Очевидният саботаж на двата газопровода Северен поток може да е

...
Очевидният саботаж на двата газопровода Северен поток може да е
Коментари Харесай

Какви са рисковете и въздействието на течовете от „Северен поток“?

Очевидният бойкот на двата газопровода " Северен поток " може да е една от най-тежките промишлени повреди с метан в историята, само че не е огромно климатично злополучие, обявиха учени.

Метанът - парников газ, който е до 80 пъти по-силен от въглеродния диоксид - се изпуска в атмосферата от 4 кипящи петна на повърхността на Балтийско море.

Във вторник вечерта ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди " саботажа " и " умишленото нарушение на дейната европейска енергийна инфраструктура ".

Това е и посягане против световната околна среда, предава “Politico ”

Ето осем основни въпроса за въздействието на течовете.

1. Какво количество метан е имало в тръбопроводите?

Нито една държавна организация в Европа не може да каже сигурно какъв брой газ е имало в тръбите.

" Не мога да ви кажа ясно, тъй като тръбопроводите са благосъстоятелност на Nord Stream AG, а газът идва от " Газпром ", съобщи представител на немското министерство на климата и стопанската система.

Двете тръби на " Северен поток 1 " са в употреба, макар че Москва спря да доставя газ преди месец, и двете са наранени. " Може да се допусна, че става въпрос за огромно количество " газ в тези линии, сподели немският чиновник. Само една от линиите на " Северен поток 2 " е била изумена. Тя не е в употреба, само че предходната година е била запълнена със 177 млн. куб. м газ.

2. Какво количество се изпуска?

Оценките за общото количество газ в тръбопроводите, които са изтекли, варират от 150 млн. куб. м до 500 млн. куб. м. Средният диапазон на тези оценки демонстрира приключване на към 200 000 тона метан, съгласно Пол Балкомб, учител по химическо инженерство в Имперския лицей в Лондон.

Кристофър Бьотцау, шеф на Датската организация по енергетика, съобщи пред кореспонденти, че приключването се равнява на към 14 милиона тона CO2, което е към 32% от годишните излъчвания на Дания.

Федералната организация по околна среда на Германия пресметна, че течовете ще доведат до излъчвания от към 7,5 млн. тона еквивалент на CO2 - към 1 % от годишните излъчвания на Германия. Агенцията също по този начин означи, че по тръбопроводите няма " уплътнителни механизми ", " тъй че по всяка възможност цялото наличие на тръбите ще изтече ".

Поне един от течовете е в датски води, Дания ще би трябвало да добави тези излъчвания към своя климатичен баланс, съобщи организацията.

Но не е ясно дали целият газ в тръбите фактически ще бъде изтърван в атмосферата. Метанът се употребява и от океанските бактерии, до момента в който се движи през водния дирек.

3. Как се съпоставя това с предходни течове?

Най-голямото приключване, записано в миналото в Съединени американски щати, е приключването през 2015 година в каньона Алисо с към 90 000 тона метан в продължение на месеци. Тъй като горните оценки за това какво може да се изпусне в Балтийско море са повече от два пъти по-големи, бедствието от тази седмица може да се окаже " невиждано ", споделя Дейвид Маккейб, старши академик от работната група " Чист въздух ".

" Изтичането е в действителност тревожно. Това е същинска подигравка, екологично закононарушение, в случай че е било съзнателно ", съобщи Джефри Каргел, старши теоретичен помощник в Института за планетарни проучвания в Тусон, Аризона.

4. Ще има ли това резултат върху международните температури?

" Количеството газ, изгубено от газопровода, явно е огромно ", споделя Каргел. Но " това не е климатична злополука, както може да се допусна ".

Годишните международни въглеродни излъчвания са към 32 милиарда тона, тъй че това съставлява дребна част от замърсяването, което провокира изменението на климата. То даже бледнее спрямо натрупването на хиляди промишлени и селскостопански източници на метан, които затоплят планетата.

" Това е едно малко мехурче в океана спрямо големите количества по този начин наименуван " безсистемен метан ", който се отделя всеки ден по целия свят заради неща като фракинг, въгледобив и рандеман на петрол ", споделя Дейв Рий, изпълнителен шеф на Единбургския институт за климатични промени.

Лаури Миливирта, водещ анализатор в Центъра за проучване на енергетиката и чистия въздух, съобщи, че това количество е почти сравнимо с количеството метан, изтичащо от цялата нефтена и газова инфраструктура на Русия през всяка работна седмица.

5. Засегната ли е околната среда?

Докато газът към момента изтича, непосредствената местност е извънредно рисково място. Въздухът, който съдържа повече от 5 % метан, може да бъде запалителен, сподели Редер, тъй че рискът от детонация е действителен. Метанът не е отровен газ, само че високите му концентрации могат да понижат количеството на наличния О2.

Корабоплаването е лимитирано в радиус от 5 морски благи (9.26 км.) към течовете. Причината е, че метанът във водата може да повлияе на плаваемостта и да раздра корпуса на плавателния съд.

Морските животни, които се намират наоколо до изтичащия газ, несъмнено няма да оцелеят - изключително тези, които не умеят да плуват, като да вземем за пример медузите, сподели Редер. Но не се чакат дълготрайни последствия за локалната околна среда.

" Това е невиждан случай ", сподели той. " Но от настоящето ни схващане бих споделил, че локалните резултати върху морските жители в региона са по-скоро дребни. "

6. Какво може да се направи?

Някои предложиха останалият газ да бъде изпомпен, само че представител на немското министерство на стопанската система и климата съобщи, че това не е допустимо.

След като газопроводът се изпразни, " той ще се изпълни с вода ", добави представителят. " В момента никой не може да се спусне под водата - заплахата е прекомерно огромна поради изпускащия се метан. "

За всеки ремонт ще дава отговор притежателят на газопровода Nord Stream AG, обявиха германците.

7. Трябва ли да го подпалят?

Подпалването на газа освен ще наподобява впечатляващо, само че и ще понижи доста въздействието на приключването върху световното стопляне. Метанът е формиран от въглерод и водород, а при изгарянето му се образува въглероден диоксид, който е сред 30 и 80 пъти по-малко затоплящ планетата на звук от метана. Подобен вид горене е необятно публикуван способ за понижаване на въздействието на изтичащия метан.

От чисто климатична позиция подпалването на изходящия метан има смисъл. " Да, несъмнено - това ще помогне ", споделя Пиърс Форстър, шеф на Международния център за климата " Пристли " към университета в Лийдс.

Но ще има проблеми с сигурността и евентуални опасения за околната среда, в това число замърсяване на въздуха от горенето. " При съществуването на земя - популации и туристически остров Борнхолм - наоколо, не бихте рискували да се впуснете в това ", сподели Редер.

Нито едно държавно управление към момента не е показало, че това се обмисля.

8. Колко време ще продължи това и какво следва?

" Очакваме, че газът ще изтича от тръбите до края на седмицата. След това, преди всичко, от датска страна ще се опитаме да излезем и да проучим каква е повода и да се приближим до тръбите, с цел да можем да го проучим вярно. Ще можем да създадем това, когато приключването на газ спре ", съобщи шефът на Датската енергийна организация Бьотцау пред локални медии. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР