато започнаха публични митинги против небостъргача, сякаш нападнаха плана, само че по подобен метод, че дейностите им да са незащитими в съда - тъкмо както се и случи. Така " Артекс " освен ще си дострои небостъргача, само че и ще има учредения да съди страната.

Междувременно министър Комитова се подреди и с екип от съветници  - не един или двама, а цели шест. Може да не се усеща готова за високия пост. Или просто извършва нечий лист.... А имената са познати - главно със кавги.   

В групата съветници влиза арх. Иван Шишков. Само преди месеци той подаде оставка като основен проектант на регион “Триадица ”, след като на 14 февруари стърчащ от шахта противозаконен елкабел на многолюден столичен бул. умъртви с токов удар 16-годишния Людмил. Започнаха разногласия чия е виновността и в последна сметка Шишков напусна (не поради скрупули, а тъй като усещал недоверие). Следствието по случая продължава.

Със скандал се прочу и различен от шестимата съветници - Ангел Ангелов, някогашен чиновник на просветното и на културното министерство. Това е индивидът, който даде на червената евродепутатка Елена Йончева записа " Ало, Банов " (в който Боил Банов като зам-.министър на културата изяснява по какъв начин да се замете скандал с еврофинансиране на ремонта на столичното Ларго, тъй че София да не връща 700 000 лв. на Брюксел). Ангелов се оплака пред медиите, че е бил унизен на работното си място в Министерството на културата.

И консултант №3 на министър Комитова - Цветана Герджикова, стана известна със служебни търкания. По време на предходния длъжностен кабинет Европейска комисия разгласи, че стопира парите на Оперативната стратегия “Наука и обучение " поради нарушавания. Тогавашният отраслов министър Николай Денков упрекна за глобата точно Герджикова и изиска оставката й. Тя се запъна и пусна сигнал до инспектората на Министерски съвет, че я набеждават за непознати грехове. Парадоксът е, че в този момент тя е съветничка на районния министър, а " душманинът " й проф. Денков е длъжностен министър на образованието.

 

Почти всички нови регионални шефове пък се оказаха под пагон

 

Правителството уволни всички досегашни регионални шефове - 28 на брой. Новите наместници на държавното управление в областите са най-вече фрагменти, свързани с Министерство на вътрешните работи, ДАНС и защитата, включително и някогашни шефове на регионални полицейски дирекции. Такива са Огнян Михайлов (Видин), който е работил и в държавния запас, Иван Сълов (Враца), Борислав Бончев (Габрово), Светослав Славчев(Ловеч), Валери Димитров (Монтана), Иван Васев (Пазарджик), Марио Тодоров (Плевен), Борислав Българинов (Русе), Иван Чолаков (Стара Загора), Валентин Александров (Шумен), Станимир Парешкевов (Търговище), Огнян Михайлов (Видин), Васил Карапанчев (Добрич), Марио Смърков (Варна). Възпитаници на Академията на Министерство на вътрешните работи са новите регионални шеф на Търговище, Видин и Русе. Ангел Стоев, който дава отговор за област Пловдив пък е бил директор на ДАНС. Новият губернатор на Благоевград Николай Шушков е   прочут като началник на митниците  " Югозападна България " и  " Кулата ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР