Очевидец на трагедията в Румъния, при която експлозии на бензиностанция

...
Очевидец на трагедията в Румъния, при която експлозии на бензиностанция
Коментари Харесай

Специалните пратеници на bTV на мястото на трагедията в Румъния: Очевидец говори пред екипа

Очевидец на нещастието в Румъния, при която детонации на бензиностанция убиха двама и раниха съвсем 60 души, приказва пред bTV. Специалният ни екип предава от мястото на случая в румънския град Креведия. 

Мъжът е получил сърдечен удар, а дамата е умряла след тежки изгаряния

„ Мисля, че знам по какъв начин е почнал пожарът. Момчетата, чиновниците направиха разчистване на газовите резервоари, парата се подвигна във въздуха, огромен облак, който избухна и изхвърли всичко на 150 метра. Част от отломките отидоха в другите къщи, други в полето “, споделя Константин Гаврилеску, свидетел.

Снимка: bTV

Жената на Константин е измежду потърпевшите при гърмежите. Тя се намира в болница с изгаряния. 

Районът продължава да е отцепен, заплаха провокира трета цистерна с полутечен газ, заяви репортерът Антоан Златков

Инцидентът взима две жертви и ранява десетки . По информации от румънския департамент за изключителни обстановки до този миг потърпевшите са 59 души. Част от тях вече са в лечебни заведения в чужбина – двама са Брюксел, а петима в Австрия и Германия.

Двете детонациите се случват след експлоадирането на пожар в газостанция за пропан-бутан и метан. Охранителни камери запечатват вторият гърмеж късно нощес. Огънят и ударната вълна поразяват десетки пожарникари, доброволци спасители и доста цивилни. Пожарът обгръща резервоари с гориво и няколко къщи.

Снимка: bTV

„ Предприети са всички дейности, с цел да потушим и последните огнища, които пламнаха в 7 близки постройки “, споделя Ису Дамбовица от службата за изключителни обстановки

Всички в радиус от 700 метра са изведени на безвредно разстояние, а трафикът е блокиран. Евакуирани са към 3000 души. Часове наред гасенето продължава при риск от трета детонация.

Двама души починаха, а 56 пострадаха при мощни детонации на бензиностанция

„ Министерство на вътрешните работи откри две специфични телефонни линии за околните, търсещи информация за потърпевшите. Молим хората да отидат и да дарят кръв “, приканва Раед Арафат, шеф на службата за изключителни обстановки.

Снимка: bTV

Загиналите са били семейство. Жената е почива от изгарянията, а мъжът е получава сърдечен удар.

„ Пострадалите в по-тежко положение са настанени тук. Активирахме европейския механизъм за гражданска отбрана. Прехвърляме четирима от пациентите в лечебни заведения в Италия и Белгия “, декларира румънският министър председател Марчел Чолаку.

Евакуирани са към 3000 души

Прокуратурата даде обещание да повдигне най-тежките обвинявания на всички лица, за които се откри че имат виновност за нещастието. Според управляващите газостанцията не е трябвало да оперира, защото е била без лиценз. Местните обаче описват, че в региона непрекъснато са минавали цистерни.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР