Очевидно е, че храните, които ядем, имат пряко въздействие върху

...
Очевидно е, че храните, които ядем, имат пряко въздействие върху
Коментари Харесай

Тези храни са полезни за стомаха ти!

Очевидно е, че храните, които ядем, имат директно влияние върху стомаха и цялата храносмилателна система.

Лесно е да се разпознава по кое време сме яли прекомерно доста или вечеряли с нещо, което не е в естетика с нашата храносмилателна система, или пък сме създали прекомерно дълга пауза, без да хапнем нищо.

По-трудно е да се отбележат, само че пък е елементарно да се подценен тези храни, които ни оставят приятното чувство за лекост и комфорт и оказват помощ на процесите в храносмилателната ни система да протичат безпрепятствено. Д-р Оз разпознава 3 храни, които подсигуряват здрав корем и добър вкус.

1. Круши

 Круши

Те са доста добър източник на растителни нишки (фибри) изключително в случай че се употребяват с кората.

Хранителните нишки в една круша (около 4 грама) могат да оказват помощ да се доближи целесъобразната доза от 20–30 грама фибри, нужни всекидневно.

Крушите съдържат композиция от разнообразни нишки. Някои служат за струпване на маса, нужна за превъзмогване на чревни заболявания; за други като пектина се счита, че понижават кръвното налягане и управлява кръвната захар (особено значимо за диабетиците).

Крушите също съдържат сорбитол - захар, която притегля вода в червата и в допълнение омекотява изпражненията. При консумация на круши се ускорява перисталтиката на червата и организмът се прочиства постоянно.

Важна е тяхната роля и за подобряването на метаболизма. Крушите са богати също на целулоза, витамин С, калий. Те не съдържат натрий, мазнини, холестерин. И в една порция има единствено 100 калории.

2. Кисело мляко

 Кисело мляко Снимка: Ваня Георгиева

Киселото мляко оказва помощ за подобряването на храносмилането, усъвършенства положението на имунната система и отстранява бактериалните инфекции. В стомашната обвивка има потребни бактерии, известни като пробиотици. Киселото мляко е отличен и апетитен външен източник на пробиотици - потребни микроорганизми, които живеят в храносмилателния тракт и оказват помощ за премахване на всички нездравословни микроорганизми, които могат да причинят стомашно-чревни и храносмилателни проблеми. Тези пробиотици оказват помощ за уравновесено храносмилане и укрепват имунната система.

Активните микроорганизими оказват помощ за облекчение на някои стомашно-чревни проблеми като нетърпимост към лактоза, запек и диария.

И още нещо - киселото мляко е добър съдружник в битката с непотребните килограми. Приемът на калций посредством киселото мляко оказва помощ на организма да употребява насъбраните мазнини. По този метод отслабването става доста по-лесно.

3. Джинджифил

 Джинджифил

Този чудноват корен е част от фамилията на група билки, които оказват помощ за усмиряване на храносмилателния тракт. Той може да помогне на храносмилането, както и да облекчи смутен корем, гадене и повръщане.

Другите билки в фамилията са канелата, градинският чай и мащерката.

В 100 г корен джинджифил се съдържат:

Енергия: 80 калории;

Въглехидрати: 17 г

Захар: 1.7 г

Диетични фибри: 2 г

Мазнина: 0, 75 г

Протеин: 2 г

Витамини: тиамин В1 – 0, 025 мг, рибофлавин В2 – 0, 034 мг, ниацин В3 – 0.75 мг, пантотенова киселина В5 – 0, 203 мг, пиридоксин В6 – 0, 16 мг, фолиева киселина В9 – 11 мг, аскорбинова киселина (витамин С) – 5 мг

Минерали: калций - 16 мг, магнезий - 43 мг, желязо - 0.6 мг, манган - 0, 229 мг, фосфор - 34 мг, калий - 415 мг, натрий - 13 мг, цинк - 0.34 мг.

 Чай от джинджифил

Чаят от джинджифил форсира процесите на метаболизма с помощта на етеричните масла, на които е доста богат. Той се употребява и когато би трябвало да се преодолеят пристъпи на гадене по време на пътешестване, както и при битка със стомашни разстройства.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР